Nový odkaz vodcu Wagnerovcov. Je poverený novou úlohou!
22 | 08 | 2023 I Gabriela Fedičová
Jevgenij Prigožin, šéf ruskej Wagnerovej skupiny, zverejnil svoj video odkaz. Nahrávka, ktorá vznikla pravdepodobne v Afrike, sa objavila na kanáli Telegram spojenom s Wagnerom.

Jevgenij Prigožin, vodca skupiny Wagnerovcov, ktorá bojovala na ruskej strane a dosiahla rozhodujúce víťazstvo v bitke pri Bakhmute, koncom júna oznámil, že po zásahu raketou vyrazia proti ruskému ministerstvu obrany

Povstanie žoldnierov bolo nakoniec ukončené paktom, ktorý v zásade zaručoval, že Prigožin a vedenie Wagnerovcov odídu do Bieloruska a väčšina žoldnierov sa pripojí k oficiálnej ruskej armáde. 

To prvé sa zrejme nezrealizovalo.

Bieloruský prezident Alyaksandr Lukašenko usporiadal niekoľko dní po udalostiach  tlačovú konferenciu , na ktorej okrem iného uviedol, že nevie, kde sa Jevgenij Prigožin momentálne nachádza, ale je isté, že nie v Bielorusku. Wagnerova rebélia bola najvážnejšou hrozbou pre ruského prezidenta, ktorej musel čeliť počas viac ako dvoch desaťročí vlády. 

Urobilo by to Afriku slobodnejšou

Vodca žoldnierov sa práve prihlásil z Afriky, na videu ho vidieť v poľnom vzorovanom oblečení, s puškou v ruke, uprostred poľa. V diaľke vidno niekoľko ozbrojených vojakov a terénne auto.

Urobíme Rusko ešte väčším a Afriku ešte slobodnejšou na každom kontinente. Prinášame spravodlivosť a šťastie ľuďom v Afrike. Wagner plní stanovené úlohy, vyhlásil Prigožin

Podľa kanálov Telegramu, Prigožin verbuje bojovníkov pre svoju africkú misiu a požiadal o podporu aj investorov v Rusku, uvádza The Guardian . 

Stredoafrická republika je jednou z krajín, kde pôsobili Wagnerovi žoldnieri a kde sú obvinení z porušovania ľudských práv. 

Od roku 2014 Kremeľ využíva Wagnerovu skupinu ako nástroj na rozšírenie ruskej prítomnosti na Blízkom východe a v Afrike.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik