Číne dochádza trpezlivosť! Dostane niekto v Juhočínskom mori "čelovku"?
29 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

USA nie sú pobrežným štátom Juhočínskeho mora! Ich kontinent leží tisíce kilometrov ďaleko. USA sa však stali najväčším destabilizačným faktorom a výzvou pre regionálny rozvoj Juhočínskeho mora. Ako potenciálne nebezpečná "časovaná bomba" naďalej sníva o tom, ako manipulovať okolité krajiny, aby čelili Číne.

V nedeľu Karl Thomas, veliteľ siedmej flotily amerického námorníctva, ktorý bol v Manile na zastávke v prístave, poukázal na "agresívne správanie" Číny v Juhočínskom mori s odkazom na zákonné zadržanie filipínskych lodí plavidlami čínskej pobrežnej stráže, ktoré 5. augusta vnikli do vôd v blízkosti útesu Ren'ai na čínskych ostrovoch Nansha. "Musíte vyzvať ľudí, povedal by som, že pôsobia v šedej zóne," povedal Thomas agentúre Reuters.

Tento incident sa stal začiatkom augusta a rýchlo hnisol pod neustálym humbukom Washingtonu. Thomasove poznámky dokazujú, že USA dúfajú, že túto udalosť opäť zahrejú, aby pokračovali vo provokovaní čínsko-filipínskych vzťahov, s cieľom dosiahnuť úplné zosúladenie s Washingtonom a stať sa priekopníkom strategického plánu USA proti Číne.

Súčasné napätie v Juhočínskom mori je spôsobené najmä podnetom USA a takéto zahrávanie sa s ohňom je pre USA nebezpečné.

USA precenili svoje vlastné vojenské schopnosti, ako aj odhodlanie a dôveru svojich regionálnych spojencov a partnerov podieľať sa na svojej indicko-tichomorskej stratégii proti Číne. To, ako Čína a príslušné krajiny vyriešia spor, nie je vecou Washingtonu. Ak sa USA odvážia vyprovokovať kľúčové záujmy Číny v Juhočínskom mori, určite budú čeliť čelnému úderu zo strany Číny.

F-16 na obzore. Zmení situáciu na fronte?
Európa súhlasila s odovzdaním F-16 Ukrajine. Čoho je americká stíhačka schopná a zmení to situáciu na fronte? Stíhačky budú Ukrajina dostane zo Západu štvrtú generáciu amerických stíhačiek F-16. Dánsko a Holandsko zatiaľ deklarovali svoju... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Milan Laca

Čínsky princíp bol konzistentný a jasný - nevzdáme sa toho, čo je naše, ani netúžime po žiadnom území, ktoré nám nepatrí. USA však ťahajú susedné krajiny okolo Číny, aby napli svoje svaly a vytvorili napätie v regióne. Napriek svojmu úsiliu nikdy nedosiahne to, čo chce, ale vytvorí len väčšiu nestabilitu v regióne.

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Hlavný denník, ilustračný obrázok

Redakcia Hlavného denníka: Mnohí čitatelia, aj politické strany chápu dôležitosť toho, čo robíme. Patríme medzi najväčšie médium na opačnej strane barikády, ktoré hovorí nahlas to, čo sa už inde nedozviete. Dnes viac ako doteraz potrebujeme vašu pomoc.

Provokatívne správanie Washingtonu predstavuje veľkú prekážku pri riešení sporov v Juhočínskom mori.

USA neustále vyvolávajú problémy v nádeji, že vrazia klin medzi Čínu a jej susedné krajiny. Okrem toho v čase, keď konzultácie medzi Čínou a združením ASEAN o kódexe správania v Juhočínskom mori (COC) vstupujú do kritickej fázy, sa Washington snaží zavádzať verejnú mienku a brániť procesu.

Minulý mesiac sa potvrdilo, že konzultácie o COC sa uberajú pozitívnym smerom, pričom Čína a regionálne krajiny dokončili druhé čítanie návrhu znenia COC po štyroch rokoch konzultácií. Deklarácia o správaní strán v Juhočínskom mori, podpísaná Čínou a združením ASEAN v roku 2002, určila niektoré zo základných smerov k riešeniu otázky Juhočínskeho mora a konzultácie o COC teraz vyvíjajú konkrétnejšie úsilie v tomto smere.

Prečo sa KĽDR vyhráža úderom na Spojené štáty a Japonsko?
V posledných týždňoch dosiahlo napätie na Kórejskom polostrove najvyšší bod od konca nepriateľských akcií medzi Severom a Juhom v roku 1953. Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde, aby sa "pripravila na vojnu", posilňuje vojenskú... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

V súčasnosti by všetky strany zainteresované v otázke Juhočínskeho mora mali posilniť komunikáciu a usilovať sa o čo najskoršie prijatie COC. Spory možno riešiť rozumným, spravodlivým a náležitým spôsobom len vtedy, ak sa vrátime na takúto cestu a odstránime zasahovanie vonkajších síl. Vzhľadom na zložitosť Juhočínskeho mora Čína vždy obhajovala odloženie sporov bokom a pokračovanie v spoločnom rozvoji. Stále je to najrealistickejší spôsob riešenia problému, ktorý je v súlade so záujmami všetkých strán a najschodnejší spôsob zachovania regionálneho mieru a stability.

USA pokračujú v hraní "čínskej hrozby" v Juhočínskom mori, aby uniesli krajiny ASEAN-u a prinútili ich, aby s Čínou zaobchádzali skôr ako s protivníkom než ako s partnerom pre spoluprácu. Je jasné, že USA nechcú vidieť mier v Juhočínskom mori, ktorý by bol priaznivý pre Čínu a ASEAN, pretože inak, ako môžu USA využiť spory na presadzovanie svojich vlastných záujmov?

ASEAN a celý ázijsko-tichomorský región sú už desaťročia svedkami rýchleho hospodárskeho rozvoja a prosperity vďaka regionálnemu mieru. Takýto trend sa určite náhle skončí, keď sa Juhočínske more stane regiónom plným turbulencií. Keď sa Čína a krajiny združenia ASEAN naliehavo usilujú o mierový rozvoj, USA vynaložia všetko úsilie, aby ho zastavili. Regionálne krajiny by mali zostať ostražité.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik