Ukrajina tvrdí, že zabila najvyššieho ruského admirála
26 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Stratégia dekapitácie? Ukrajina tvrdí, že zabila najvyššieho ruského admirála veliaceho Čiernomorskej flotile, informuje portál Breitbart.

Bez dôkazov

Raketový útok, ktorý minulý týždeň odpálil krymské veliteľstvo ruského námorníctva, zabil 34 dôstojníkov vrátane veliteľa flotily, uviedla Ukrajina v pondelok, hoci neposkytla žiadne dôkazy na podporu svojho tvrdenia. Ukrajinské špeciálne operačné sily uviedli na Telegrame, že ich útok na hlavnú budovu veliteľstva Čiernomorskej flotily v prístavnom meste Sevastopol zranil 105 ľudí. Tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť a sú výrazne odlišné od toho, čo oznámilo Rusko.

Ruská armáda ohlásila útok na budovu a pôvodne uviedla, že jeden z vojakov bol zabitý, no neskôr oznámili, že táto osoba nebola zabitá, ale je nezvestná. Moskva neposkytla žiadne ďalšie aktualizácie.

Kľúčový Krym

Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014, je častým cieľom odkedy ruský prezident Vladimir Putin pred 20 mesiacmi nariadil rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Krym slúžil ako kľúčový uzol podporujúci inváziu.

Ukrajina sa v posledných týždňoch čoraz viac zameriava na námorné zariadenia na Kryme, zatiaľ čo nápor jej letnej protiofenzívy pomaly získava na východe a juhu Ukrajiny, uviedol Inštitút pre štúdium vojny. Po piatkovom útoku nasledovala ďalšia sobotňajšia baráž.

VYPADNI! SKLAPNI! PREČ Z NAŠEJ KRAJINY! Skandovali proti Zelenskému v Kanade (VIDEO)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odcestoval po návšteve USA do Kanady, aby navštívil ďalšieho blízkeho spojenca, premiéra Justina Trudeaua. Návšteva ukrajinského prezidenta v Kanade však nebola bezvýhradne úspešná, pretože ju sprevádzali... Čítať ďalej
25 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nové čísla o úmrtiach a obetiach sú prudkým nárastom v porovnaní s tým, čo v sobotu pre Hlas Ameriky povedal šéf ukrajinskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov, keď povedal, že pri útoku, ktorý zanechal budovu tlejúcu, zahynulo najmenej deväť ľudí a ďalších 16 utrpelo zranenia. Povedal tiež, že Alexander Romančuk, ruský generálny veliteľ síl pozdĺž kľúčovej juhovýchodnej frontovej línie, je „vo veľmi vážnom stave“.

Nová správa naznačuje, že bol zabitý aj šéf flotily, admirál Viktor Sokolov, hoci neboli poskytnuté žiadne podporné dôkazy. Vo vyhlásení Síl špeciálnej operácie nebol menovaný, ale Anton Geraščenko, poradca ministra vnútra Ukrajiny, zverejnil jeho meno a fotografiu na sociálnej sieti.

Krym, Sevastopoľ, foto: Getty Images

Ukrajinská armáda zhovorčivejšia

Viac podrobností o piatkovom útoku poskytla aj ukrajinská armáda. Uviedla, že letectvo vykonalo 12 útokov na veliteľstvo Čiernomorskej flotily, pričom sa zameralo na oblasti, kde sa sústreďoval personál, vojenské vybavenie a zbrane. Uviedla, že boli zasiahnuté dva protilietadlové raketové systémy a štyri ruské delostrelecké jednotky.

Údaje o obetiach boli oznámené, keď ruský dron a raketový útok neďaleko Odesy poškodil infraštruktúru, obilné silo a opustený hotel a zranil jednu osobu v čiernomorskom prístavnom meste. Za posledný deň ruské útoky inde na Ukrajine zabili šesť civilistov a 13 zranili, uviedli ukrajinskí predstavitelia.

Ukrajinské letectvo oznámilo zostrelenie všetkých ruských bezpilotných lietadiel vypustených v noci na pondelok, ale jedna z 12 rakiet Kalibr a dvoch riadených striel P-800 Oniks zrejme prekonali protivzdušnú obranu.

Medvedčuk vymenoval tri podmienky zmiernenia napätia krízy na Ukrajine
Medvedčuk: na zmiernenie krízy na Ukrajine je potrebné dosiahnuť splnenie troch podmienok Prvou podmienkou zmiernenia napätia na Ukrajine je uznanie záujmov a suverenity krajín, ktoré nie sú spojené so Západom, druhou je priorita ľudských životov... Čítať ďalej
25 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Rusko sa sústredí na Odesu

Od odstúpenia od vojnovej dohody, ktorá umožňovala ukrajinský vývoz obilia do krajín, ktoré čelia hrozbe hladu, sa Rusko neustále zameriava na prístavy a sklady obilia v Odese. Útoky zničili silá, sklady, ropné terminály a ďalšiu infraštruktúru kritickú pre skladovanie a prepravu.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že rakety dlhého doletu a bezpilotné lietadlá boli použité na útoky na zariadenia, v ktorých údajne boli ubytovaní zahraniční žoldnieri a vycvičení sabotéri. Ministerstvo neuviedlo miesta ani neposkytlo iné podrobnosti na podporu svojho tvrdenia. Uviedla tiež, že zostrelila niekoľko ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Pomôžu Abramsy pomalej protiofenzíve?

K útokom došlo v čase, keď nezávislí experti na ľudské práva podporovaní OSN uviedli, že našli nové dôkazy o vojnových zločinoch spáchaných ruskými silami a keď prezident Volodymyr Zelenskyj privítal príchod prvých tankov Abrams vyslaných USA, ktoré by mohli figurovať v ich pomalej letnej protiofenzíve.

Zelenskyy poďakoval spojencom na Telegrame za ich podporu pri oznamovaní očakávaného príchodu tankov. Nepovedal, koľko tankov prišlo, ale USA uviedli, že posielajú 31 tankov.

Nezávislá vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu uviedla, že našla dôkazy o zločinoch spáchaných oboma stranami vo vojne, vrátane prípadov mučenia, z ktorých niektoré boli smrteľné, a znásilňovania žien aj vo veku 83 rokov. 

Zelenského manželka urobila šokujúce vyhlásenie o svojom manželovi
BI: Zelenská si nie je istá, či sa jej manžel zúčastní volieb na Ukrajine Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Elena, pochybuje, že sa zúčastní možných prezidentských volieb v roku 2024, píše Business Insider. "Bude to závisieť... Čítať ďalej
25 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

V ďalších bojoch ruské sily tiež zhodili bomby a podnikli šesť ťažkých delostreleckých útokov na Chersonský región na juhu Ukrajiny, pričom zničili školu a továreň a poškodili obytné budovy. Tri z úmrtí, o ktorých informovala kancelária ukrajinského prezidenta, boli v regióne: traja ľudia zahynuli a dvaja ďalší boli zranení bombami, ktoré zasiahli mesto Beryslav. V susednej obci Ľvove zahynul muž.

Na východe Ukrajiny zaútočili Rusi na obytné štvrte 10 miest a dedín v Doneckej oblasti, pričom podľa prezidentského úradu zabili dvoch ľudí v dedine Zarichne.

Počas bojov v regióne Záporožie na juhovýchode Ukrajiny ruská armáda vykonala päť náletov na Orikhiv, malé mesto a jeho okolie.

Vojna, ilustračné foto/TASR

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho protivzdušná obrana v pondelok skoro ráno zostrelila tri ukrajinské bezpilotné lietadlá nad oblasťou Kursk v Rusku a tri ďalšie nad oblasťou Brjansk. Informovalo tiež, že nad regiónom Belgorod boli zostrelené tri drony.

Guvernér Kurska Roman Starovoit uviedol, že zostrelený dron nad centrom mesta Kursk poškodil strechu administratívnej budovy a niekoľkých súkromných domov a rozbil okná na bytovom dome. Starovoit uviedol, že nedošlo k žiadnym zraneniam.

O deň skôr ukrajinský bezpilotný stroj poškodil strechu administratívnej budovy v Kursku, o ktorej informovali niektoré ukrajinské a ruské médiá, kde sídlili kancelárie Federálnej bezpečnostnej služby, hlavnej ruskej domácej bezpečnostnej agentúry.

Guvernér Brjanska Alexander Bogomaz uviedol, že bezpilotné lietadlá nespôsobili žiadne obete, no ukrajinské rakety poškodili hospodársku budovu a zabili dobytok.

Počas útoku dronom ruské úrady zdržali alebo odklonili niekoľko letov na moskovských letiskách. Ministerstvo obrany uviedlo, že nad Krymom a Čiernym morom bolo zostrelených aj ďalších päť ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Kríza na Ukrajine ohrozuje hospodársky rast Európy
Ukrajinská kríza ovplyvnila hospodársky rast a infláciu v Európe. Obyvatelia kontinentu čelia prudko rastúcim cenám energií, finančným turbulenciám a hospodárskemu poklesu vo svojich krajinách. Nórska internetová publikácia ABC Nyheter uvádza, že... Čítať ďalej
25 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik