Dnešok je rozhodujúci! Viete, ako voliť?
30 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Predčasné parlamentné voľby sa začali! Preto je veľmi dôležité pripomenúť si niekoľko drobností, ale aj dôležitých informácií, ktoré by sme o voľbách mali vedieť. Mnoho ľudí netuší, že až do uzatvorenia volebných miestností sa môžu obrátiť na špeciálnu linku zriadenú ministerstvom vnútra len na tento účel, ale mnohí imobilní ľudia nevolia, lebo sa nedostanú do volebnej miestnosti a nevedia, že komisia musí prísť za nimi domov.

V tomto krátkom sprievodcovi voľbami nájdete informácie od tých, prečo a koho vlastne volíme, postup samotných volieb, ako voliť z nemocnice či ak ste imobilný, čo robiť s nevyužitými hlasovacími lístkami a aj to, kde nájdete odpoveď na iné otázky. 

Načo sú nám voľby

Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) je najvyšší a jediný zákonodarný orgán Slovenskej republiky a voľby do NR SR, ktoré sa štandardne konajú každé štyri roky, občanom umožňujú zvoliť si do parlamentu 150 zástupcov. Tí následne prijímajú zákony, rozhodujú o vnútroštátnej politike, ale aj o zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska a dohliadajú na vládu.

Správca eviduje v súvislosti so zálohovaním fliaš nekalé praktiky
Správca zálohového systému eviduje v súvislosti so zálohovaním nápojových obalov nekalé praktiky. V roku 2022 vyčíslil škodu za podvody na úrovni menej ako jedno percento nákladov správcu. Škoda nad 266 eur, ktorú spôsobí výrobca alebo spotrebiteľ,... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Čo sa deje v NR SR po voľbách

Strany, ktoré prekročili 5-percentnú hranicu počtu hlasov voličov sa zoskupia do koalície – parlamentnej väčšiny, ktorá zostavuje vládu a opozície. Tá sa síce na vláde nepodieľa, ale kontroluje jej rozhodnutia a predkladá alternatívne zákony. Ako koalícia, tak opozícia majú v parlamentnej demokracii významné postavenie.

 
Facebook / NR SR
Čo si vziať do volebnej miestnosti
  • platný občiansky preukaz, alebo iný identifikačný doklad
  • volebný preukaz, ak vám bol vydaný
  • nie je na škodu mať vlastné pero

Podarí sa vám nájsť stratený telefón do 30 sekúnd?
"Čo hľadáš? Mobil. Ty si ho stratil? Nie, hráme sa na schovávačku," je starý známy vtip. Každý z nás pozná situáciu, keď si niekde odloží mobilný telefón a neskôr ho už nedokáže nájsť. Rovnako ľahko ale môžeme telefón stratiť aj v práci, v... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Poďme k samotnej voľbe

Po tom, ako vám po kontrole totožnosti volebná komisia vydá sadu hlasovacích lístkov a obálku, vyberiete sa za plentu, za ktorú s vami nesmie nik z volebnej komisie. Ak ste nevidiaci, alebo inak handicapovaný, za plentu s vami môže aj váš sprievodca, ktorý vám pomôže vyplniť hlasovací lístok podľa vašich pokynov. Ak doprovod nemáte, môže vám pomôcť volič, ktorého o to požiadate.

Zo sady hlasovacích lístkov, ktoré vám vydala komisia, si vyberiete jeden. Na ňom môžete zakrúžkovať čísla maximálne štyroch kandidátov. Nič sa však nestane, ak ich zakrúžkujete menej, rozhodne včak nie viac. Váš hlas sa tak stane neplatný. Nepodčiarkujete, nedopisujete, len krúžkujete štyri čísla. Krúžkovať nemusíte, vtedy ide váš hlas všeobecne strane. Hlasovací lístok vložíte do obálky, zalepíte a vhodíte do urny na to určenej. Ostatné lístky znehodnotíte (natrnhete, alebo úplne pretrhnete) a vložíte do schránky medzi nepoužité lístky. Rozhodne ich však nevynášajte z hlasovacej miestnosti, hrozí vám za to pokuta.

Mýliť sa je ľudské

Zákon pamätá aj na to, že sa v označovaní pomýlite. Vtedy vám volebná komisia vydá náhradný volebný lístok a chybný vložíte do rovnakej schránky, do akej vkladáte nepoužité lístky.

Kňaz Halík prosí: modlime sa za budúcnosť ohrozeného Slovenska!
75-ročný farár z Prahy je doslova hviezdou na progresívno-liberálnej časti politického spektra. A je veľkým priaznivcom slovenskej prezidentky Čaputovej, emeritného arcibiskupa Bezáka a podporovateľom LGBT+ komunity či rodovej rovnosti. A keďže sa... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Žiaľ, som v nemocnici

To vám síce rozhodne neprajeme, no aj tu platí, že hlasovať môžete s preukazom totožnosti a voličským preukazom. Nemocnice na túto vec pamätajú a k hospitalizovaným voličom prinášajú prenosnú urnu.

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Nemocnica

Tú k vám komisia prinesie aj domov, ak ste imobilný, alebo čiastočne imobilný. Množstvo volebných miestností je v budovách, ktoré nie sú bezbariérové a voliť niekde „na ulici pod lipou“ je nedôstojné. Aj tu treba kontaktovať patričný mestský/obecný úrad, kde do zajtrajšieho poludnia nahlásite meno voliča, adresu a dátum narodenia. Na mnohých miestach vám dajú na výber aj čas, kedy by vám vyhovovalo, aby vás komisia navštívila.

Hlas ľudu: Zvieratá si volili premiéra
Všetci sa zhodli na tom, že starý medveď má svoje maniere. Aj keď je navonok zdatný, predsa len. Staré myslenie. Vývoj ide dopredu, ľudia aj časy sa menia. Lenže medveď sa necítil starý. Bol vytrénovaný. Viackrát sa stalo, že vošiel do dediny a... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!