Robert Fico: Nech žije Slovenská republika (VIDEO)
01 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Ústava má spoločnosti slúžiť ako civilná biblia, ktorá určuje, ako má vyzerať život v našej vlasti." Citát Robert Fico

"Ústava má spoločnosti slúžiť ako civilná biblia, ktorá určuje, ako má vyzerať život v našej vlasti. V jej Preambule sa hovorí o stáročných skúsenostiach zo zápasov o štátnosť, o Slovenskom národnom povstaní, o mieri, či zvrchovanosti. Obsahuje odkazy, ktoré odrážajú historické, politické, či kultúrne skúsenosti nášho národa, ktoré sú v skutku jedinečné a pre zachovanie ducha našej spoločnosti podstatné," píše na sociálnej sieti Robert Fico, predseda strany SMER - SSD.

"Tieto odkazy sú však dnes pošliapavané porušovaním Ústavy SR na každodennej báze. Len za posledný rok evidujeme 30 rozhodnutí Ústavného súdu SR o porušovaní nášho najvyššieho legislatívneho dokumentu. Svedčí to o "rešpekte" niektorých politických síl k našej vlasti a ku všetkým občanom, ktorí ju budovali a ktorí tvoria náš národ," tvrdí Fico.

"Je nutné, aby sa Slovensko v najbližších mesiacoch a rokoch vrátilo k dodržiavaniu Ústavy SR. Je nutné, aby si spoločnosť zvolila vládu, ktorá upokojí štát ako celok a prestane hľadať neexistujúcich nepriateľov. Dnešný deň by mal byť pre nás mementom, že život, ktorým spoločnosť žije v posledných rokoch, nie je tým životom, za ktorým sme chceli smerovať. Nikdy však nie je všetkým dňom koniec a v strane Smer – slovenská sociálna demokracia veríme, že sa na Slovensko po 30. septembri vráti pokoj, stabilita, dôstojnosť a suverenita," zdôrazňuje Robert Fico.

Strana Smer-SD oslávila Deň Ústavy SR v Košiciach

Prijatie Ústavy Slovenskej republiky pred 31 rokmi si v piatok popoludní v rámci osláv na Hlavnej ulici v Košiciach pripomenula strana Smer-SD. Predseda strany Robert Fico v príhovore okrem iného poukázal na potrebu zachovania ustanovenia o manželstve ako zväzku muža a ženy.

"Nesmieme dovoliť, aby z ústavy vypadol článok, ktorý hovorí, že manželstvo je jedinečný zväzok muža a ženy," vyhlásil.

Uviedol, že je aktuálne jediný aktívny slovenský politik, ktorý bol v roku 1992 pri prijímaní ústavy. Podľa neho pritom dochádza nielen k porušovaniu článkov ústavy, ale aj hrubému porušovaniu základov a ducha tejto ústavy.

Smer-SD spojil podujatie s prezentáciou svojich kandidátov do parlamentných volieb a politických postojov.