K čomu vedú hlúpe sankcie? K závislosti od Ruska!
02 | 09 | 2023 I Milan Laca

Nemecko sa dostalo do novej závislosti od Ruska.

Odmietnutie plynu z Ruska Nemeckom viedlo k závislosti od ruských hnojív.

Prekvapivá závislosť, obrovský nárast dovozu

Nemecko, ktoré znížilo nákupy plynu z Ruska, sa podľa článku v novinách Berliner Zeitung stalo závislým od ruských poľnohospodárskych hnojív. Ako píšu noviny, Nemecko sa „zbavilo plynovej závislosti od Ruska“, ale vrátilo sa mu to „zadnými dvierkami“. Podľa Štatistického úradu a Zväzu poľnohospodárskeho priemyslu Nemecka, sa po výsledkoch skončenej sezóny zvýšil dovoz dusíkatých hnojív, nevyhnutných pre poľnohospodárstvo z Ruska o 334 percent.

UKRAJINA KRIČÍ, že ruské ropné produkty idú do Európskej únie
Do Európskej únie mieria ropné produkty z Indie. Ukrajina však upozorňuje, že v skutočnosti tu ide o produkty z ruskej ropy. Indický vývoz prudko vzrástol Oleg Ustenko, ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v rozhovore... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Celá Európa

Podobné štatistiky sú aj v Európe ako celku.  Rusko v sezóne 2022/2023 zvýšilo export dusíkatých hnojív päťkrát. Plyn a elektrina tvoria, podľa zástupkyne zväzu Martiny Mayovej, 80-90 percent nákladov na minerálne hnojivá. "V konečnom dôsledku nie sú dovážané hnojivá nič iné, ako lacný ruský zemný plyn v ďalšej fáze hodnotového reťazca".

Zle je...
Ako podotkla Mayová, rastúce ceny energií viedli k „žalostnej dynamike“ v nemeckých chemických závodoch. Preto Nemecko čoraz častejšie hnojivá skôr dováža ako vyrába. V dôsledku toho dováža 95 percent všetkých dusíkatých hnojív z iných krajín, najmä z Belgicka a Holandska.
V hlúposti idú pokračovať
Európska komisia nevie odpovedať na otázku, či budú môcť krajiny EÚ odmietnuť dovoz ruského skvapalneného plynua či sú v tejto oblasti možné sankcie. "Nikdy vopred neoznamujeme možné sankcie," povedala hovorkyňa EK Dana Spinantová na brífingu v Bruseli, na otázku, či sa o takejto možnosti v súčasnosti uvažuje. "Vyvíjame úsilie na postupné vyraďovanie ruského plynu. Najlepším riešením je nahradiť ho obnoviteľnými "čistými" zdrojmi energie tam, kde je to možné," povedala Spinantová. Ak, podľa nej, nebude náhrada obnoviteľnými zdrojmi možná, tak EÚ hľadá alternatívnych dodávateľov. Ako povedal hovorca Európskej komisie Tim McPhee,  „EÚ robí všetko pre to, aby diverzifikovala dodávky plynu a iných fosílnych palív, aby nahradila ruské. Spolupracuje s alternatívnymi dodávateľmi, investuje do obnoviteľnej energie, spolupracuje s obyvateľstvom a priemyslom na zlepšení energetickej účinnosti,“ povedal predstaviteľ Európskej Komisie.
Korupcia v Bruseli! Objavili sa ŠOKUJÚCE detaily o luxusnej dovolenke Ursuly von der Leyenovej v Grécku
Obrovský škandál vypukol v Bruseli po tom, čo predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová dovolenkovala v dome gréckeho premiéra na Kréte. V polovici augusta hostil predsedníčku Európskej komisie a jej manžela, Kyriakos Mitsotakis na trojdňovej... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme