Detské ambulantné pohotovosti bez prevádzkovateľa končia
01 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Od nedele začali platiť zmeny v súvislosti s fungovaním detských ambulantných pohotovostí. Ich počet sa znížil o šesť a už v súčasnosti nemali prevádzkovateľa. Ide o prvú fázu redukcie siete z troch plánovaných. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR k nej pristúpilo v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti a zachovania fungovania detských pohotovostí.

"Podľa vyhlášky sa bude postupne v troch fázach upravovať sieť detských pohotovostí z pôvodných 61 na 40 do konca roka 2024. Od 1. októbra 2023 dôjde k vypusteniu šiestich pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), ktoré sú už v súčasnosti bez prevádzkovateľa, keďže nikto neprejavil záujem o ich prevádzkovanie. Ďalších desať bodov APS pre deti má byť vypustených od júla 2024 a tretia fáza, ktorá sa má týkať piatich bodov APS, je naplánovaná od novembra 2024," priblížili z komunikačného odboru rezortu.

Pevné body sa po novom majú priblížiť k nemocniciam

Cieľom zmeny je podľa rezortu koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy. Rezort pripomenul, že dlhodobo upozorňoval na kritickú situáciu s pediatrami a hroziace problémy s ambulantnou pohotovostnou službou. Poukázal na to, že prijal aj iné opatrenia na stabilizáciu pediatrie. Pre detských pacientov a ich rodičov boli spustené aj podporné aktivity, ako napríklad projekt www.pediatridetom.sk či aplikácia Národného ústavu detských chorôb.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok