Na Ukrajine sa pripravujú oslavy! Pripravovaná prehliadka šokuje!
22 | 08 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajina v pondelok zoradila trosky ruských tankov a bojových vozidiel pozdĺž centrálneho ťahu hlavného mesta Kyjev. Ide o súčasť príprav na oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktorý sa už po druhý raz bude konať vo vojnových podmienkach.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Štátnym sviatkom si Ukrajina vo štvrtok pripomenie 32 rokov postsovietskej nezávislosti od Moskvy, čo bude presne 18 mesiacov po  začiatku Ruskej invázie na územie svojho suseda.

Ľudia na hlavnej ulici Chreščatyk v centre metropoly si môžu prezrieť ohorené obrnené vozidlá a ďalšiu vojenskú techniku, ktoré boli usporiadané v dlhom rade ako "vojenská prehliadka mŕtvych".

Kyjevčanka Natalia Kovalová vyjadrila zdesenie nad tým, čo trofeje z bojiska predstavujú, ale vyjadrila i presvedčenie, že Ukrajina nakoniec Rusko porazí. "Náš štát bude oslavovať. Možno nie ešte hneď, ale tá chvíľa príde a toto víťazstvo nebude len naše, ale celého sveta," povedala pre Reuters 59-ročná obyvateľka Kyjeva.

Sviatok nezávislosti, ktorý bude z dôvodu vojnových obetí tlmený, prichádza v kritickej chvíli pre Kyjev, pretože jeho ofenzíva proti ruským okupačným silám postupuje na východe a juhu krajiny len pomalým tempom.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že postup brzdia ruské mínové polia a dobre pripravené obranné línie, ako aj nedostatočná letecká podpora Ukrajiny.

Počet ukrajinských obetí je štátnym tajomstvom, ale americkí činitelia, ktorých minulý týždeň citoval denník The New York Times, odhadujú počet zabitých vojakov na takmer 70.000 a zranených na 100.000 až 120.000.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik