Američania Slovensku rozumejú lepšie, ako Čaputová!
19 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Budú slovenské voľby signalizovať vojnovú únavu? Voľby v často prehliadanej stredoeurópskej krajine slúžia ako zvonček nad postojmi západnej verejnosti k vojne na Ukrajine, píše americký portál National Interest.

Na Slovensku sa voľby uskutočnia koncom tohto mesiaca, niečo vyše tridsať rokov po tom, čo si zaistilo nepolapiteľnú trvalú nezávislosť. Nevolené vlády viedli krajinu takmer rok, pretože bývalý premiér Eduard Heger odstúpil po vyslovení nedôvery v decembri 2022 a prezident krajiny vymenoval v máji tohto roku dočasnú „technokratickú“ vládu.

Trojnásobný expremiér Robert Fico a jeho strana Smer – sociálna demokracia sú už mesiace na čele prieskumov. Fico je populista, ktorého je ťažké ideologicky zaškatuľkovať. Má nepopierateľné politické schopnosti, no má v sebe značnú batožinu z predchádzajúceho pôsobenia v úrade. Aj keď získa najvyšší počet hlasov, môže mať problém nájsť ochotných koaličných partnerov. V hlboko roztrieštenej slovenskej politike sú na zostavenie vlády často potrebné koalície viacerých strán a ani tento rok tomu nebude inak.

Američania by si mali tohtoročný výsledok na Slovensku všimnúť, pretože by to mohlo naznačovať volebné správanie vojnou unaveného, ​​ekonomicky zaťaženého obyvateľstva pred budúcoročnými prezidentskými voľbami.
 
Naši vďační priatelia... A ich vyhrážky!
Ukrajina sa chystá podať sťažnosť na WTO kvôli zákazu dovozu obilia do Poľska, Slovenska a Maďarska. Tamojšia vláda tiež zvažuje možné odvetné opatrenia, ak obmedzenia do piatka, 22.9.2023, nezrušia. Zakázať môžu najmä dovoz cibule a jabĺk z... Čítať ďalej
18 | 09 | 2023 | Milan Laca
Stav Slovenska

Nakoľko západné médiá vôbec analyzujú slovenské voľby, majú tendenciu prezentovať udalosti skreslenou optikou. Predpokladajú, že úspešný výsledok pre Fica a Smer by signalizoval zbližovanie sa so susedmi Maďarskom a Poľskom, ktoré sú často v rozpore s bruselským politickým establišmentom. Na slovenských voličov projektujú aj hyperfocus Ruska. Ani jedno nie je presné ani užitočné na pochopenie krajiny.

Zvážte niekoľko príkladov. Loveday Morris z Washington Post tvrdil : „Niektorí predstavitelia a diplomati v rámci EÚ vyjadrujú obavy z lídra, ktorý by sa mohol spojiť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom,“ a opísal Ficove silné prieskumy ako „proruský príliv na Slovensku“. Andrea Dudik z Bloombergu a Daniel Horňák medzitým fantazírovali, že Ficov režim „pridá západným spojencom novú výzvu“, Orbána označili za „starého spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina“ a navrhli, že Slovensko vedené Ficom „by mohlo byť izolované v rámci EÚ spolu s Orbánom.

Slovenskí voliči sa však zaujímajú predovšetkým o veci bližšie k domovu a slovenskí politici podľa toho vedú kampaň. Ak susedná vojna ovplyvňuje správanie voličov, je to v drvivej väčšine prostredníctvom jej ekonomických dôsledkov.

Krajina sa zmieta pod infláciou, ktorá dosiahla krízové ​​rozmery. V roku 2022 stúpol na viac ako 12 percent a podľa predpovedí bude tento rok dosahovať len necelých 11 percentV súčasnosti je to viac ako dvojnásobok priemeru eurozóny. Ceny potravín sú obzvlášť náročné. Ukrajinský poľnohospodársky dovoz zaťažuje slovenských farmárov.

Slováci, hrdí na členstvo v eurozóne a pozoruhodné hospodárenie po tom, ako v roku 1993 začali od nuly, zápasia s faktom, že ich HDP po prepočte na paritu kúpnej sily zaostáva za Českom, Maďarskom, Poľskom a zaostávajúcim Rumunskom v EÚ. Slováci vnímajú nielen to, že už ekonomicky nedobiehajú Západ; v skutočnosti ešte viac zaostávajú.

Tento nepokoj sa odráža v prebiehajúcej politickej kampani. Reklamy na Petra Pellegriniho, ďalšieho bývalého premiéra, sa jednoducho pýtajú: „Chcete lacnejšiu energiu?“ Kresťanskí demokrati tvrdia, že si zaslúžite lepšie. Fico vyhlasuje, že ľudia si zaslúžia bezpečnosť.

Uprostred tohto ekonomického otrasu sú Slováci unavení z vojnových dôsledkov. Nezvolená úradnícka vláda pristúpila k dodávkam zbraní a ekonomickým sankciám, a to napriek nedostatku doma a relatívnej neobľúbenosti týchto opatrení medzi voličmi. Verejné pobúrenie nastalo po tom, čo vláda darovala Ukrajine viac ako tucet vojenských lietadiel, no neposkytla priamu leteckú záchranu Slovákom, ktorí uviazli v Grécku počas tohtoročných letných požiarov. Priepasť medzi súčasnými politickými mocnosťami a ľuďmi je hmatateľná.

Čaputová prisľúbila z New Yorku: Dáme MILIARDU na Rómov!
Odstránenie chudoby, znižovanie nerovností či podpora spravodlivého a ekologického hospodárenia nie sú len diskusné témy, ale najmä konkrétne ciele, ktoré sa SR zaviazala naplniť do roku 2030. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v... Čítať ďalej
19 | 09 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Voľby Bellwether

Diváci môžu tieto voľby vnímať ako príhovor z dvoch dôvodov. Po prvé, politické prostredie Slovenska sa vyvíjalo odlišne od jeho susedov, a preto má tendenciu vzpierať sa štandardnej ideologickej klasifikácii.

V Česku, Maďarsku a Poľsku sa elity z čias komunizmu pretavili do ľavicového zriadenia demokratickej éry a do veľkej miery dohliadali na vstup do EÚ, NATO a na voľný trh. Nacionalisti a kresťanskí demokrati si zachovali široký antikomunistický front, ktorý sa pretavil do modernej pravice.

Slovensko bez dlhoročných skúseností s národnosťou sa najprv muselo naučiť riadiť svoje záležitosti z Bratislavy. Okrem toho tu má komunizmus iné dedičstvo. Mnohí Slováci si komunistický režim spájajú s industrializáciou a modernizáciou, ich industrializovanejší susedia si pamätajú stagnáciu. Krajinskí nacionalisti a kresťanskí demokrati sa z viacerých dôvodov politicky nezjednotili. Na dedičstve podpory alebo odmietania nezávislosti na začiatku 90. rokov stále záleží.

Výsledkom sú roztrieštené politické hnutia, ktoré majú prvky ľavice aj pravice a zvyčajne nedokážu získať nič, čo by sa blížilo k úplnej väčšine v parlamente. Sťažuje to vládnutie, no umožňuje Slovensku uniknúť zjednodušujúcej ideologickej rétorike západných pozorovateľov. Ak sa slovenskí voliči vyjadria k vojne, nemožno sa na to pozerať štandardnou ideologickou optikou.

Druhým dôvodom, prečo sú voľby na Slovensku v poriadku, je spôsob, akým sa prevládajúce historické a geopolitické sily krajiny prepožičiavajú zachovaniu status quo.

Viac ako väčšina v regióne slovenská geopolitická stratégia privileguje status quo. Na rozdiel od Maďarska, ktoré po 1. svetovej vojne prišlo o dve tretiny svojho územia, a Poľska, ktoré dodnes môže na svojich geopolitických realitách pozorovať Stalinove odtlačky, sa Slovensku darilo celkom dobre, keď získalo dlho očakávanú nezávislosť. Žiadna významnejšia slovenská populácia nežije za hranicami krajiny v susedných krajinách. Menšinová maďarská komunita sa postupne „slovakizuje“ alebo sa sťahuje do Maďarska alebo inde na Západ. Napriek vojne v susednej krajine sa Slováci cítia vojensky ukrivdení. Zostáva strašidlo straty územia v prospech Maďarska alebo násilného znovuzjednotenia s Českom, čo sa stalo v minulom storočí, no nie je to bezprostredná naliehavá realita.

To všetko má za následok minimálnu chuť zrážať sa s Bruselom alebo Washingtonom. Čím dlhšie bude pretrvávať status quo, tým lepšie pre ťažko vybojovanú samostatnosť Slovenska. Ak teda Slováci spochybnia to, čo sa považuje za Bruselom predpísaný rozkaz v takej závažnej otázke, akou je vojna na Ukrajine, medzinárodné spoločenstvo by to malo spozornieť.

Októbrové prekvapenie

Októbrové voľby v susednom Poľsku vzbudia väčšiu medzinárodnú pozornosť, no pre Spojené štáty a ďalšie západné krajiny sa pravdepodobne ukážu ako menej prívetivé. Krajina napokon prežila stáročia ruských zverstiev a má spoločné hranice s Ruskom aj Bieloruskom. Tieto rozdiely neplatia pre Slovensko.

Ak Fico a ďalšie vojnové skeptické sily tento mesiac na Slovensku zvíťazia, západné médiá sa obrátia na pravidelné a nadužívané vysvetlenia: že výsledky pochádzajú z lokálnej variácie „trumpizmu“ alebo sú zapríčinené „ruskou propagandou“ a „demokratickým spiatočníctvom“. Informovaný pozorovateľ si všimne jednoduchšie vysvetlenie: ľudia si zaslúžia bezpečnosť.

Maďarská prezidentka Katalin Novák spustila Prorodinný manifest
Maďarská prezidentka Katalin Novák spustila 12-bodový prorodinný manifest, ktorý chráni rodičovské práva a bráni trans trendom, informuje Breitbart. „Tým, ktorí sa narodili ako dievčatá, by malo byť umožnené vyrastať ako dievčatá a chlapcom ako... Čítať ďalej
19 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik