Deti treba chrániť pred škodlivými vplyvmi horúčav
22 | 08 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Deti treba chrániť pred škodlivými vplyvmi horúčav. Ich telo nie je schopné regulovať teplotu tak rýchlo ako telo dospelých. Neodporúča sa im preto pobyt na slnku najmä v čase od 10.00 do 15.00 h. Deti mladšie ako jeden rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

Počas pobytu v exteriéri treba deti podľa neho chrániť pokrývkou hlavy. "Vhodné je, aby aj deti používali slnečné okuliare s účinným UV filtrom," doplnil. Apeluje tiež na správny výber oblečenia dieťaťa. "Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov," odporučil.

Úrad podotkol, že deťom treba počas horúčav tiež zaistiť dostatok tekutín. Tie im treba podľa neho neustále ponúkať, pretože v zápale hry sa môžu zabudnúť napiť. "Vhodné sú pitná voda, neperlivá minerálna voda, nesladené ovocné čaje, prípadne riedené ovocné šťavy," povedal.

Deťom treba v lete umožniť častejšie sprchovanie a kúpanie. "S ochladzovaním môže narýchlo a krátkodobo pomôcť aj prikladanie vlhkého uteráka či vlhčené utierky," priblížil úrad. Deťom nad šesť mesiacov treba podľa neho opakovane natierať pokožku s vysokým ochranným faktorom. "Tie do šiestich mesiacov nenatierať krémami s ochranným faktorom, keďže na slnko vôbec nepatria. Chrániť ich je vhodné slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože bez prúdiaceho vzduchu im hrozí prehriatie," dodal.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik