R. RAŠI: Silný štát vybudujeme vtedy, ak budú silné aj regióny
24 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Rozvoj vidieka považuje strana HLAS – sociálna demokracia za jednu z najdôležitejších programových priorít. 

Vidiecke oblasti tvoria 96% územia Slovenska a žije v nich takmer 47%obyvateľov. Napriek tomu je slovenský vidiek poznačený 4-násobne vyššou nezamestnanosťou a len tretinovou hospodárskou výkonnosťou v porovnaní s mestskými oblasťami. Upozornil na to dnes na tlačovej konferencii bývalý vicepremiér pre regionálny rozvoj, poslanec NR SR a podpredseda strany HLAS Richard Raši. 

Podľa Rašiho sa problémy regiónov nedajú riešiť od zeleného stola v Bratislave. Preto dáva strana HLAS verejný záväzok, že ak dostane dôveru občanov vo voľbách, vláda príde do každého okresu aspoň dva krát za štyri roky a každý rok vyčlení jedno percento HDP na investície. „To je viac ako miliarda eur z rozpočtu investovaná priamo v regiónoch na vyriešenie problémov, ktoré ľudí a samosprávy trápia," vyhlásil Raši. 

Podľa experta na samosprávy Michala Kaliňáka na Slovensku putuje iba 34 % eurofondov do vidieckych oblastí. Preto prichádzame s riešeniami, ktoré zvýšia objem eurofondov do regiónov na 52 %, čo je 8, 5 mld. eur. „Zabezpečíme výrazný presun eurofondov na vidiek, zavedieme systematickú podporu medziobecnej spolupráce, legislatívne ukotvíme pojem vidiek a všetky čiastkové kompetencie regionálneho rozvoja z jednotlivých ministerstiev presunieme pod jednu strechu. Zároveň odstupňujeme kompetencie samospráv, nastavíme mechanizmy na odstránenie potravinových púšti a miestne akčné skupiny budú strategickým partnerom v regiónoch," vyhlásil Kaliňák. 

Ekonomický expert strany HLAS Kamil Šaško tvrdí, že živý vidiek tiež znamená zrýchlenie projektov pozemkových úprav ako efektívnej možnosti usporiadania pozemkových práv a jedného z podstatných nástrojov podpory pre našich pôdohospodárov, na ktorých sa táto vláda 3 roky úplne vykašlala. Živý vidiek znamená tiež dobudovanie základnej infraštruktúry vidieckych oblastí (voda, kanál, odpad, protipovodňová infraštruktúra), podporu predaja potravín z dvora a revitalizáciu a obnovu chátrajúceho dedinského bytového fondu. „Živý vidiek je ucelený koncept riešení a strana HLAS tým dokazuje, že je skutočnou stranou regiónov a predstupujeme s našim programom, ktorý reálne zlepší život každého človeka na Slovensku," uzavrel Šaško. 

Platia výstrahy pred teplom
V okresoch na juhozápade Slovenska platí počas štvrtka výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Môžu sa vyšplhať na 33 stupňov Celzia. Upozorňuje na to na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha platí od 13.00 h do... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme