Hrozba amerických kazetových bômb
22 | 08 | 2023 I Milan Laca

Kyjev neoznačuje oblasti použitia kazetovej munície. 

The Washington Post: Ukrajinský vojak povedal, že Kyjev neoznačuje zóny, kde používa kazetové strely.

Nerobia to

Ukrajinský vojenský predstaviteľ dal jasne najavo, že Kyjev neoznačuje zóny, kde sa používa kazetová munícia, napísali noviny The Washington Post.

Ukrajina oslavuje neonacistický AZOV
Brigáda Azov, známa svojimi neonacistickými väzbami, sa vracia na frontovú líniu, informoval hovorca ukrajinskej národnej gardy a k nasadeniu poznamenal : „Legendárna brigáda špeciálnych síl Azov bola obnovená a začala vykonávať bojové misie v... Čítať ďalej
21 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Áno, či nie? 
"Na otázku o procese dokumentovania (použitia kazetovej munície) vojak označený ako "Stanislav" jasne povedal, že neexistuje," napísali v článku o rozhovore s členom mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Jeho oddiel strieľa kazetovou muníciou zo samohybných kanónov M109 Paladin. Noviny však potom citujú ukrajinského dôstojníka pre styk s verejnosťou, ktorý tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily zaznamenávajú, aké projektily vystrelia a akým smerom. Vysoký americký predstaviteľ tiež povedal, že Washington je spokojný s „bežnými“ údajmi z Kyjeva o použití projektilov DPICM.
Prídu "čistiť"?
Šéf Pentagonu Lloyd Austin v polovici júla  vyhlásil, že Spojené štáty pomôžu Ukrajine odstraňovať míny z oblastí, kde plánuje použiť kazetovú muníciu. Sľúbil, že Kyjev označí oblasti, kde sa takéto náboje používajú.
Zakázaný darček
Ukrajina dostala kazetovú muníciu od Spojených štátov ako súčasť ďalšieho balíka vojenských dodávok. Zakazuje ju medzinárodný dohovor, ktorý ratifikovalo 123 krajín, no Spojené štáty a Ukrajina, ani Rusko medzi nimi nie sú. Pri detonácii kazetové bomby vymrštia menšiu muníciu, z ktorej niektoré z technických príčin nezafungujú. To ohrozuje civilistov. Nevybuchnutá munícia sa stáva mínami, ktoré môžu zabíjať alebo mrzačiť ľudí dlho po skončení kofliktu.
Kyjev predĺžil mobilizáciu
Ukrajina predĺžila stanné právo a mobilizáciu. Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákony o pokračovaní stanného práva a mobilizácii na Ukrajine. Výnimočný stav sa nekončí Stanné právo a mobilizácia boli predĺžené o 90 dní, do 15. novembra... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme