Francúzske impérium sa otriasa. Ďalší prevrat! (VIDEO)
31 | 08 | 2023 I Milan Laca

V Gabone došlo k prevratu, armáda zrušila výsledky volieb.

Vojaci tiež rozpustili štátne orgány a uzavreli hranice.

Republika, bohatá na ropu, vykazuje vysokú mieru nezamestnanosti a chudoby. Obyvateľstvo je už niekoľko desaťročí unavené z vládnucej dynastie Bongovcov.

Armáda preberá moc

Armáda v Gabone zrušila výsledky prezidentských volieb z 26. augusta, rozpustila všetky verejné orgány a vytvorila Výbor pre transformáciu a obnovu inštitúcií. Gabon sa tak stal ďalšou krajinou v Afrike, kde prevzala moc armáda. „Dnes sme sa my, obranné a bezpečnostné sily, zhromaždili vo Výbore pre prechod a rekonštrukciu inštitúcií v mene obyvateľov Gabonu, rozhodli sme sa chrániť svet ukončením súčasného režimu. Za týmto účelom sa rušia všeobecné voľby 26. augusta 2023, ako aj predbežné výsledky. Hranice sú až do odvolania uzavreté a všetky inštitúcie republiky sú rozpustené", vyhlásila armáda. Agentúra Reuters zároveň uviedla, že po oznámení o uchopení moci sa v uliciach hlavného mesta republiky Libreville ozývala streľba.

Macron nazval expanziu BRICS pokusom o nastolenie nového svetového poriadku
Emmanuel Macron počas nedávneho rozhovoru s novinármi komentoval expanziu BRICS. Podľa prezidenta Francúzska sa medzištátne združenie, ktoré vzniklo na z únie piatich štátov: Brazílie, Ruska, Indie, Číny, Južnej Afriky snaží o jednu vec. Tvrdí, že... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Prevrat v Gabone
Nezamieňať s Nigerom

Situácia v Gabine je ďalšou ranou pre prestíž Paríža. Táto africká krajina je bývalou kolóniou Francúzska ola ďalšou ranou pre prestíž Paríža. Táto africká krajina je bývalou kolóniou Francúzska a stále je tam silné zastúpenie francúzskeho biznisu. V Nigeri, ktorý bol tiež francúzskou kolóniou, sa odohral vojenský prevrat. Pre Paríž už udalosti v Niamey priniesli ekonomickú ranu. Napríklad Niger bol hlavným dodávateľom uránu pre francúzske jadrové elektrárne. Podobné problémy teraz vznikajú v Gabone - francúzska ťažobná spoločnosť Eramet už oznámila pozastavenie prevádzky v krajine.

Príjem a chudoba

Gabon je ekonomicky skutočne odlišný od svojich susedov.  Krajina bohatá na ropu, s viac ako 100 ložiskami má pomerne vysoký HDP na obyvateľa. Celkový HDP, podľa Svetovej banky v roku 2022 dosiahol 21,07 miliardy dolárov, čo je 8820,3 dolárov na obyvateľa. Ekonomika vykázala rast aj vlani 3 %, čo je však mierne pod priemerom kontinentu. S takýmito vysokými príjmami žije asi 40 % populácie pod hranicou chudoby . V roku 2017 (neskôr Svetová banka nerobila merania) žilo 10,4 % občanov z 6,85 USD na deň a 8,1 % žilo z 3,65 USD na deň. Miera nezamestnanosti dosiahla v roku 2022 21,5 %, pričom veľkú časť tvoria mladí ľudia.

Bohatá krajina

Gabon má okrem ropy značné zásoby mangánu a železnej rudy, ako aj ložiská zlata, diamantov, olova, nióbu a fosfátov.

Hrozí Bidenovi koniec?
"Ak nie teraz, tak kedy?" USA sa pripravujú na obžalobu Bidena. Vyšetrovanie obžaloby Bidena by sa mohlo začať v septembri. Podozrenia Republikánska strana vyšetruje súčasného prezidenta USA Joea Bidena. Kongresmanom sa už podarilo nájsť... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme