Chystá sa útok na Niger?
22 | 08 | 2023 I Milan Laca

Alžírsko odmieta povoliť zásah francúzskych lietadiel v Nigeri.

Alžírsko nevpustilo francúzske vojenské lietadlo smerujúce do Nigeru. Maroko však vydalo povolenie, informovalo alžírske rádio a presun označilo za plány na inváziu.

Paríž popiera...

Francúzsko poprelo plány na inváziu do Nigeru, kde má vojenskú základňu. Čo alžírske úrady myslia pod vojenskou operáciou, zostáva nejasné, francúzske ministerstvo zahraničia poprelo informácie o príprave zásahu.

Nový odkaz vodcu Wagnerovcov. Je poverený novou úlohou!
Jevgenij Prigožin, šéf ruskej Wagnerovej skupiny, zverejnil svoj video odkaz. Nahrávka, ktorá vznikla pravdepodobne v Afrike, sa objavila na kanáli Telegram spojenom s Wagnerom. Jevgenij Prigožin, vodca skupiny Wagnerovcov, ktorá bojovala na... Čítať ďalej
22 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová

Alžírsko sa vzpiera

Alžírsko podporuje zosadeného prezidenta Mohameda Bazuma a trvá na použití výlučne mierových prostriedkov na obnovenie ústavného poriadku. „Alžírsko vyzýva na opatrnosť a zdržanlivosť na pozadí plánov na zahraničnú vojenskú intervenciu, ktoré sa, žiaľ, považujú za možné a prijateľné možnosti, pričom len komplikujú faktory a prehlbujú súčasnú krízu,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí krajiny.  "Vojenský zásah by mohol zapáliť celý región Sahel, Alžírsko nepoužije proti svojim susedom silu," povedal alžírsky prezident Abdelmajid Tebbún.

Chceli zásah

Členovia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických krajín (ECOWAS) plánovali uskutočniť vojenskú operáciu v Nigeri. Žiadajú pokojné vrátenie moci zvrhnutému prezidentovi, ktorého držia v jeho rezidencii. Armáda to však odmietla. Podľa agentúry Associated Press rokovania nepriniesli žiadne výsledky. Nigerské úrady oznámili mobilizáciu viac ako 50 tisíc dobrovoľníkov.

ŠTÁTNY PREVRAT V NIGERI: AFRIKA je na pokraji novej vojny
Od vojenského prevratu proti prozápadnej vláde Mohameda Bazouma uplynulo niekoľko dní a zahraničné snahy o zmarenie štátneho prevratu a návrat Bazouma k moci pokračujú. Na prvý pohľad sa tento prevrat nemusí zdať taký dôležitý, ale pozadie a... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme