POLITOLÓGOVIA UPOZORŇUJÚ! Moratórium je zbytočné, mnohé konania neetické
29 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Moratórium pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 30. septembra, v sobotu, začalo platiť 48 hodín pred voľbami. Napriek tomu sa na stránkach mnohých politických strán a tiež kandidátov objavujú príspevky, ktoré s voľbami súvisia. Zdieľajú ich samotní kandidáti, ale aj politické strany. Politológia takéto konanie strán a kandidátov komentujú a poukazujú na to, kde sa v systéme stala "chyba".

Politické statusíky, tlačovky, predvolebné diskusie skončili zo stredy na štvrtok, kedy sa končila oficiálna volebná kampaň a začalo moratórium. Bolo to presne v stredu, 27. septembra o 23:59 h.

Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb, ktoré budú v sobotu 30. septembra od 7:00 do 22:00 h.

Podľa zákona počas moratória nemôžu kandidujúce politické subjekty viesť volebnú kampaň.

Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a výsledky volebných ankiet.

Zakázané je aj zverejňovať informácie o kandidujúcich politických subjektoch v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, ale aj na weboch, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve.

RTVS a vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielanie politickej propagácie.

Tiež sa nesmie zobrazovať platená politická reklama na sociálnych sieťach, ako aj sponzorované príspevky sa počas moratória nesmú zobrazovať.

Bezplatné statusy na sociálnej sieti sa za volebnú kampaň nepovažujú a porušením moratória nie je ani výzva na účasť vo voľbách. 

Niektoré strany a niektorí politici tým aj žijú a v komentároch argumentujú tým, že ak nejde o sponzorované príspevky, je takéto konanie v poriadku a veselo si kampaňujú ďalej.

Ako to vidia politológovia?

Podľa politológa Štefančíka, je moratórium absolútne zbytočné a malo by sa zrušiť. 

"K tomu sa dá povedať len jedno. Moratórium je potrebné zrušiť, pretože sa veselo obchádza. Všetky možné relácie a texty z volebnej kampane ostávajú aj naďalej na webe alebo v TV archívoch prístupné, rovnako sa na nás politici usmievajú z bilbordov. V období internetu a sociálnych sietí považujem moratórium za absolútne zbytočné," uviedol pre portál Topky známy docent a politológ z Univerzity Komenského, Radoslav Štefančík.

Neetické, ale fér, myslí si politológ Jozef Lenč.

"Keďže túto možnosť, ktorú zákon explicitne nezakazuje môžu a využívajú všetci, je to fér. Neetické, ale fér," komentuje Lenč.

Podľa Lenča, ak sa na moratórium nechceme len hrať, a má mať aj reálny legislatívny rámec, je na mieste ho zmeniť, aby obsahoval aj obmedzenia kampane na sociálnych sieťach. Podľa Lenča je moratórium v dobe sociálnych sietí akurát tak nič.  

"Buď zmeníme zákon, ktorý bude obmedzovať kampaň na sociálnych sieťach, alebo zákon zrušíme," myslí si podľa portálu Topky, politológ Lenč.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!