Spolumajiteľ Banky lásky: Zo zbierky kvôli požiaru som NEVIDEL ANI CENT!
20 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Banskú Štiavnicu pred niekoľkými mesiacmi zachvátil rozsiahly požiar, z ktorého sa vlastníci dotknutých objektov stále spamätávajú. V reakcii na tragédiu vznikli aj výzvy na finančnú podporu zasiahnutým historickým objektom.

Téme sa vo svojom článku venoval Plus jeden deň.

Zvláštne praktiky

Neinvestičný fond Donio prišiel s dobročinnou výzvou s názvom „Banskú Štiavnicu ničil požiar. Pomôžme!“ Podľa správkyne fondu Zuzany Suchovej to u nich funguje na princípe, že zakladateľom výziev a projektov odovzdajú 100 percent získanej sumy. Takýmto spôsobom podľa nej pomohli už 1127 výzvam a projektom ľudí, ktorí sa nebáli požiadať o pomoc, pričom darcovia im spolu prispeli sumou viac ako 6 miliónov eur. V prípade vojny na Ukrajine či požiaru v Banskej Štiavnici výzvy inicioval samotný fond.

V súvislosti s požiarom v Banskej Štiavnici boli vyhlásené dve grantové výzvy. Suchová vysvetlila, že po každej z uzávierok výziev sa uskutočnilo zasadnutie komisie, ktorá prehodnocovala formálne náležitosti žiadostí a oprávnenosť výdavkov. V rámci prvej vlny sa o podporu uchádzali a získali ju traja žiadatelia, v druhej vlne siedmi.

Dotknutá požiarom bola aj Banka lásky – zážitkový dom venovaný Sládkovičovej básni Marína. Jej spolumajiteľ Igor Brossmann sa však vyjadril, že ho postup fondu zaskočil. Brossmannovi sa nepozdáva, že Donio založilo zbierku na pomoc horiacej Banskej Štiavnici len krátko po tom, ako začalo horieť a bez ich vedomia. Fond podľa Brossmanna používal vizuály horiacej Banky lásky, pričom sa podľa neho aspoň mohli spýtať, či si niečo podobné vlastníci prajú.

Brossmann hovorí v súvislosti s fondom o zvláštnych praktikách a netransparentných procesoch. Podľa neho tiež nie je jasné, aké sú pravidlá prerozdeľovania financií zo zbierky. Odpoveď, podľa akého kľúča niektorí dostali peniaze, podľa svojich slov Brossmann nedostal.

Slávnosti českého a slovenského folklóru budú vo Vychylovke po desiaty raz
Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke bude po desiaty raz dejiskom festivalu česko-slovenskej folklórnej vzájomnosti Jánošík & Ondráš Folk Fest. Podujatie, ktoré je nazvané po zbojníkoch z oboch brehov rieky Morava, v sobotu a nedeľu (20. 8.)... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Zo zbierky nedostali žiadne peniaze

V Doniu, ktorému poslali peniaze tisíce ľudí, vznikol výbor, o ktorom Brossmann podľa svojich slov netuší, akú má kompetenciu. „Zavolal mi opozičný politik zastupiteľstva z Banskej Štiavnice a tvrdil, že má zbierku na starosti. Zostal som prekvapený a samozrejme som nekomunikoval, pretože som nevedel, či je naozaj v tejto veci kompetentný,” uviedol Brossmann.

Podľa vyjadrenia Suchovej vykonávajú členovia komisie túto činnosť bez nároku na odmenu. Oslovovaní boli podľa nej na základe svojej odbornosti, znalosti prostredia či pôsobenia v oblasti kultúry v Banskej Štiavnici. Výber členov komisie je podľa Suchovej plne v kompetencii Donio, n.f.

Brossmann vysvetľuje, že z Donia ho vyzvali, aby za Banku lásky podali žiadosť s tým, že dostanú peniaze. On im na to podľa svojich slov odkázal, že pokiaľ nebude zrejmé, že on a jeho spoločník nie sú v prípade požiaru vinní – čo si myslí, že nie sú – tak je neslušné, aby prijímali akékoľvek dary.

Donio teda poprosili, aby im zatiaľ žiadne peniaze neposielali, až dokým nebudú vedieť viac o príčinách požiaru.

Prisľúbili, že ich pozdržia na nejaký mesiac. No a napokon som sa zo sociálnej siete dozvedel, že …”Banka lásky vyslovene odmietla peniaze”, čo nebola pravda,“ uviedol Brossmann. Dodal, že do dnešného dňa nedostali zo zbierky žiadne peniaze.

Zemplínsky jarmok prinesie aj remeslá, kultúru či šport
Súčasťou 52. ročníka Zemplínskeho jarmoku v Michalovciach bude v piatok a v sobotu (19. 8.) okrem približne 100 predajných stánkov aj gastronómia, remeslá, kultúra, šport či zábava pre deti. TASR o tom z radnice informovala Marcela... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Brossmann: Správajú sa ako podvodníci!

Donio vyzbieralo vďaka tejto zbierke celkovo približne 250-tisíc eur. Brossmann uviedol, že fond na svojej stránke na sociálnej sieti spomenul, že "Dary určené na pomoc BS už pomáhajú" pričom: "zostatok vyše 44-tisíc eur je alokovaný pre Banku lásky, ktorej prevádzkovatelia sa v prvej vlne o podporu neuchádzali z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania vzniku požiaru práve v ich nehnuteľnosti. Prihlásili sa o ňu neskôr a vyšli sme im v ústrety,”uvádza sa na stránke.

Podľa neho však ide o zavádzajúcu informáciu. Brossmann povedal, že po niekoľkotýždňovej bezvýslednej komunikácii so zástupcami finančnej zbierky boli nútení podať na nich trestné oznámenie. „Naša skúsenosť s Donio je, že sa správajú ako podvodníci,” vyjadril sa.

Suchová však zastáva stanovisko, že peniaze vo výške približne 44-tisíc eur majú naozaj vyčlenené, pričom ich môže využiť aj Banka lásky. Podľa jej slov vyšli prevádzkovateľom Banky lásky v ústrety aj napriek nedodržaniu stanoveného termínu podania žiadosti, avšak ani po opakovanej výzve zapojiť sa do oboch kôl nedostali od nich vyplnenú žiadosť.

Brossmann sa tiež pýta, prečo dostali financie zo zbierky subjekty, ktoré neboli poškodené požiarom. Suchová potvrdila, že financie boli poskytnuté aj dobrovoľným hasičom v Štefultove a Štiavnici, ktorí prišli o niekoľko zariadení. Banka lásky má podľa nej alokovanú najvyššiu sumu zo všetkých poškodených, hoci nie sú subjektom s najväčšou škodou. Suma by podľa Suchovej mala byť vyplatená v najbližších dňoch po podpise darovacej zmluvy.

Vodnú nádrž Ružín po vyčistení opäť zaplavil odpad
Z vodnej nádrže Ružín v týchto dňoch opäť odstraňujú odpad. Po minulotýždňovom vyčistení nornej steny totiž následné výdatné zrážky priplavili ďalší odpad z nelegálnych skládok v desiatkach ton odpadu. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského... Čítať ďalej
13 | 08 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik