Prečo by mal Washington začať presadzovať mier
23 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Keďže ukrajinská protiofenzíva je takmer zastavená, nastal čas, aby Washington presadzoval mier – najmä vzhľadom na to, že Rusko by mohlo začať novú ofenzívu v roku 2024.

Názor zverejnení na stránke National Interest

Dlho očakávaná letná protiofenzíva Ukrajiny sa takmer zastavila. Tucet nových brigád vycvičených NATO utrpelo obrovské straty bez toho, aby dosiahli prvú líniu pevnej ruskej obrany v sile. Ruské sily, bojujúce proti učebnicovej implementácii sovietskej manévrovej obrany, sa často tešia vzdušnej prevahe a sú rozšírené o rastúci počet lacných a efektívnych zbraňových systémov, ako je dron Lancet. Každý ďalší deň sa približuje k jeseni a obávanej rasputiste - sezóne dažďov a bahna, ktorá bráni manévrovej vojne. Podľa všetkého je ukrajinská protiofenzíva otázkou na pár hodín a je nepravdepodobné, že dosiahne svoje hlavné ciele.

Západné dodávky zbraní ponúkajú malú úľavu. Väčšina sľúbených hlavných bojových tankov je už v divadle a vyhliadky na ďalšie dodávky sú obmedzené. Siahnuť po starožitnostiach, ako je nemecký Leopard 1, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 1965, nezmení hru. "Koalícia stíhacích lietadiel" prisľúbila F-16, ale nie je jasné, kedy a kde budú nasadené. V každom prípade by boli prekonaní čoraz aktívnejším a sebavedomejším ruským letectvom a impozantnou integrovanou protivzdušnou obranou Ruska. Zásoby presných zbraní sa zmenšujú, čo jasne zohráva úlohu v odmietnutí Bidenovej administratívy poskytnúť rakety ATACMS, ktoré sú životne dôležité pre americkú bezpečnosť v Tichomorí.

V Klačne v noci NESPALI! Vystrájali tam MEDVEDE
Dnešný deň sa v obci Klačno v Trenčianskom kraji pre jednu rodinu začal priam hrozivo. V nočných hodinách sa im na pozemok dostal nečakaný hosť, ktorý im poškodil oplotenie, na miesto bol okamžite vyslaný policajný zásahový tím. Keď na miesto... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Vzhľadom na tento pochmúrny výhľad, je "kórejský scenár" najpravdepodobnejším výsledkom?

To znamená, že v čase, keď ukrajinská protiofenzíva vyvrcholí niekedy koncom augusta alebo začiatkom septembra, konflikt zamrzne na teritoriálnych hraniciach zhruba zodpovedajúcich frontovej línii. V skutočnosti Ukrajina obchoduje s významnými časťami štyroch regiónov anektovaných Ruskom v roku 2022 za robustné západné (americké) bezpečnostné záruky.

Z amerického pohľadu by to určite nebol najhorší výsledok. Washington by bol schopný postupne zmierniť napätie s Moskvou a obnoviť dialóg o budúcej trajektórii európskej bezpečnostnej architektúry. Rozhodujúce je, že Spojené štáty sa konečne budú môcť opäť zamerať na Tichomorie. V konečnom dôsledku je Čína skutočným súperom Spojených štátov a od roku 2022 hrá agresívnu diplomatickú hru pri degradácii amerického vplyvu, v nemalej miere kvôli uvaleniu tvrdých sankcií na Rusko.

Problém s "kórejským scenárom" však spočíva v tom, že predpokladá, že ruské vedenie zúfalo túži po prímerí a rokovaniach. Existuje o tom len málo dôkazov. Rusi nielenže bojovali proti Ukrajincom na juhu, ale začali vlastnú ofenzívu na severe, zameranú na dobytie celého rozsahu Luhanskej oblasti, kde ruské jednotky neustále postupujú. Ruská spoločnosť a ekonomika zostávajú relatívne stabilné, čo naznačuje, že Prigožinova vzbura bola skutočne úchylkou – a jeho kritika vojny vždy bola, že sa proti nej nebojovalo dostatočne tvrdo.

V skutočnosti by Kremeľ mohol skôr túžiť po víťazstve, než zúfalo túžiť po rokovaniach. Andrej Gurulev, bývalý veliteľ Ústredného vojenského okruhu a v súčasnosti poslanec nacionalistickej Dumy, uviedol, že rýchlo sa rozširujúca ruská vojenská produkcia je dostatočná pre potreby "špeciálnej vojenskej operácie" a 150 000 nových zmluvných vojakov, ktorí odvtedy vstúpili do armády, ale že výroba môže byť škálovaná podľa potrieb novej čiastočnej mobilizácie. Andrej Kartapolov, bývalý veliteľ Západného vojenského okruhu a predseda výboru pre obranu v Dume, urobil počas parlamentného postupu poučné vyhlásenia, ktoré zvýšili vek brannej povinnosti na tridsať rokov. Poznamenal, že by to zvýšilo rezervu vycvičených rezerv, ktoré by mohli byť mobilizované, argumentoval, že táto novela zákona z roku 1997 je napísaná pre "veľkú vojnu" a "všeobecnú mobilizáciu", ktorá, aj keď nie je potrebná v bezprostrednom horizonte, by bola zásadná pre budúcnosť. Kriticky dôležitý je dodatočný pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý zavádza zákaz cestovania, ktorý vstúpi do platnosti v októbri, pre každého, koho meno je uvedené v registri brancov aj záložníkov. Ruským úradom to dáva právny mechanizmus na zabránenie exodu, ako bol ten z októbra 2022, keď z krajiny utieklo až 600 000 ruských mužov.

Ruské vedenie opakovane uviedlo, že ciele špeciálnej vojenskej operácie sa nezmenili a dosiahnu sa vojenskými prostriedkami. Moskva považuje rozdelenie Ukrajiny za kľúčový cieľ, vrátane Odesy – často spomínanej Vladimirom Putinom – ale aj zvyšku pobrežia Čierneho mora a potenciálne celého územia východne od Dnepra. Je možné, že Kremeľ uvažuje o druhej čiastočnej mobilizácii?

Rusko – ako o ňom vo svete naozaj píšu
O Rusku píšu každý deň mnohé médiá na Slovensku. Často sú to však iba deformované ohryzky pravdy, tu a tam z počítačov ukrajinského strediska dezinformácií CIPSO pri ukrajinskej bezpečnostnej službe SBU. Píšu napr. o strachu Rusov pred kazetovými... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik