DEKAN PF UK BURDA: HAMRAN nemá čo hľadať na svojej stoličke!
18 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Čo sa na Slovensku vôbec deje? Z kusých informácií, ktoré máme či už od politikov, alebo z tlačovej konferencie policajného prezidenta podľa dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK) Eduarda Burdu vieme, že boli zadržaní ľudia, ktorí mali manipulovať trestné konanie v neprospech čurillovcov.

Tí sú podozriví zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a bude problém, ak sa potvrdí, že akcia Rozuzlenie bola práve o pozdržaní ich nahliadnutia do spisov, ktoré sa malo konať práve v ten deň. Konanie NAKA podľa dekana PF UK situáciu rozhodne „nerozuzlilo“. Ani čurillovcom by nepomohlo, keby sa predmetné nahrávky tejto skupiny stratili. Policajný prezident Štefan Hamran podľa neho nie je nestranný a prezidentka ho mala odvolať spolu s Ivanom Šimkom. Na právo na odpor je podľa neho ešte dosť času, hoci nejaké indície tu sú. Že sa vlastne nič nedeje skonštatovala aj Bezpečnostná rada štátu na svojom zasadnutí.

Razia ako náhrada oboznamovania sa čurillovcov so spisom

Nie je žiadnym tajomstvom, že práve 17. augusta mali čurillovci mať možnosť oboznámiť sa so svojimi spismi. Policajný prezident však svojim konaním a akciou Rozuznenie pôsobí dojmom, že zmienenú skupinu pod vedením Jána Čurillu sa snaží vyviniť a prinavrátiť im kredibilitu. Dekan Burda upozorňuje, že po ich oboznámení sa so spisom by mala následne byť podaná obžaloba.

Šutaj Eštok zverejňuje dôkaz! ŠIMEČKA PRICHYTENÝ PRI KLAMSTVE O HAMRANOVI
"ŠIMEČKA PRICHYTENÝ PRI KLAMSTVE O HAMRANOVI," píše na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok zo strany HLAS - SSD a zverejňuje dôkaz. "Keď vo včerajšej televíznej relácii Peter Pellegrini poukázal na prepojenie policajného prezidenta s Progresívnym... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kto tu manipuluje vyšetrovanie

„Ak raziu vyšetrovatelia a ďalšie osoby urobili s týmto vedomím, tak ja osobne to vnímam tak, že naozaj tu ide o zásah do vyšetrovania, ktorý minimálne spomalí niektoré procesy, ak aj niekoho neodstraší“vysvetľuje Burda. Ak by sa ukázalo, že je to tak, tak samo o sebe je toto trestným činom. Podľa dekana mali príslušníci NAKA ešte počkať – ak zadržaní skutočne manipulovali so spismi, mohla NAKA s ich zadržaním počkať a nazbierať viac relevantných dôkazov proti nim.

„Z toho taktického policajného hľadiska mi to nedáva celkom zmysel a určite ani z hľadiska zabezpečovania dôkaznej sitáuácie,“ vyjadril sa Burda s tým, že štvrtková akcia vrhá na NAKU a policajného prezidenta ešte väčší tieň podozrenia.

SIS bola aj na začiatku

Asi nikoho neprekvapuje, že politické procesy majú niekoľkoročné presahy a inak to nie je ani s čurillovcami – na začiatku celého bola správa SIS, ktorú v parlamente predniesol jeho predseda Boris Kollár (Sme rodina) a hovorila práve o manipulácii spisov čurillovcami, na čo nadväzoval vyšetrovací tím Oblúk a všetko ďalšie dianie. Dekan Burda vysvetľuje, že úlohou SIS je odhaľovanie rizík, ktoré by mohol spôsobiť vonkajší, či vnútorný nepriateľ.

„SIS má veľmi široké portfólio práce a my bežne ani netušíme, akým všetkým rizikám sa jej podarilo za tie roky predísť,“dodáva dekan PF UK. Ak dochádza ku konaniu, ktoré treba postúpiť OČTK, tak SIS to urobí.

Kvôli spisu čurillovcov bol Máriou Kolíkovou (SaS), vtedajšou ministerkou spravodlivosti, odvolaný aj sudca Okresného súdu Bratislava III, ktorý obvineným nedovolil nahliadnuť do spisu, čo Súdna rada neskôr zhodnotila, ako jeho správny krok.

Chce niekto likvidovať dôkazy?

Ak by sa však stratili nahrávky z ich trestného spisu, ktoré boli niekoľkokrát medializované, tak za trestný dôkaz podľa Burdu môže slúžiť všetko, čo bolo získané zákonným spôsobom. Dôkaznú situáciu by to síce skomplikovalo, ale keby zmizli, určite by to bolo predmetom ďalšieho vyšetrovania. Aj keby sa takáto vec stala, tak informácii už je toľko, že trestné právo by sa s tým vedelo vysporiadať.

Ak však SISka nejaké informácie má, mala by ich "pustiť", aby sa vyšetrovanie urýchlilo a situácia čo najskôr "vyčistila". Aláč by však za tohto stavu odstupovať nemal, až keď sa skutočne preukáže, že problém spôsobila SIS.

NAŽIVO: Tlačová konferencia Š. Hamrana
Tlačová konferencia prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, prvého viceprezidenta Policajného zboru Branka Kišša a riaditeľa NAKA Ľubomíra Daňka sa začala. Téma: Rozuzlenie <iframe width="560" height="315"... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Nebezpečné Hamranove slová

Dekan Burda na jednej strane hovorí o akejsi nude pri sledovaní štvrtkovej tlačovej besedy policajného prezidenta, na druhej strane vidí problém v jeho tvrdeniach, ktorými sa nás snaží presviedčať o tom, že nemáme právo spochybňovať, či si polícia robí svoju prácu dostatočne dobre a či nezneužíva svoju moc, by malo byť trestné.

„V rámci celého tohto marazmu nás to posúva o kus ďalej k tomu, že všetci, čo tu hovoria o hrozbe policajného štátu, tak ten policajný štát nám tu naozaj hrozí,“ pripúšťa dekan PF UK.

Treba ho odvolať

Indície o spáchaní nejakého trestného činu policajného prezidenta tu sú, no treba ich veľmi dobre preveriť a pred ničím si nezakrývať oči. Pripomína však, že policajný prezident musí byť nadstranícky a nemal sa vyjadrovať k paragrafu 363, generálnemu prokurátorovi, či straníckym tlačovým besedám.

„Policajný prezident nie je nad vecou a svoje osobné názory pretavuje do svojej práce, čím vlastne diskredituje celý policajný zbor a za týchto okolností na svojej stoličke nemá čo robiť a zodpovednosť za to nesú premiér Ódor a prezidentka Čaputová,“ uzatvára Burda.

Zasadala Bezpečnostná rada štátu

"Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo," uviedla prezidentka s tým, že viaceré podozrivé osoby sa už priznali, viacerí sú obvinení a niektorí aj právoplatne odsúdení. Hlava štátu rozumie, že občania sú zmätení a nevedia, čomu veriť. "Akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných zložiek je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý. Nehovoriac o tom, že tieto kroky sú pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí," povedala. Ubezpečila preto verejnosť, že všetky dotknuté inštitúcie vedú ich námestníci a vykonávajú potrebné kroky k partnerom v zahraničí i doma.

VYHLÁSENIE Zuzany Čaputovej PO ZASADNUTÍ BEZPEČNOSTNEJ RADY
Žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých členovia boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po piatkovom rokovaní bezpečnostnej... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik