Prieskum! Nemcom sa nepáči riešenie imigračnej krízy
29 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Väčšina Nemcov je nespokojná s azylovou politikou vlády, ukázal prieskum zverejnený v piatok. Podľa nových údajov zo série prieskumov Deutschlandtrend národnej verejnoprávnej televízie ARD je veľká väčšina voličov nespokojná s výkonom vlády vo všetkých skúmaných dimenziách utečeneckej politiky.

Výsledky dosiahnuté pri repatriácii odmietnutých žiadateľov o azyl považuje 80 percent za zlé alebo veľmi zlé, píše maďarský portál Mandiner.

78 % považuje integráciu ľudí, ktorí prišli do Nemecka prostredníctvom azylového systému, do trhu práce a spoločnosti za nedostatočnú alebo veľmi neprimeranú.

73 percent je nespokojných s rozdelením a umiestňovaním žiadateľov o azyl medzi provinciami.

Spolu s vnímanými nedostatkami azylovej politiky narastajú výhrady voči prisťahovalectvu ako celku.

Naznačuje to skutočnosť, že v prieskume reprezentatívnom pre populáciu vo volebnom veku 64 percent respondentov uviedlo, že prisťahovalectvo je pre Nemecko viac škodlivé ako prospešné.

Naposledy sa táto otázka skúmala v máji, keď podiel tých, ktorí považovali prisťahovalectvo za nevýhodnejšie, bol o 10 percentuálnych bodov nižší, a to 54 percent.

Podiel tých, ktorí považujú imigráciu za užitočnejší proces pre Nemecko, klesol z 33 percent na 27 percent.

Ďalších 64 percent si myslí, že by malo byť prijatých menej utečencov ako predtým.

V porovnaní s májom ide o nárast o 12 percentuálnych bodov.

27% Nemcov verí, že rovnaký počet ľudí by mal dostať útočisko ako predtým. Ide o pokles o 6 percentuálnych bodov.

Podiel tých, ktorí sú za prijatie väčšieho počtu utečencov ako predtým, sa od jari znížil len o 5 percent alebo 3 percentuálne body.

Podpora iniciatív na obmedzenie prílevu žiadateľov o azyl je však veľmi vysoká.

82 percent podporuje sprísnenie hraničných kontrol, 77 percent súhlasí s potrebou uzavrieť dohody o migrácii utečencov s africkými krajinami a 69 percent podporuje návrh na urýchlenie azylových konaní zahrnutím Alžírska, Maroka a Tuniska medzi takzvané bezpečné krajiny pôvodu.

Po viac ako piatich rokoch prieskum uskutočnený spoločnosťou Deutschlandtrend opäť skúmal, či si Nemci myslia, že azylová politika by mala byť regulovaná na národnej úrovni, alebo skôr na úrovni Spoločenstva alebo Európskej únie.

Takmer dve tretiny, 64 %, sa domnievajú, že riešenia by sa mali vyvíjať na úrovni EÚ.

V porovnaní s júnom 11 ide o pokles o 2018 percentuálnych bodov. 31 % považuje riešenia na vnútroštátnej úrovni za užitočnejšie, čo predstavuje nárast o 9 percentuálnych bodov.

Podľa 70 % Nemcov je nepravdepodobné, že sa otázky týkajúce sa azylu v blízkej budúcnosti vyriešia na úrovni EÚ. Tento podiel sa od júna 11 zvýšil o 2018 percentuálnych bodov.

Podľa správy z prieskumu zároveň podiel tých, ktorí veria v dosiahnutie riešení EÚ, klesol o 13 percentuálnych bodov na 23 percent.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!