Kéry - Divoký Západ na Slovensku je neakceptovateľný
22 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

Poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) sa vracia k záverom zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) SR. S rozviazaním rúk polícii nemá problém, čo je však podľa neho neakceptovateľné, je to, čo nazval Divoký západ. Hamrana nazýva samozvaným pištoľníkom, ktorý si myslí že len s ním prichádza zákon a podľa toho sa správa aj voči OČTK.

Prezidentkino vyhlásenie po zasadnutí BR SR, v ktorom odznelo, že nie sme v situácii, kedy by sme mali mať problém so zadržiavaním vysoko postavených ľudí z bezpečnostných štruktúr štátu, Kéryho ani nie tak prekvapilo, ako pobúrilo. Nepáči sa mu ani postoj prezidentkinho premiéra Ódora, ktorý len dokázal, že nie je apolitický. Taký nie je ani policajný prezident, na čo poukázal aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK). Kéry tiež pripomína, že proti Hamranovým vyjadreniam sa ohradili aj krajskí prokurátori.

Všetko ide, ako má

Po piatkovom (17.8.) zasadnutí BR SR prezidentka poskytla vyhlásenie, že žiadny policajný prevrat neprebieha. To, čo podľa nej prebieha, je vyšetrovanie trestných činov a súčasná situácia politikov neoprávňuje k unáhleným záverom a už v blízkej dobe sa od OČTK a súdov dozvieme ich postoj.

"Ak by súdy po takomto postupe polície konštatovali napríklad nedôvodnosť trestného stíhania, potom by bol priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti smerom k polícii. Dnes v takejto situácii však nie sme," deklarovala prezidentka.

VYHLÁSENIE Zuzany Čaputovej PO ZASADNUTÍ BEZPEČNOSTNEJ RADY
Žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých členovia boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po piatkovom rokovaní bezpečnostnej... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Bol niekedy Ódor politicky nezávislý?

„Ódor, prezidentkin premiér vlády, vraj odborníkov, len bezmocne pritakal. Nič iné už nedokáže, posledné dni stratil aj posledné zvyšky nezávislej politickej tváre. Ak takú niekedy vôbec mal,“poznamenáva Kéry s tým, že po tomto vyhlásení sa potešili akurát šimečkovci a im podobní.

„Ihrisko na ich liberálnu, mocenskú hru s našou krajinou - tak totiž vidia Slovensko, sa im začalo javiť ešte v ružovejších farbách, ako doteraz. Liberálni novinári na čele s Denníkom N a Sme rovnako,“ myslí si Kéry a dodáva, že zvlášť pri novinách je to znak neprofesionality.

Myslí si, že on je zákon

Kéry nechápe, že Hamrana nikto nestopne v jeho predstavách , že jeho slovo je zákon a pripomína štvrtkovú tlačovú besedu policajného prezidenta, kedy ešte pred zasadnutím BR Hamran uviedol, že šéf SIS je bezpečnostné riziko. Vraj sa mu to potvrdilo.

„Chápu tu Hamranovi blízki progresívni a liberálni politici, rozumie Čaputová, čítajú s porozumením liberálni novinári, že policajný prezident v danej veci, len v štádiu vznesenia obvinenia, sám pre seba už aj vyhotovil rozsudok? Alebo keď citoval dôvody vznesenia obvinení voči osobám, vyšetrujúcich čurillovcov, pohyboval sa na veľmi bizarnom a z hľadiska práva neustojiteľnom ľade?,“žasne ďalej Kéry s tým, že nie je normálne, keď stačí obviniť z vytvárania dojmu. Podľa Kéryho je toto jasný vstup do politického boja a Hamran by mal okamžite letieť.

Policajný prevrat je prisilné slovo

Kéry súhlasí s dekanom PF UK Eduardom Burdom, podľa kterého indície o spáchaní nejakého trestného činu policajného prezidenta tu sú, no treba ich veľmi dobre preveriť a pred ničím si nezakrývať oči. Pripomína však, že policajný prezident musí byť nadstranícky a nemal sa vyjadrovať k paragrafu 363, generálnemu prokurátorovi, či straníckym tlačovým besedám.

„Policajný prezident nie je nad vecou a svoje osobné názory pretavuje do svojej práce, čím vlastne diskredituje celý policajný zbor a za týchto okolností na svojej stoličke nemá čo robiť a zodpovednosť za to nesú premiér Ódor a prezidentka Čaputová,“ konštatuje Burda.

DEKAN PF UK BURDA: HAMRAN nemá čo hľadať na svojej stoličke!
Čo sa na Slovensku vôbec deje? Z kusých informácií, ktoré máme či už od politikov, alebo z tlačovej konferencie policajného prezidenta podľa dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK) Eduarda Burdu vieme, že boli zadržaní ľudia, ktorí... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Nemá čo znevažovať prokuratúru

Podľa Kéryho boli v dobrom naivní tí, ktorí očakávali, že výsledkom zasadnutia BR bude odklonenie sa od smerovania k policajnému štátu. Kéry pripomína aj ohradenie sa krajských prokurátorov, ktorí ešte v piatok (18.8.) vyzvali policajného prezidenta Hamrana k zdržanlivosti a požadujú, aby prestal znevažovať ich pozíciu.

Boja sa Smeru?

„Mám pocit, že na mnohých frontoch sa tu robí výrazná nadpráca, z ohromného strachu, že SMER-SSD má reálnu šancu nielen vyhrať voľby, ale aj zostaviť stabilnú, skúsenú a rešpektovanú vládu, ktorá nebude konečne robiť našej krajine hanbu. V hlavnom stane tohto protismeráckeho hlásenia je preto poplach a mobilizuje sa najmä na policajnom fronte. Hamran sa už možno vidí, že vo vláde vedenej Progresívnym Slovenskom by bol ministrom vnútra. No, Boh nás ochraňuj,“ píše Kéry s tým, že tu nejde len o Hamrana, ale od PS a jeho možných partnerov, čo by bolo katastrofou.

Krajskí prokurátori vyzývajú policajného prezidenta Štefana Hamrana!
Krajskí prokurátori vyzývajú policajného prezidenta Štefana Hamrana k zdržanlivosti a slušnosti v jeho komunikácii na verejnosti. Žiadajú tiež, aby neznevažoval prokuratúru. Reagovali tak na Hamranove vyjadrenia počas štvrtkovej (17. 8.) tlačovej... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik