Problémy na Balkáne narastajú: NATO posiela do Kosova viac vojakov
29 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

NATO vyzvalo Srbsko a Kosovo, aby okamžite znížili napätie. Problémy na Balkáne narastajú: NATO posiela do Kosova viac vojakov.

NATO schválilo mobilizáciu ďalších obranných síl v Kosove, oznámila organizácia v tlačovej správe.

Hlavný rozhodovací orgán organizácie sa stretol v piatok, aby diskutoval o situácii v Kosove.

Spojenci vyjadrili hlboké znepokojenie nad rastúcim napätím v severnom Kosove.

Prítomnosť kosovských mierových síl (KFOR) pod vedením NATO sa v regióne od mája posilňuje.

Organizácia sa rozhodla povoliť nasadenie ďalších vojakov, aby sa znížilo napätie.

Zatiaľ nebolo špecifikované, koľko vojakov bude vyslaných a z ktorých spojeneckých krajín. 

"Prijímame všetky potrebné opatrenia na udržanie bezpečného prostredia pre všetkých ľudí žijúcich v Kosove. Urobíme tak nestranne a v súlade s naším mandátom OSN," píše sa v tlačovej správe.

Organizácia potvrdila, že poskytne KFOR všetky zdroje potrebné na plnenie svojho mandátu.

NATO vyzvalo obe strany, aby okamžite znížili napätie.

"Naďalej naliehame na Belehrad a Prištinu, aby sa zapojili do dialógu sprostredkovaného EÚ ako jediného spôsobu, ako nájsť riešenia, ktoré rešpektujú práva všetkých komunít. Je to kľúčom k trvalej bezpečnosti a stabilite Kosova v regióne," uviedol orgán so sídlom v Bruseli.

Napätie stúpa

Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa v posledných mesiacoch vystupňovalo. Nepokoje vypukli v Kosove koncom mája, keď po aprílových miestnych voľbách, ktoré bojkotovali miestni Srbi, sa chceli ujať úradu albánski starostovia v prevažne srbskom regióne severného Kosova, zvolení s účasťou len 3,5 percenta hlasov.

Miestni Srbi zaútočili na kosovskú políciu a vojakov KFOR.

Na severe Kosova vypukla v nedeľu streľba medzi etnickými Srbmi a maskovanými militantmi a kosovskou políciou.

Prestrelka trvala celý deň, pričom jeden policajt bol zabitý, jeden zranený, štyria útočníci zastrelení, šesť zranených a päť zatknutých. Kosovská polícia neskôr v dedine našla a zabavila veľké množstvo zbraní.

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, ktorú Belehrad odvtedy odmieta uznať a naďalej si nárokuje väčšinové albánske územie ako svoju vlastnú južnú provinciu.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!