"Choď domov!" Kričali Česi na proteste proti Ukrajincom
20 | 08 | 2023 I Gabriela Fedičová

Protiukrajinského protestu v Plzni sa zúčastnili desiatky ľudí. "Choď domov!" skandoval dav. Na pochode boli prítomní policajti, ale nedošlo k žiadnym incidentom. Podujatie bolo zvolané prostredníctvom sociálnych sietí po tom, čo ukrajinský mladík znásilnil pätnásťročné dievča v Plzni.

V sobotu o 14.00 hod. bola pred plzenskou hlavnou železničnou stanicou prostredníctvom sociálnych sietí zvolaná demonštrácia proti ukrajinským utečencom, informoval týždenník polície. Demonštráciu strážili poriadkoví a dopravní policajti, kriminalisti, protikonfliktný tím a plzenská špeciálna poriadková jednotka. Na proteste sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí.

Výzvy na protest sa začali šíriť na sociálnych sieťach po zverejnení správ o znásilnení pätnásťročného dievčaťa v Plzni Ukrajincom. Polícia uviedla, že osemnásťročný muž, ktorý spáchal trestný čin, nie je utečenec a údajne sa v Českej republike zdržiava už dlho.

Muž dievča znásilnil, spôsobil jej rezné rany a vyhrážal sa, že ju zabije. "Potom dievča zabalil do tašky, zhodil ju z útesu do lesa a opustil scénu. Dievčaťu, ktoré predstieralo svoju smrť, pravdepodobne jej zachránilo život, sa podarilo dostať z miesta činu a zavolať pohotovostnú lekársku službu. O prípade nás okamžite informovala," uviedla policajná hovorkyňa Michaela Raindlová.

"Z hlavnej stanice sme vyrazili cez Americkú ulicu, anglické nábrežie. Demonštranti skandovali heslá ako "Choď domov!" a "Sme tu doma!" a "Už toho máme dosť!" Jeden z protestujúcich vysvetlil dôvod, prečo sa tiež zúčastňuje protestu: "Aby Ukrajinci neznásilňovali naše deti a aby už odišli. Je to príliš veľa."

Ďalší demonštrant dodal, že Ukrajinci sa zdržiavajú v Českej republike

"Českí chlapci chodia do škôl alebo učňovských škôl a majú nejaké povinnosti, ukrajinskí chlapci nemajú žiadne povinnosti, len poľavujú," povedal.

Pochod pokračoval cez Kopeckého sady a ulicu Bedřicha Smetanu na Námestie republiky, kde skončil o pol štvrtej popoludní.

Primátor Plzne Roman Zarzycký (za ANO) ocenil pokojný priebeh protestu za Právo. Zároveň ocenil, že obyvatelia Plzne sa k protestu nepripojili. "A som rád, že sa Plzenčania nepripojili k protestu vo väčšej miere, bez toho, aby chceli toto právo niekomu uprieť," povedal starosta. Na margo skutočnosti, že išlo o protiukrajinský protest, dodal: "Neexistuje žiadna kolektívna vina. Bola to hrozná vec, ale protestovanie by nepomohlo. Páchateľ bol zadržaný a je vo väzbe vo väzení s vysokým stupňom stráženia."

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik