Rusi podnikajú HACKERSKÉ ÚTOKY na ukrajinské mobilné telefóny
01 | 09 | 2023 I Ladislav Kováčik

Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinské zbrane sú schopné zasiahnuť aj cieľ vzdialený 700 kilometrov. CNN si všimla, že Rusi na útoky Ukrajincov odpovedajú aj hackerskými útokmi na ukrajinské mobilné telefóny. Ukrajinská protiofenzíva pokračuje, pričom ukrajinské sily majú postupovať tak v smere na Melitopoľ, ako aj pri Bachmute.

O dianí v súvislosti s Ruskom a Ukrajinou informujú Parlamentní listy.

Útok na Pskov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že zbrane ukrajinskej výroby sú schopné zasiahnuť cieľ vzdialený aj 700 kilometrov. Britská BBC predpokladá, že narážal na útok na leteckú základňu v Pskove, ktorá sa nachádza na severozápade Ruska pri hraniciach s pobaltskými štátmi. Pri tomto útoku boli podľa Ukrajincov poškodené najmenej štyri stroje IL – 76, ktoré sa používajú hlavne na prepravu vojakov a vybavenia. Ruské médiá už špekulovali o tom, či útok na Pskov nebol vedený z niektorého z členských štátov NATO.

Starosta Moskvy Sergej Sobianin uviedol, že juhovýchodne od Moskvy bol zostrelený ďalší dron. Ruské médiá informovali, že na letiskách v Moskve došlo k opozdeniam desiatok letov, čo sa pravidelne stáva práve pri dronových útokoch.

Hackerské útoky

Americká CNN poukázala na to, že Rusi na ukrajinské útoky odpovedajú hackerskými útokmi na ukrajinské mobilné telefóny, z ktorých sa snažia dostať informácie o vojnových plánoch Ukrajiny. Podľa CNN nie je jasné, do akej miery boli ruskí hackeri úspešní. Ukrajinská bezpečnostná služba SBU tvrdila, že „zablokovala“ niektoré z hackerských pokusov, pričom však pripustila, že Rusi sa na bojisku zmocnili tabletov a umiestnili na ne škodlivý software.

Hlavný analytik bezpečnostnej firmy Mandiant John Hultquist sa vyjadril, že mobilný malware je „obzvlášť zákerný“, pretože môže spravodajským službám poskytnúť fyzické umiestnenie cieľov. Podľa analytika môže byť táto schopnosť „extrémne účinná na bojovom poli“.

Ukrajinská tajná služba SBU uviedla, že nástroj ruských hackerov na kradnutie dát bol navrhnutý tak, aby ukradol dáta odoslané z mobilných zariadení vojakov do satelitného systému Starlink vytvoreného spoločnosťou patriacou Elonovi Muskovi.

Paul Chichester z britského Národného centra kybernetickej bezpečnosti v tejto súvislosti poznamenal, že hackerská kampaň ilustruje, ako sa ruská vojna na Ukrajine odohráva do značnej miery práve v kybernetickom priestore.

Ukrajinské sily postupujú, tvrdí generálny štáb

Ďalej pokračuje ukrajinská protiofenzíva. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ukrajinské sily postúpili tak na západe Záporožskej oblasti v smere na Melitopoľ, ako aj na východe pri Bachmute.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) sa odvoláva na slová ukrajinského brigádneho generála Serhija Baranova, ktorý vyhlásil, že za pomoci západných delostreleckých systémov dokázali jeho muži donútiť Rusov, aby svoje delostrelectvo stiahli ďalej od frontu.

Inštitút tiež upozornil, že ruské zdroje už od polovice júla vyjadrovali obavy z nedostatku ruských protibatériových delostreleckých schopností, zvlášť pokiaľ ide o juh Ukrajiny.

Rusi opäť udreli... ale zas tá matematika... (VIDEO)
Ruská armáda zaútočila na riadiace a spravodajské strediská ozbrojených síl Ukrajiny. Ruská armáda uskutočnila raketové útoky na kontrolné a spravodajské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny, vyhlásilo ministerstvo obrany v správe o priebehu... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik