VLCI ÚTOČILI! Chovateľ prišiel o kravy
23 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Útok vlkov na kravy! Prípad sa stal v obci Vápeník v okrese Svidník, eviduje ho Štátna ochrana prírody.

O udalosti informuje portál Dnes24.

Chovateľ priblížil, že vlky prišli v noci, ich počet nevie odhadnúť. Podľa jeho slov zožrali jedno teľa a zranili kravu tak, že ju bolo potrebné utratiť. Keďže krava bola vysokoteľná, chovateľ prakticky prišiel o tri kusy. Škodu vyčíslil na približne 2-tisíc eur.

Podobnú situáciu ešte spomínaný chovateľ nezažil. Tvrdí, že proti vlkom sa príliš brániť nedá. „Oplotiť niekoľkohektárové pozemky dva metre vysokým pletivom je finančne náročné. Obyčajný elektrický ohradník, ak má výšku 1,2 metra, vlk s tým nemá žiaden problém,“ skonštatoval.

Manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková uviedla, že spomínaný prípad evidujú. Vysvetlila, že škody spôsobené vlkom sa uhrádzajú prostredníctvom príslušných okresných orgánov. Táto šelma je zaradená medzi takzvané ´určené živočíchy´, za ktoré štát uhrádza spôsobenú škodu podľa zákona o ochrane prírody a krajiny,“ povedala Bocková.

Podľa Bockovej je poskytnutie náhrady škody podmienené vykonaním aspoň jedného z preventívnych opatrení. Takýmito opatreniami sú napríklad pastierske strážne psy či použitie oplotenia alebo elektrického ohradníka.

Podľa ŠOP sa v jarnom období na Slovensku zvykne nachádzať približne 400 jedincov vlka dravého, kým v jesennom období môže ich počet stúpnuť až na 600 či 700 jedincov. Minuloročné škody spôsobené vlkom dravým, ktoré boli zároveň vyplatené okresnými úradmi, predstavovali viac ako 453-tisíc eur, v roku 2021 to bolo viac ako 273-tisíc eur.

Slávnosti českého a slovenského folklóru budú vo Vychylovke po desiaty raz
Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke bude po desiaty raz dejiskom festivalu česko-slovenskej folklórnej vzájomnosti Jánošík & Ondráš Folk Fest. Podujatie, ktoré je nazvané po zbojníkoch z oboch brehov rieky Morava, v sobotu a nedeľu (20. 8.)... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik