Potešili Zelenského. Aj Scholz sľubuje
21 | 08 | 2023 I Milan Laca

Holandsko dodá Ukrajine lietadlá F-16.

Ukrajinský prezident Zelenskij: Holandsko dá Kyjevu 42 stíhačiek.
Štedrá ponuka

Holandsko dodá Kyjevu  42 lietadiel F-16. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že dohodu dosiahol  nao stretnutí s holandským premiérom Markom Ruttem. „S Markom Ruttem sme sa dohodli na počte F-16, ktoré poskytnú Ukrajine po zaškolení našich pilotov a inžinierov. 42 lietadiel. A to je len začiatok,“ píše sa v správe.

Biden to už vie! Rusi prehrali!
Biden: Ruská federácia už prehrala, nemôže dosiahnuť svoj pôvodný cieľ na Ukrajine. Americký prezident Joe Biden označil argument Vladimíra Putina na inváziu na Ukrajinu za „smiešny“. Vyhlásil, že Rusko už vojnu prehralo, pretože nie je schopné... Čítať ďalej
20 | 08 | 2023 | Milan Laca

Významná posila

Zelenskyj označil dohodu za ďalší krok na posilnenie vzdušného štítu Ukrajiny. 19. augusta navštívil Zelenskyj Švédsko. Potom oznámil, že Ukrajina plánuje výrobu švédskych bojových vozidiel pechoty CV-90 a začiatok výcviku ukrajinských pilotov na švédskych stíhačkách JAS Gripen.

Ďalší súhlas

Aj Dánsko súhlasilo s presunom stíhačiek F-16 na Ukrajinu, avšak na to musí Kyjev splniť určité podmienky. "Súhlasíme s prevodom lietadiel F-16 na Ukrajinu a ukrajinským vzdušným silám, v úzkej spolupráci so Spojenými štátmi a ďalšími partnermi, keď budú splnené podmienky na takýto prevod," uvádza sa v tlačovej správe. Ako píše dánske ministerstvo obrany, podmienky pre Ukrajinu sú nasledovné:

  • výber, overovanie a školenie ukrajinského personálu,
  • získanie potrebných povolení,
  • dostupnosť infraštruktúry a logistiky.
Nemecké sľuby

Západ bude musieť Ukrajinu podporovať ešte mnoho rokov. Vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, počas diskusie s občanmi v rámci Dní otvorených dverí, píše TASS . Kancelár počas diskusie tiež uznal, že určitá časť nemeckých občanov je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, no zároveň vyjadril presvedčenie, že väčšina kroky vlády podporuje. „Obávam sa, že podporu budeme musieť poskytovať na dlhý čas a mnoho rokov. Ale je dôležité to urobiť, takže je potrebné starostlivo zvážiť každé rozhodnutie,“ povedal Scholz. Dodal, že nemecké úrady nechcú, aby konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou eskaloval a zmenil sa na vojnu medzi Ruskom a NATO. Preto je dôležité konať koordinovane a vyvážene, vyhlásil Scholz.

Západ verí. Príde nová ukrajinská ofenzíva
Západ už myslí na novú jarnú ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny – The Wall Street Journal. Vojenskí stratégovia a politici na Západe už začínajú uvažovať o jarnej ofenzíve ukrajinských jednotiek na budúci rok. Dôvodom je, že súčasná protiofenzíva... Čítať ďalej
20 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme