Kde sú korene dnešného multichaosu v bezpečnostných zložkách
30 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Z dažďa pod odkvap. Asi tak sa dá charakterizovať výmena vlády koalície OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina (predtým aj SaS) za prezidentkinu vládu úradníkov. A to v máji ako Čaputová, tak Ódor vyhlasovali, že ich cieľom do volieb je spojiť rozhádanú spoločnosť a vyviesť ju z chaosu. Do volieb nám chýba čosi vyše mesiaca a od pokoja a poriadku máme ďalej, ako kedykoľvek v histórii samostatného Slovenska. Verejnosť je nahnevaná a rozhádaná, ani kompetentní jej veľmi nepomohli urobiť si v tom poriadok. Jedni sa tvária, že sa nič nedeje, druhí pomaly hovoria o občianskej neposlušnosti. A kde je pravda, ne(po)vie nik.

Zorientovať sa v tom, čomu hovoríme vojna v bezpečnostných zložkách, by mohol pomôcť tento prehľad. Na začiatku boli voľby a „krvavé oči“ voči nominantom a predstaviteľom Smeru. V tomto duchu pracovala aj polícia, neskôr aj špeciálna prokuratúra, do ktorej vedenia bol zvolený trestaný neprokurátor Daniel Lipšic. Postupne boli zadržaní multiudavači ako Makó, Slobodník, či Imrecze – tí majú na rováši majetkové zločiny, napriek tomu sú stíhaní len „naoko“. Objavuje sa podnikateľ Peter Petrov, ktorého odpočúvala SIS, z čoho vzišlo podozrenie, že čurillovci aj za jeho pomoci manipulovali vyšetrovania. Santusovej tím Oblúk mal zadržať troch ľudí, ktorí pomáhali pri zmienenej manipulácii, no dvaja ušli. Oblúk bol zrušený, Santusová dodnes čelí nechutným pokusom o diskreditáciu a čurillovci vyšetrujú samých seba. Postavila sa za nich aj prezidentka, čo má dohru do súčasnosti.

Remišovej pexeso

Po voľbách bola v marci 2020 zostavená vláda, v ktorej Igor Matovič a Roman Mikulec (obaja OĽaNO) hovorili o rozviazaných rukách polície a Veronika Remišová, ako podpredsedníčka vlády, si „nakreslila“ pexeso s tvárami tých, ktorých chcela pozatvárať. Polícia tak dostala jasnú správu, po kom treba ísť a hlasy, ktoré hovorili, že cesta pomsty nie je žiadna výhra, boli zosmiešňované. Neskôr bol Daniel Lipšic – veľký nepriateľ Roberta Fica, zvolený do funkcie špeciálneho prokurátora – napriek tomu, že prokurátorom nikdy nebol, bezpečnostnú previerku získal podvodom a nespĺňal ani podmienku o bezúhonnosti pred zákonom.

Zdroj: Foto Veronika Remišová

Prvá veľká ryba

Stranu Smer a jej vládnutie sprevádzali rôzne podozrenia zo spolupráce s rôznymi oligarchami a tak verejnosť očakávala nápravu. Prvým zadržaným bol Ľudovít Makó – bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS). Ten mal svoju funkciu zneužívať na „vypaľovanie“ a vydieranie podnikateľov. Toho „kukláči“ veľkolepo zadržali v septembri 2020. K trestnej činnosti sa priznal a zrodil sa prvý multikajúcnik – spolupracujúci obvinený. Vo svojich výpovediach svedčil proti vysoko postaveným funkcionárom vo viac, ako 80-tich prípadoch. Tým si zrejme zabezpečil fakt, že hoci pokútnym spôsobom získal milióny, právoplatne nebol za nič odsúdený a OČTK taja počet jeho obvinení – je tu teda možnosť, že neexistuje žiadne.

Česi o nás: Slovensko NEMÁ PREZIDENTKU ANI PREMIÉRA! Riadi ho policajný prezident (VIDEO)
Čo sa deje na predvolebnom Slovensku? Tak o to sa zaujímajú aj naši susedia a bratia Česi. Panuje tam vojna policajtov, ako tvrdia niektorí politici? Akú šancu má Robert Fico a jeho SMER, že bude vládnuť? Hosťom Aby bolo jasno moderátorky Jany... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Prelom rokov 2020 a 2021

Na základe Makóových výpovedí boli zadržaní napríklad Tibor Gašpar, Milan Lučanský, Bernard Slobodník, ale aj námestník tajnej služby Boris Beňa, či František Imrecze. Verejnosť polícii stále „tlieska“ a kto si všimol náznaky problematického konania, bol veľmi rýchlo umlčaný.

Zrodili sa udavači

Verejnosť tlieska a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry konajú tak, ako sa od nich očakáva. Prichádzajú prví „spolupracujúci obvinení“ – ľudia, ktorí sa priznali k páchaniu trestnej činnosti a zároveň vypovedajú o svojich spolupáchateľoch. Práve na prelome rokov 2020-21 sa zjavili mená, ako Boris Beňa, Bernard Slobodník a František Imrecze. Hoci svedectvá týchto ľudí sa smú využívať len doplnkovo a rozhodne by sa nemali navzájom dopĺňať, v exponovaných kauzách sa stalo práve toto.

Kúpení za výhody

Výpovede udavačov sa v prípadoch začali reťaziť, jeden dopĺňal druhého a hoci sami páchali nemalé majetkové zločiny, po dohode s prokurátorom o vine a treste obišli s minimálnymi trestami. To už sa konkrétni prokurátori dostávali dostávali vo verejnosti do podozrenia, že s udavačmi „zobchodovali“ ich priznanie a udávanie.

Juraj Šeliga neprestáva s ping - pongom! ZASE ODPOVEDÁ GP SR, Žilinkovi
Jurajovi Šeligovi rozhodne nedáva spávať Maroš Žilinka. Generálny prokurátor SR, Maroš Žilinka si podľa Šeligu vymýšľa. Juraj Šeliga, odídenec z OĽaNO, ktorý je aktuálne v strane Demokrati absolvoval nedávno výsluch na polícii. Tam vypovedal v... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová

Slobodníkov „kamarát“

Vo výpovediach udavačov sa začalo objavovať meno podnikateľa, ktorý bol spájaný s členom zločineckej skupiny takáčovcov, Petra Petrova, prezývaného Tiger. Ten bol dobrým známym policajta Bernarda Slobodníka, ktorého výpovede Petrov v niekoľkých kauzách potvrdzoval a OČTK z neho spravili kľúčového svedka. Keď NAKA Petrova zadržala, skritizoval ju za to aj minister Mikulec.

Bernard Slobodník, TASR

Prichádza podozrenie o manipulácií káuz

Petrov však polícii vydal množstvo dokumentov, čo poviedlo k ďalším konaniam a sám Petrov sa k niekoľkým skutkom priznal. Petrov bol aj „v hľadáčiku“ SIS – tá ho legálne (so súhlasom súdu) sledovala a zachytila vážne informácie, podľa ktorých Petrov pomáhal čurillovcom. Tí zabezpečovali dôkazy v kauzách Očistec a Judáš, Petrov podľa ich požiadaviek dohadoval výpovede svedkov.

Na pamätnom stretnutí v máji v sídle SIS Michal Aláč správu s týmito informáciami odovzdal vedeniu štátu a neskôr o nej informoval Boris Kollár na zasadnutí NR SR. Správa však bola podnetom na vyšetrovanie vyšetrovateľov, ktorých tím dnes poznáme ako čurillovci.

Objavuje sa tím Oblúk, ktorý vedie Diana Santusová a jeho úlohou bolo dokázať, či čurillovci skutočne manipulovali vyšetrovanie. Tento tím požiadal aj o odpočúvanie ich kancelárie. Súd žiadosti vyhovel a zber dát trval niekoľko mesiacov. Vtedy vznikli aj nahrávky, v rámci ktorých sa páni vulgárne vyhrážali Santusovej. V júli 2021 mal tím Oblúk zadržať členov skupiny takáčovcov Mateja Zemana a Csabu Dömötöra, ako i podnikateľa Petra Petrova. Práve oni boli podozriví z „dohadzovania“ želaných výpovedí čurillovcom.

Zasiahol Mikulec

Vtedajší policajný prezident Peter Kovařík však po Mikulcovom telefonáte zásah zrušil, Zeman a Petrov ušli a tím chytil len Dömötöra. Ten sa k manipulácii priznal a bol na základe dohody o vine a treste odsúdený na 32 mesiacov podmienečne. Stíhaný je aj Kovařík.

Čurillovci sa však o vyšetrovaní dozvedeli a podnikli kroky na zastavenie tímu Oblúk – z jeho členov bez reálnych dôkazov a reálneho základu „vyrobili“ zločineckú skupinu. Štvorica Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašín a Milan Sabota bola v septembri 2021 zadržaná a Milan Sabota sa aj priznal.

Nedôvodne stíhaní?

Čurilla a Ďurka na čas skončili vo väzbe, odkiaľ ich krajský súd prepustil s tým, že ich stíhanie je nedôvodné, čo im dalo pocit chránenej zveri. Obvinenie voči nim zrušené nebolo, postavila sa za nich svojim zásahom aj prezidentka Čaputová. Zaslúžila sa o to, že takmer všetci sa namiesto postavenia mimo službu, dostali do riadiacich funkcií a tím Oblúk bol zrušený.

Napriek tomu vyšetrovanie prebieha aj naďalej, prípad Čurillovcov je v štádiu pred podaním obžaloby a zrušenie tímu Oblúk vyšetrovateľom len sťažilo prácu na vyvrátení, alebo potvrdení manipulácií vyšetrovania v exponovaných kauzách. Kauzu čurillovcov mal na stole iný vyšetrovateľ, ako Santusová a jej Oblúk.

Veronika, Veronika, TOTO nemyslíš vážne! Taraba si ju VYCHUTNAL
Bože môj! Líderka Za ľudí a bývalá vicepremiérka Veronika Remišová má na krku ďalší brutálny prešľap. Najnovšie všetkých šokovala predvolebným videom, v ktorom predviedla svoje slabé vedomosti z matematiky. Takéto prešľapy sa v politike... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Aj obvinení, aj obete

Veľmi zjednodušene povedané, čurillovci sú predmetom dvoch vyšetrovaní. V jednom sú trestne stíhaní za to, že chceli zo Santusovej a spol. umelo vyrobiť zločineckú skupinu, a v druhom figurujú, ako obete práve tejto zločineckej skupiny. Vďaka povýšeniu teda krátko pred voľbami vyšetrujú samých seba.

Rozuzlenie, alebo zauzlenie?

Aby toho nebolo málo, tak vedenie slovenských bezpečnostných zložiek (SIS, NBÚ) sú obvinení zo zosnovania a založenia zločineckej skupiny. Michalovi Aláčovi, jeho predchodcovi Vladimírovi Pčolinskému, Romanovi Konečnému mal „šéfovať“ človek s prezývkou Pán X – podnikateľ na úteku, Peter Košč.

Uznesenie hovorí o tom, že skupina vznikla v roku 2016, no aktívni začali byť na búrlivom prelome rokov 2020-21. Utajovaný svedok hovorí o aktivizácii po zadržaní Makóa a Beňu, kedy v SIS údajne zavládla panika. Tam sa po Pčolinského zadržaní v marci 2021 začali zbierať informácie, ktoré mali viesť k spochybneniu Borisa Beňu, ako „kľúčového svedka“. SIS plánovala diskreditovať čurillovcov a použila na to odpočúvanie Petrova. Aláč bol odvolaný behom pár dní a roky obvinení vyšetrovatelia povýšení pracujú ďalej. Stoja za nimi nie len predstavitelia polície, ale aj samotná prezidentka. Rozuzlenia sa zrejme dočkáme až po voľbách. Ak vôbec...

Zuzana Čaputová, Ľudovít Ódor, zdroj: FB/M.Š. Eštok

Máme "našliapnuté" na policajný prevrat

„V rámci celého tohto marazmu nás to posúva o kus ďalej k tomu, že všetci, čo tu hovoria o hrozbe policajného štátu, tak ten policajný štát nám tu naozaj hrozí,“ pripúšťa dekan PF UK, ktorý si myslí, že o policajnom štáte hovoriť je ešte priskoro.

DEKAN PF UK BURDA: HAMRAN nemá čo hľadať na svojej stoličke!
Čo sa na Slovensku vôbec deje? Z kusých informácií, ktoré máme či už od politikov, alebo z tlačovej konferencie policajného prezidenta podľa dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK) Eduarda Burdu vieme, že boli zadržaní ľudia, ktorí... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme