MARIÁN ĎURIŠ: Nepotrebujeme cudzie vojská na našom území
12 | 09 | 2023 I Ladislav Kováčik

Ak niekto hovorí, že EÚ je projekt hodný ochrany, ja hovorím, že EÚ je projekt hodný reformy, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník Marián Ďuriš, člen predsedníctva hnutia Republika a líder jej tímu pre zahraničné záležitosti.

Hlavný denník: Ako vnímate nedávne zásahy zo strany NAKA, ktoré sa udiali len niekoľko týždňov pred voľbami?

Ďuriš: Ako snahu ovplyvniť vnímanie predvolebného zápasu verejnosťou a ovplyvniť samotný výsledok predčasných volieb. Načasovanie aktivít je rovnako podozrivé ako načasovanie termínu volieb prezidentkou.
 
Hlavný denník:Myslíte si, že sa krajinám Vyšehradskej štvorky podarí vrátiť k predošlej zmysluplnej spolupráci? (Aj pokiaľ by po voľbách vznikla u nás národne orientovaná vláda, môže to byť trochu problém, keďže v Česku je pravicovo-liberálna vláda a Poľsko zastáva tvrdý protiruský postoj, aký nie je blízky trebárs Viktorovi Orbánovi...).

Ďuriš: Považujem to za možné a dokonca za potrebné. Stredoeurópska spolupráca môže znamenať významný posun vo viacerých rovinách. Je prirodzené, že sa nezhodneme v každej téme a každý štát má vlastné postoje. Ale môžeme komunikovať a spolupracovať v oblastiach, kde „sme na jednej lodi“. Dokážeme posilniť našu bezpečnosť pred nelegálnou migráciou a zvýšiť našu silu na európskej úrovni. Ochrániť rodiny a deti pred dúhovými nápadmi a firmy pred „zelenou“ agendou. Sú tu veľké projekty v oblasti infraštruktúry a energetiky. Potenciál je gigantický. Stačí komunikovať a pracovať na tom, čo nás spája.

RAFAJ: TRAFENÉ HUSI SOROŠOVSKÉ ZAGÁGALI!
„Trafené husi sorošovské zagágali. Keď poviete detskému ombudsmanovi, že chcete chrániť deti aj pred zhubným vplyvom progresívnej agendy... a angažované mimovládky to vnímajú ako „dehonestáciu rozvoja ľudských práv“, uvádza Rafael Rafaj vo svojom... Čítať ďalej
08 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

 
Hlavný denník: Ako konkrétne si predstavujete zásadnú reformu Európskej únie, o ktorej je reč na webstránke hnutia Republika?
 
Ďuriš: Európska únia bude organizáciou ekonomickej spolupráce a obchodnou úniou, nie organizáciou politického a ideologického nátlaku. Ak sa tak nestane, zoznam odchádzajúcich nezostane len pri Spojenom kráľovstve a môže zaniknúť. Pre Slovenskú republiku je EÚ hlavný obchodný partner so 70% zahraničného obchodu. To je fakt, ktorý treba brať do úvahy, preto unáhlené rozhodnutia nedávajú logiku. Ak niekto hovorí, že EÚ je projekt hodný ochrany, ja hovorím, že EÚ je projekt hodný reformy. Čoraz viac štátov má vládu s účasťou vlastencov a konzervatívcov. Zväčša sú to naši partneri, s ktorými komunikujeme, spolupracujeme a ktorí pozorne sledujú rast Republiky. Reforma je spoločným úsilím, ktoré spočíva v mnohých líniách. V legislatívnej, ktorá odmieta novodobé nástroje, ktoré vydierajú štáty zmrazením prostriedkov, odoberaním kompetencií a vnucovaním nezmyslov. V personálnej, ktorá s rastom vlastencov mení pomery síl v Europarlamente a vyháňa dúhových progresívcov, zelených fanatikov a dvojtvárnych lenivcov. V línii, ktorá s výmenou vlád prináša novú situáciu v Európskej rade, ako aj pri návrhoch nominantov do Komisie. Toto je len pár z mnohých línií, ktoré prebiehajú synchrónne, v spolupráci a vedia spustiť reformu, ktorá bude znamenať, že budeme priestorom mieru, slobody a prosperity ako sa píše v zakladajúcich zmluvách.

Hlavný denník: Aký postoj k vojne na Ukrajine by Republika presadzovala v prípade jej účasti vo vláde?

Ďuriš: Hovoríme od začiatku a konzistentne, že humanitárnu pomoc matkám a deťom, ktoré sa v situácii ocitli nedobrovoľne, vieme pomôcť. Posielanie peňazí a zbraní do Kyjeva by sme zastavili a neumožnili by sme ani tranzit zbraní cez naše územie. V prvom rade je dôležité zaistiť a garantovať bezpečnosť Slovenskej republiky. Dúfam, že čo najskôr nastane prímerie a tento tragický konflikt skončí dohodou pri rokovacom stole.
 
Hlavný denník: Aký máte postoj k dohode o obrannej spolupráci Slovenskej republiky so Spojenými štátmi?

Ďuriš: V decembri 2021 som ako prvý na Slovensku zverejnil analýzu k Vami spomínanej dohode. Doteraz platí každé písmeno, ktoré som napísal. Skrátenú verziu si môžete preštudovať tu:

 . Dohodu schválila neschopná Matovičova vláda. A prezidentka Zuzana Čaputová predviedla pri podpise rýchlosť šprintérskej špičky. Učinili tak napriek našim odborným postrehom, odmietavému stanovisku Generálnej prokuratúry SR a napriek tomu, že 67% občanov si tu amerických vojakov neželá. Kľúč dohody je operačná a legislatívna autonómia, ktorá výrazne obmedzuje a ohrozuje našu suverenitu. Preto takúto dohodu, v takomto znení, odmietam. Nepotrebujeme cudzie vojská na našom území, ani cudzie základne. Aj keby sa niektorým hodilo, aby u nás rinčali zbrane namiesto otvorenosti a dialógu, Slovensko je krajina, ktorá nemá nepriateľov a potrebuje mier, vnútorný pokoj a stabilitu.

Michelko: VYPÍNANIE ALTERNATÍVNYCH MÉDIÍ nás dostalo ďaleko za autokracie typu Turecka! (VIDEO)
Dôsledkom zlyhávania korporátnych médií je rast alternatívy, vyjadril sa politológ Roman Michelko (SNS). Podľa neho nie je normálne, že počas roka je Veronika Remišová v diskusiách 24-krát, kým zástupca strany, ktorá získala vo voľbách osem... Čítať ďalej
09 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik