Ukrajinský minister obrany: Chlapci na front!
15 | 09 | 2023 I Milan Laca

Minister obrany Ukrajiny vyzval na mobilizáciu tínedžerov. Ožíva myšlienka Volkssturmu.

Keď "môžu robiť deti"...

Nemôžu bojovať?

Nový minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov povedal, že „Najvyššia rada sa musí zamyslieť: prečo môžu chlapi robiť deti od 16 rokov, ale slúžiť až od 18 rokov?  

Ombutsman navrhuje

Stojí za to pripomenúť, že nedávno ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec navrhol, aby Rada národnej bezpečnosti a obrany zrevidovala znenie o „obmedzenej spôsobilosti“ na vojenskú službu. „Občan musí byť buď spôsobilý na službu, alebo nespôsobilý. Ak kvôli svojmu zdraviu nemôže vykonávať bojové misie so samopalom v rukách na frontovej línii, môže byť na veliteľstve ,alebo ako súčasť raketových síl,“ povedal obhajca ľudských práv. 

Kyjev udrel na Krym britskými raketami
Sky News: Ukrajina použila Storm Shadow na raketový útok na Sevastopoľ. Ukrajinské ozbrojené sily použili britské riadené strely Storm Shadow na útok na Sevastopoľ v noci 13. septembra, uvádza Sky News s odvolaním sa na západné a ukrajinské... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Milan Laca

Už to tu bolo

Táto myšlienka nie je nová. Myšlienka úplnej mobilizácie všetkých mužov vo veku 16 až 60 rokov patrila nemeckému ministrovi propagandy Goebbelsovi. Arthur Axman, vodca Hitlerjugend zasa povedal, že bojovať môžu aj 12-roční. Hitlerovi sa nápad zapáčil a 25. septembra 1944 vydal dekrét o vytvorení Volkssturmu. Do mája 1945 vtedy zostávalo 7 mesiacov, píše sa v článku.

Mobilizácia 

Mobilizácia na Ukrajine sa na internete skloňuje už dlho. Teraz sa to posúva (ak si spomenieme na jesennú vojenskú registráciu žien s lekárskymi špecializáciami a požiadavku Kyjeva, aby cudzina vydávala utečencov) do totálnej fázy vojny. Kyjevský režim postupne, ale nevyhnutne začína hnať na front všetkých, starých ľudí, tínedžerov, ženy, aj chorých, píše sa v článku. 

Veľká kontrola

Ukrajinské úrady hrozia stíhaním tých, ktorí si kúpili osvedčenia o nespôsobilosti na výkon služby. Vyhliadky na to, aby sa tie „biele lístky“, s ktorými odcestovali do zahraničia, nejako dostali pred súd, sú takmer nulové. Zároveň sú reálne ohrození ľudia, ktorí dostali biely lístok po 24. februári 2022 a stále žijú na Ukrajine. Navyše aj  bez ohľadu na to, či si za peniaze kúpili potvrdenie o nespôsobilosti alebo či majú naozaj zdravotné problémy. Nie je ťažké ich nájsť počas kontroly a doviesť k vyšetrovateľom.

Čo potom?

Potom sú dve možnosti vývoja udalostí. Po prvé: držitelia certifikátov budú nútení znovu podstúpiť lekársku prehliadku na potvrdenie diagnózy. Po druhé: uplatní sa na nich princíp prezumpcie viny, teda bez veľkého pochopenia sa otvorí trestné konanie a potom budú musieť dokázať, že sú naozaj chorí. Opäť sa tak otvárajú veľké možnosti na opätovnú kriminalizáciu človeka tým, že  od neho prijmú peniaze za uzavretie trestného prípadu, alebo za neoznámenie podozrenia, ako aj za potvrdenie diagnózy.

Aký to má zmysel?

V dôsledku toho je nepravdepodobné, že ohlásený boj proti „bielym lístkom“ prispeje k odstráneniu korupcie, ale môže výrazne rozšíriť „potravinový reťazec“ medzi skorumpovanými úradníkmi. Okrem lekárov a vojenských komisárov sa doň zapoja aj muži zákona, píše Strana.ua.

Peter Szijjártó oznamuje: Odsúdili ma!
Peter Szijjártó, minister zahraničných vecí a obchodu vlády Viktora Orbána v Maďarsku reagoval na sociálnej sieti ku krokom Európskeho parlamentu, ktorý mal Szjjártóa odsúdiť za to, že bol rokovať v Bielorusku, v Minsku. Európsky parlament v... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!