Zdieľate fotky šťastných detí? Možno "kŕmite chúťky" pedofilov
23 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Asi to poznáme všetci – rolujete si nástenkou po Facebooku a tu dcérka sesternice z druhého konca Slovenska oslavuje desať rokov, tam sa kamarátke zo školy narodil synček a šťastní rodičia aj s jeho mierami zavesia fotku nádherného bábätka na nástenku ... delíme sa o fotky na dovolenke, či dôležité momenty. No nie so všetkými, ktorí ich vidia, sa deliť chceme.

Chránite však svoje fotky dostatočne? Ste si istí, že sa k nim nedostane neželaná pozornosť pedofilov, upriamuje pozornosť NBÚ. Psychológ zase konštatuje, že nie všetky fotky sú skutočne také vtipné, ako sa rodičovi zdajú a pri väčších deťoch rodičom radí, aby si s nimi sadli a spoločne vybrali fotky, ktoré „smú“ ísť na sieť. Odborníci sa rozhodne zhodujú, že na internet nepatrí ŽIADNA nahá fotka, ani len bábätka. Mimochodom, dôležité je aj to, ako a s kým svoje fotky zdieľate. Pred časom tak spravila modelka a herečka Simona Krainová.

Pozor na bezpečnosť

„Mnohí rodičia si neuvedomujú, že neraz zverejnia nahé fotky detí, na ktoré môžu kliknúť tisícky ľudí. Nechránené fotky môžu navyše skončiť v nevhodných rukách. Prehnané zdieľanie detských fotiek, tzv. sharenting, pripravuje deti o súkromie a môže mať na nich v budúcnosti negatívny dôsledok,“varuje pred neuváženým zverejňovaním fotografií na sociálnych sieťach NBÚ.

RODIČIA POZOR! Od septembra začnú platiť nové pravidlá ospravedlňovania
Od septembra začnú platiť nové pravidlá ospravedlňovania. Rodičia budú môcť ospravedlniť neprítomnosť detí v materských školách na sedem dní a žiakov základných škôl na päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Cieľom je zmierniť administratívnu... Čítať ďalej
22 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Fotky raz uvidia aj deti

„Mnoho ľudí chce ukázať svoj život, pokiaľ možno čo najdokonalejší. Fotografie detí k tomu patria. Často sú ukážkou ,dokonalosti‘ rodiča, ktorý sa prezentuje skvelým dieťaťom. Mnohokrát i fotografiami, ktoré sa rodičovi zdajú vtipné, no z pohľadu dieťaťa o pár rokov neskôr to tak byť nemusí,“ myslí si prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová.

Dôležitá pozornosť

Jej kolega, Tibor Hrozáň upozorňuje, že potreba pochváliť sa úspechmi detí je pre rodiča prirodzené, treba však vedieť, na čo tú pozornosť upriamovať.

„Volá sa to sociálna podmienenosť normality psychiky. Pozornosť bola, je a má byť poskytovaná, aby si v budúcnosti dieťa mohlo veriť, aby mohlo byť na seba hrdé, aby sa učilo prezentovať sa také, aké je - teda cez iných a vďaka iným ľuďom - učí sa napr. prijímať či prezentovať seba,“ vysvetľuje Hrozáň. Aj toto však musí mať svoje pravidlá. Kým kedysi sa fotkami upriamovala pozornosť na určité míľniky v živote dieťaťa – krst, dobré vysvedčenie, birmovka či ukončenie škôlky alebo školy; podľa neho ukotvovali jeho miesto v rodine a oživovali dôležité udalosti a pomáhali tým budovať si identitu.

Všetkého veľa škodí

„Z môjho pohľadu však deti neustále prezentované na sociálnych sieťach sú nami, dospelými, nevedome posúvané do pozície, že môžu a majú byť vždy ukazované. A to často len preto, lebo mu rodičia napríklad kúpili nové topánky. Aj nezmysel sa pre rodiča stáva dôležitým momentom pre zverejnenie, pričom priveľa nezmyselných postov však môže byť pre dieťa v budúcnosti škodlivé,“ upozorňuje psychológ. Podľa neho sa tak stiera obsahová významnosť fotky a dieťa učíme, že tú pozornosť potrebuje za každých okolností.

Republika nie je partner pre Hlas. Uhrík reaguje(VIDEO)
Predseda Hlasu Peter Pellegrini na pondelkovej tlačovej besede po tom, čo sa nepodarilo otvoriť mimoriadne zasadnutie NR SR, ktoré iniciovala strana Smer, z povolebnej spolupráce definitívne vylúčil aj hnutie Republika. Vysvetlil aj, v čom sa ich... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Nahé bábätká rozhodne NIE

Asi každý z nás má v rodinnom albume svoju fotku – nahé batoliatko sa naširoko usmieva na rodiča, ktorý ho nadšene fotí. Práve to sú podľa psychológov fotky, ktoré na sociálne siete nepatria a ak, tak vo sprístupnené veľmi úzkemu okruhu ľudí.

„Každý rodič sa rád pochváli svojim dieťaťom prinajmenšom v okruhu svojich blízkych a známych. Je to aj prejav určitej sebaľúbosti, veď sa predsa vo svojich potomkoch viac či menej vidia. Je viac než pravdepodobné, že v momente zverejnenia fotografií nemyslia na to, kto všetko si ich pozrie,“varuje psychológ Róbert Máthé.

Neponúkajme fotky zvrhlíkom

„Treba myslieť aj na to, že fotografie detí sú aj vyhľadávaným objektom pedofilov, ktorí si fotky detí a nielen nahých, zbierajú a následne sa pri nich sexuálne uspokojujú. Keďže je to bez vedomia detí a ich rodičov, takýto počin nevyvoláva žiadnu psychickú traumu, azda len dodatočne vzbudí nepríjemné pocity po uvedomení si toho, že sa niečo takéto môže diať,“ upozorňuje Máthé, podľa ktorého niečo takéto sa síce konkrétneho dieťaťa síce nijako nedotkne, ale – vystaviť svoje dieťa tomu rozhodne nikto nechce.

Takáto fotka okrem toho, že jej uverejnenie prekročí určitú hranicu (intimita, vychvaľovanie sa), nemá žiadnu vnútornú pridanú hodnotu, rodičia si ňou podľa Hrozáňa „ošetrujú“ vlastné ego a hlbší zmysel im uniká.

Nie len pedofili, aj kyberšikana je nebezpečná

„Zverejňovaním fotiek detí tvoríme ich online identitu a vytvárame ich digitálnu stopu. Už prvý post ultrazvuku je štartom k vytvoreniu digitálnej identity. To, čo rodičia zverejnia, bude deti sprevádzať celý život. Keď dieťa vyrastie a bude si tvoriť online identitu, zrazu možno zistí, že na sieťach sú jeho fotky a videá z detstva v „trápnych“ situáciách, ktoré rodičom prišli roztomilé,“ upozorňuje Madro s tým, že tinedžeri sú na toto veľmi citliví. Okrem toho, že majú pocit ohrozenia súkromia, môže to naštrbiť vzťah medzi rodičom a dieťaťom (ako si mohol dať takúto moju fotku na internet...?), v neposlednom rade hrozí aj kyberšikana zo strany rovesníkov.

Zomrel taliansky spevák a skladateľ Toto Cutugno
Toto Cutugno znamená pre Talianov, ktorí o ňom hovoria s úctou a hrdosťou, asi to, čo pre Slovákov Karol Duchoň. A treba povedať, že aj v zahraničí bol považovaný za jeden z kultúrnych symbolov Talianska. Spevák a skladateľ, ktorý sa preslávil... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Sadnite si k tomu

Deti, ktoré už dokážu dať súhlas na zverejnenie fotiek, by z toho rozhodne nemali byť vynechané. Sadnite si s ním a spoločne si ich prezerajte, môžete povyberať fotky, s ktorými súhlasí, aby „šli von“ a celé to utuží váš vzájomný vzťah.

„Aj takto u dieťaťa rozvíjate digitálne zručnosti, rozprávate sa o bezpečnosti a ukazujete im vzor rešpektovania názorov a aj to, že je potrebné si vždy vypýtať súhlas od tých, ktorí sú na fotke,“ radí Madro.

Nastavenie súkromia nie je nezmysel

Keď sa v partii rozprávate o napríklad krásnej dovolenke, či svadbe v rodine, mnohokrát počujete „výčitku“, prečo ste to nedali na sociálnu sieť. Vy to tam možno aj máte, no súkromie máte nastavené tak, aby post videli len tí, ktorých sa to týka. Veď ani naši rodičia nechodili po ulici s otvorenými rodinnými albumami a neukazovali okoloidúcim fotky z rodinných udalostí. Preto by vaše nastavenie súkromia mal každý rešpektovať a vy by ste ho nemali brať na ľahkú váhu. Myslieť však treba aj na to, že nie každá fotka patrí na sociálnu sieť – intímne fotky tam naozaj nemajú miesto. Nikdy neviete, či sa v budúcnosti do vášho účtu niekto „nenabúra“...

Viete, čo je sharenting?

Novodobí rodičia sa radi pochvália svojimi fotkami zo života svojich detí – a presne to je sharenting. Medzi jeho pozitíva patrí zdieľanie rodičovských rád, spolupráca pri rôznych problémoch, zdieľanie úspechov detí. Rizík však podľa stránky prevecentrum.cz má viac: pokorujúce prezývky (na základe rodičmi verejne zdieľaných fotografií a videí z detstva); kyberšikana; urážky; ďalšie šírenie materiálov, ktoré môžu byť citlivé či intímne; vplyv na sebavedomie dieťaťa, a to vďaka negatívnym reakciám internetového publika na zdieľané materiály; problém s utváraním vlastnej identity; krádež identity dieťaťa; použitie fotografií dieťaťa na stránkach s detskou pornografiou

Baránek: Racionálnym myslením idiota nepochopíte (VIDEO)
Politológ Ján Baránek konštatuje, že súčasné vedenie policie je dôkazom fungovania jedného z Murphyho zákonov o tom, kam to až môže dopracovať človek, ktorý na svoj post nemá schopnosti. Reaguje tým na vedenie polície, ale aj to, ako neschopne koná... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Digitálna stopa

„Vy síce môžete zmazať niektoré fotky, faktom však je, že v digitálnej stope zostávajú. Ani nastavenie súkromia profilov nezaručuje neprekonateľnú ochranu a nevhodné fotky sa môžu dostať do nesprávnych rúk," upozorňuje sexuológ Ivan Kubiš. Ten tiež pripomína, že hranicou by mali byť aj nahé fotky. Podľa neho by rodič mal uvažovať nad tým, že „prvý nevinný fakt“ objaví aj budúci partner dcéry.

Sociálne siete ako zdroj

Pred časom verejnosť pobúrila modelka a herečka Simona Krainová fotkami svojho syna v lodičkách na vysokom podpätku, ukazujúc vulgárne gesto. Lenže rôzne internetové služby na ukladanie a zdieľanie nelegálneho obsahu sú zdrojom práve pre pedofilov - Instagram a Facebook nie sú podľa Denníka N len pasívnym úložiskom.

Facebook / Simona Krainová | Syn herečky a topmodelky v naozaj ukážkovej póze pre 11-ročné dieťa

„Jeho odporúčacie algoritmy pedofilov spájali podobne, ako spájajú rôznych ľudí so spoločnými záujmami. V tomto prípade to však nie je neškodný networking,“ dopĺňa Denník N a tu je na mieste otázka, či sa herečka a modelka neobáva o zneužitie fotky jedného zo svojich pokladov.

Simona Krainová: Originalita za každú cenu (FOTO)
Rovesníčka Dariny Rolincovej, s ktorou bývali veľmi dobré kamarátky, dokonca ich byty v Prahe susedili Simona Krainová má dvoch synov Bruna a Maxa s Karlom Vágnerom mladším. Česká topmodelka Krainová vždy vedela, ako provokovať, no tentokrát to... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik