Juraj Štubniak: Voľby poštou sú protiústavné (VIDEO)
24 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Nedávne „vyplakávanie“ Doroty Nvotovej vo vlaku o tom, ako by mali vo voľbách zabrať zahraniční Slováci, pretože sa prepadneme do temnoty, zaujalo aj glosátora a spisovateľa Juraja Štubniaka. Voľby zo zahraničia preto rozobral vo svojom videu a konštatuje – voľby poštou sú protiústavné.

Štubniak pritom len apeluje na ústavnosť - voľby majú byť tajné. A pri hlasovaní poštou vás nik nemôže skontrolovať, či vaša voľba nie je niekým ovplyvňovaná. O tom bolo prvé Štubniakovo video. Keďže mnohí jeho diváci ho celkom nepochopili, v druhom videu si doslova zakonšpiroval a pýta sa, kde je záruka, že v priestoroch ministerstva vnútra sa zaregistrujú všetky hlasy tak, ako prídu. Štubniak pritom neočakáva nejakú slepú dôveru, od svojich divákov chce len to, aby uvažovali a rozprávali sa.

Chápavá Demokratka

Dorota Nvotová, ktorá kandiduje do NR SR za stranu Eduarda Hegera Demokrati, niekoľko dní pred termínom, kedy bolo možné požiadať o voľbu zo zahraničia, cestou vlakom, prihovorila zahraničným Slovákom. „Chcela by som vás teraz poprosiť, ktorí tam ste, aby ste nám pomohli,“ prihovára sa Dorota z videa, v ktorom precíteným hlasom vyzýva zahraničných Slovákov, že ak sa aj nechcú vrátiť, o voľbu zo zahraničia by požiadať mali.

ZÚFALÁ Demokratka Dorota PROSÍ O POMOC zahraničných Slovákov (VIDEO)
Ak žijete v zahraničí, máte už len pár dní na to, aby ste nepremeškali šancu zúčastniť sa predčasných volieb. Tie sa uskutočnia 30. septembra a o možnosť voliť môžete požiadať do 9. augusta. Termín pripomína aj Demokratka Dorota Nvotová. Určite si... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Nezištné neziskovky

Nvotová do svojho videa vložila link na stránku, na ktorej sa dozviete, že „doby temna“ sa nebojí ani tak pani Nvotová, ako neziskové organizácie, ktoré sú za projektom, ktorý pani Nvotová propaguje. Medzi signatárov výzvy patria Nadácia otvorenej spoločnosti, Globsec, Pontis, či Iniciatíva Inakosť. 

stránka voľby srdcom doma / Reprofoto | Za projektom stojí 49 neziskových organizácií

„Na kampaň Srdcom doma vyzývajúcej občanov v zahraničí k účasti na voľbách poštou mali zásadný vplyv výzvy osobností verejného života,"uvádza sa na stránke a nasleduje dlhý rad osobností, ktoré iniciatívu podporili. Popri prezidentke, či premiérovi tam nájdete aj mená, ako Matej "Sajfa" Cifra, Tereza Nvotová, Robo Jakab, Táňa Pauhofová, vedec Pavol Čekan, alebo moderátor Rastislav Iliev, A tu spozornel aj Juraj Štubniak.

V čí prospech?

Štubniaka zaujalo, načo je dobrá duplicitná registrácia na voľby zo zanraničia, ku ktorej vyzývalo aj združenie, ktoré propagovala Nvotová vo svojom videu. Oficiálna registrácia na voľby zo zahraničia pritom fungovala cez stránku Ministerstva vnútra SR. „Otázkou je, či je naozaj potrebné, aby neziskovky suplovali prácu  štátu,“pýta sa Štubniak, ktorému je čudné, že potrebujeme „apolitický“ web, duplikujúci stránku MV SR.

PRED NASTOLENÍM POLICAJNÉHO ŠTÁTU UŽ VARUJÚ AJ PRÁVNICKÉ ŠPIČKY!
Zdá sa, že jediným dôvodom zvolania piatkového zasadnutia Bezpečnostnej rady SR bolo upokojiť zmätenú alebo, ak chcete, hysterickú (slová premiéra Ódora) Zuzanu Čaputovú a dodať jej noty, aby vedela, čo má recitovať. Inak bola úplne zbytočná.... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Prečo sa hlavy študované nepozrú do Ústavy?

„Vy, keď idete za plentu a chcel by tam niekto za vami prísť – podať vám pero, okamžite vám v tom zabráni člen komisie s tým, že voľby sú tajné,“ vysvetľuje svoj postoj Štubniak. „Ako zabezpečíte, že ten v zahraničí, ktorý bude krúžkovať, to spraví tajne? Že mu nebude nikto radiť? Nejaká ambasáda?,“ pýta sa Štubniak s tým, že všetky hlasy odovzdané poštou zo zahraničia, sú neplatné. Radí, že ak niekto chce voliť v zahraničí, na ambasáde treba urobiť jednu plentu a tam odvoliť.

Niektorí nepochopili

Za tento názor sa na Štubniaka zniesla vlna kritiky. „Ja som hovoril o neústavnosti. Kto chce voliť, nech volí v súlade so zákonom,“ uvádza na pravú mieru Štubniak s tým, že počas premiérskeho pôsobenia Petra Pellegriniho sa zákon ohýbal až príliš. „Ak to bude v zákone, plenty môžeme zahodiť a vy, zahraniční, môžete hlasovať na korešpondenčnom lístku, ale za platnosti aktuálneho zákona,  si myslím, že je to protiústavné,“ dodáva Štubniak.

Nepripomína vám to niečo?

„Ak sa nedodržiavajú zákony, každý si robí, čo chce a vzniká anarchia,“ konštatuje spisovateľ s dovetkom, že „vitajte na Slovensku“. Problém však vidí aj v niečom inom – v spôsobe sčítavania hlasov, ktoré prišli poštou od voličov zo zahraničia. Všetky tieto obálky sa budú otvárať na Ministerstve vnútra SR. Diváci práve v tejto súvislosti upozornili na teoretickú šancu, že tam nie je záruka, že lístky nepôjdu len jednej strane. „Alebo tam bude nejaká komisia, kde budú prizvaní členovia politických strán,“ uvažuje Štubniak a v tejto súvislosti pripomína menovanie „nočného primátora Bratislavy“ – progresívca Martina Kráľoviča do funkcie I. štátneho tajomníka ministerstva vnútra.

Kam ešte napchá prezidentka svoje duše z PS?
Toto má byť ta vláda “odborníkov”? Kam v Čaputovej vláde pozrieš, tam samý PSkár. Ministerstvo vnútra postupne a potichu obsadzujú nominanti z jediného politického spektra, upozorňuje Matúš Šutaj Eštok, poslanec za Hlas-SD. ČAPUTOVEJ VLÁDA A... Čítať ďalej
11 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Prečo tam šiel?

„Je to po ministrovi dvojka. Prečo tam šiel? No aby mohol progresívne zrátať tieto doposlané hlasy. Kto bude kontrolovať jeho, štátneho tajomníka? Dúfam, že je to už teraz jasné,“ osvetľuje spisovateľ s tým, že doteraz sa korešpondenčne volilo cez komisie vytvorené v mieste trvalého pobytu voliča, kam ten poslal obálku so svojim hlasovacím lístkom.

Foto: jurajstubniak.sk

Netvrdí, že je to tak

Štubniak pritom upozorňuje, že to samozrejme nemusí tak fungovať, ale že „je to extrémne jednoduché. Oni môžu tie hlasy v podstate hodiť do koša, nakrúžkovať si a spraviť si zápisnicu. V podstate oni to nemusia ani zratúvať,“uvažuje Štubniak s tým, že áno, je to konšpirácia, no zatiaľ o tom, aká tam bude kontrola, nikde nevidel žiadnu informáciu.

Tódová zvolala FUN CLUB a rozoberali súdnu radu: SÚDRUŽKY BOLI NA PAMELU PODLÉ A NANIČHODNÉ! (VIDEO)
Kauza Tódová - Záleská ešte stále nedá spávať jej hlavným protagotistkám. V utorok 15. augusta sa Pamela Záleská postavila pred Súdnu radu, na ktorej mala prítomným sudcom čo vysvetľovať. Hoci predseda Súdnej rady (SR) SR Ján Mazák evidentne stál... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik