Vietnam pravdepodobne nevytlačí Čínu v globálnom čipovom ekosystéme napriek želaniu USA
12 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

USA a Vietnam usporiadali v pondelok v Hanoji summit o inováciách a investíciách po oznámení niekoľkých významných dohôd v polovodičovom sektore. Čínski pozorovatelia uviedli, že dychtivosť USA získať Vietnam napriek jeho menšej úlohe v globálnom polovodičovom ekosystéme odráža túžbu Bidenovej administratívy ďalej sa oddeliť od Číny tým, že z Vietnamu urobí šachovú figúrku.

USA však nemôžu dosiahnuť oddelenie od Číny alebo vylúčiť Čínu a jej obchodných partnerov, pretože čínska a americká ekonomika sú vysoko prepojené a doplnková čínsko-vietnamská hospodárska a obchodná spolupráca si udržala zdravú dynamiku, uviedli pozorovatelia. Vyzvali USA, aby znížili svoje nepriateľstvo voči Číne a namiesto toho prehĺbili spoluprácu s druhou najväčšou ekonomikou sveta, aby sa koláč zväčšil v prospech všetkých.

Na summite sa zúčastnili vedúci pracovníci spoločností Google, Intel, amerického poskytovateľa balenia polovodičových výrobkov a testovacích služieb Amkor Technology, amerického zmluvného výrobcu polovodičov GlobalFoundries a Boeingu, informovala v pondelok agentúra Reuters.

FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
O nové možnosti im zrejme nejde

Americký prezident Joe Biden na stretnutí zopakoval, že USA a Vietnam prehlbujú spoluprácu v oblasti cloud computingu, polovodičov a umelej inteligencie, a zdôraznil, že Vietnam je kľúčový pre dodávky kritických nerastných surovín.

"Zatiaľ čo Biden zdôrazňuje 'spoluprácu' s Vietnamom, skutočným účelom je prinútiť krajinu juhovýchodnej Ázie, aby sa stala súčasťou jej stratégie zadržiavania Číny a pomohla vyriešiť problém deindustrializácie USA," povedal v pondelok pre Global Times nezávislý technologický analytik Fu Liang.
Hoci vietnamský polovodičový priemysel zaznamenal v posledných rokoch relatívne zdravý rozvoj, vo väčšine aspektov stále ďaleko zaostáva za Čínou, povedal. Fu a poznamenal, že priemysel vo Vietname opakuje to, čo Čína urobila asi pred 10-20 rokmi. V snahe posilniť dodávateľské reťazce polovodičov Biely dom uviedol, že Amkor začne prevádzku vo svojej najmodernejšej továrni vo Vietname v októbri, kalifornská spoločnosť Synopsys spúšťa centrum dizajnu a inkubácie polovodičov a Marvell založí centrum dizajnu polovodičov svetovej triedy v krajine juhovýchodnej Ázie.

Joe Biden sa totálne rozpadol! Opäť sa mu vysmievajú!
Americký prezident Joe Biden usporiadal v nedeľu večer vo vietnamskom Hanoji tlačovú konferenciu, na ktorej opäť pôsobil strašne zmätene a hovoril nesúvisle. Trápna scéna sa skončila tým, že prezident napokon účastníkom povedal: Teraz idem... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Americké polovodičové firmy sú nútené investovať vo Vietname uprostred technologickej vojny proti Číne iniciovanej USA, pretože nie sú ochotné opustiť Čínu vzhľadom na zlepšené podnikateľské prostredie v krajine a relatívne nízku výrobnú kapacitu v iných ázijských krajinách, ako je India, povedal Fu.

"Vzhľadom na veľkú veľkosť čínskej a americkej ekonomiky a ich vysoko prepojenú povahu by to malo malý vplyv na to, aby USA v dlhodobom horizonte presadzovali 'ekonomické oddelenie' s Čínou," povedal Zhuang Guotu, vedúci Centra juhovýchodných ázijských štúdií univerzity Xiamen.

Nepriateľský postoj USA

Na svete neexistuje žiadna krajina, ktorá by mala taký kompletný priemyselný systém ako Čína a USA sa budú naďalej spoliehať na Čínu pri mnohých výrobkoch, povedal Čuang a vyzval USA, aby znížili nepriateľstvo voči Číne a zabezpečili, že rozdiely medzi ideologickým a sociálnym systémom neovplyvnia bilaterálnu hospodársku spoluprácu.

"Vietnam pri viacerých príležitostiach zdôraznil, že rozširovanie komplexného strategického partnerstva spolupráce medzi Čínou a Vietnamom je jeho diplomatickou prioritou a najvyššou prioritou v zahraničných veciach krajiny," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na pravidelnom tlačovom brífingu v pondelok.

S cieľom rozšíriť pragmatickú spoluprácu usporiadali Čína a Vietnam v júni v Pekingu fórum obchodnej a hospodárskej spolupráce, ktoré prilákalo približne 400 zástupcov vlády a podnikateľských komunít.

Existuje obrovský potenciál pre rozvoj čínsko-vietnamskej hospodárskej a obchodnej spolupráce, povedal Čuang. Silnejšia vzájomná politická dôvera medzi oboma krajinami poskytuje pevný základ, zatiaľ čo úplná implementácia Regionálneho komplexného hospodárskeho partnerstva prináša novú vitalitu a prinesie do hry ich komparatívne výhody.

Pri rozvoji bilaterálnych vzťahov by sa krajiny nemali zameriavať na tretiu stranu ani podkopávať regionálny mier, stabilitu, rozvoj a prosperitu, povedal Mao. "Pri rokovaniach s ázijskými krajinami musia USA rešpektovať spoločnú túžbu krajín v regióne hľadať stabilitu, spoluprácu a rozvoj a musia dodržiavať základné normy medzinárodných vzťahov a opustiť svoju hegemonickú mentalitu a mentalitu studenej vojny," povedala.

Vo Francúzsku obvinili von der Leyenovú z rasizmu
Bývalý europoslanec Florian Filippo obvinil Ursulu von der Leyenovú z rasizmu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová porušuje práva Rusov tým, že im zakazuje vstup do Európskej únie súkromnou dopravou, uviedol na sociálnej sieti X... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik