EÚ: Ukrajinci, vitajte!
18 | 08 | 2023 I Milan Laca

Povolenie na pobyt - po 3 rokoch. Ako sa EÚ chystá zjednodušiť získanie povolenia na pobyt a čo to znamená pre Ukrajincov.

"Zjednodušenie"

Európa plánuje v blízkej budúcnosti zjednodušiť získavanie povolenia na pobyt pre cudzincov vrátane Ukrajincov. Európska komisia oznámila „zjednodušenia“ už minulý rok, no až teraz sa chystá hlasovať za inovácie. Do platnosti môžu vstúpiť už na budúci rok.

Zeman o Ukrajincoch: „Kto vie znásilňovať, ten vie bojovať“.
Český exprezident kritizoval ukrajinských mužských utečencov vo vojenskom veku. Bývalý český prezident Miloš Zeman kritizoval ukrajinských mužských utečencov. Zmýlil sa? V rozhovore pre CNN Prima vyhlásil: "Keď sem prišli utečenci z Ukrajiny,... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Milan Laca

O čom to je?

 Zmien je celý zoznam – chcú najmä skrátiť dobu pobytu v EÚ, ktorá umožňuje človeku požiadať o povolenie na pobyt, z piatich rokov na tri. Navyše „skúsenosti“ európskeho života sa dajú získať nie v jednej krajine, ale vo viacerých. Teda naši utečenci, ktorí odišli do Európy v prvých dňoch vojny, už majú polovicu času potrebného na povolenie na pobyt.

Robiť netreba!

Európa tiež plánuje odstrániť prekážku príjmu žiadateľov o povolenie na pobyt. Bude možné vôbec nemať stabilný príjem (teda prácu), ale mať napríklad „sponzoring“. Chýbať nebudú ani zjednodušenia pre deti. "Je pochopiteľné, prečo to Európa robí. Na pozadí vážnej demografickej krízy v EÚ narastá nedostatok pracovníkov. Napríklad v Nemecku zostali od minulého roka neobsadené takmer 2 milióny voľných pracovných miest," hovorí Vasyl Voskoboynik, šéf Celoukrajinskej asociácie medzinárodných pracovných agentúr,

 „Rýchle“ povolenie na pobyt a zníženie latky pre žiadateľov"

Minulý rok prišla Európska komisia s iniciatívou na zjednodušenie získania povolenia na pobyt pre cudzincov. Teraz sa táto téma opäť vynorila – pripravuje sa hlasovanie o smernici v Európskom parlamente. Inovácie, ak sa prijmú, ešte musia zaviesť do svojej legislatívy krajiny Európskej únie. Napriek tomu existujú prognózy, že nový systém povolení na pobyt začne fungovať už v roku 2024 alebo 2025.

V pláne je viacero noviniek

1. Skrátenie doby pobytu, po ktorej môžete požiadať o povolenie na pobyt. Teraz je to päť rokov, budú to tri roky. Navyše nie je potrebné žiť celý čas v jednej krajine Európy, môžete v rôznych. Taktiež „zážitok“ z európskeho života zahŕňa študentské vízum a dokonca aj pracovné vízum na sezónne práce. To znamená, že naši utečenci, ktorí odišli do Európy na začiatku vojny, už majú polovicu času potrebného na podanie žiadosti o povolenie na pobyt – ráta sa aj stav dočasnej ochrany. 

2. Po získaní povolenia na pobyt sa osoba môže presťahovať za prácou do iných európskych krajín (teraz musí žiť a pracovať v krajine, ktorá udelila povolenie na pobyt), ako aj cestovať mimo EÚ až na 24 po sebe nasledujúcich mesiacov bez straty stav (teraz - nie viac ako 6 mesiacov).

3. Znížiť požiadavku na znalosť jazyka – z B1 na A2. Zároveň by mali byť jazykové kurzy poskytované bezplatne (teraz toto pravidlo nefunguje vo všetkých európskych krajinách).

4. Znížte požiadavky na príjem. Teraz, pre žiadateľov o povolenie na pobyt, musia byť aspoň minimálna mzda v krajine, to znamená, že osoba už má prácu. Podľa nových pravidiel bude stačiť preukázať, že existuje aspoň nejaký príjem. Navyše to nemusí byť nevyhnutne plat, môže ísť o úspory, sponzorstvo, pomoc od tretích strán atď.

5. Deti tých, ktorí dostanú povolenie na pobyt, môžu automaticky požiadať o štatút osoby s dlhodobým pobytom už bez ďalších podmienok.

6. Žiadosť o povolenie na pobyt sa bude posudzovať do 60 dní, status bude vydaný na päť rokov s automatickým obnovením po uplynutí tejto doby.

Ukrajina na samite G20? India má jasný odkaz!
V Kyjeve uviedli, že hľadajú pozvanie na summit G20. Námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny: Kyjev sa chce dostať na summit G20 a hľadá pozvanie Kyjev pracuje na získaní pozvánky na summit G20 v Indii, povedal námestník ministra... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik