Sedem KATASTROF Bidenovej zahraničnej politiky. A NIKTO NEPYKÁ!
16 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

V utorok sme si pripomenuli druhé výročie pádu Kábulu, čo je určite najhoršia z chýb prezidenta Joea Bidena v zahraničnej politike a pravdepodobne patrí medzi najhoršie v histórii americkej administratívy, píše John Hayward pre americký portál Breitbart. A nasledujú ďalšie!

Akýkoľvek zoznam Bidenových debaklov musí začínať Afganistanom, ale je tu aj veľa ďalších. Majú tendenciu opakovať afganský model šokujúcej neschopnosti na najvyšších úrovniach administratívy spojený s absolútnou nulovou zodpovednosťou.

Afganistan

Na tejto archívnej fotografii z 15. augusta 2021 bojovníci Talibanu prevzali kontrolu nad afganským prezidentským palácom v Kábule v Afganistane po tom, čo prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny. (Foto: Getty Images)

Bidenovo rozhodnutie o stiahnutí sa z Afganistanu bolo katastrofou impozantných rozmerov. No pripomeňme si, že všetci Bidenovi predchodcovia za posledných 20 rokov tiež veľmi nepresne očakávali, ako tvrdo bude afganská armáda bojovať.

Biden bol prezident, ktorý sa tvrdou cestou naučil, že 83 miliárd dolárov amerických dolárov daňových poplatníkov a roky špičkového amerického výcviku vytvorili afganské národné obranné a bezpečnostné sily (ANDSF), ktoré sa jednoducho rozplynuli pred bleskovou vojnou Talibanu a umožnili islamistickým  povstalcom, aby presne za desať dní obsadili celú krajinu. Dva roky po stiahnutí odhalili, že ANDSF bol prešpikovaný korupciou a zlým vedením. Niektoré z jeho bohato financovaných jednotiek jednoducho neexistovali. Bidenova administratíva nemala o nič väčší záujem pozrieť sa na tieto problémy ako jej traja predchodcovia.

Rusko, hlavný nepriateľ Poľska? NIE!
Poliaci pomenovali svojho hlavného nepriateľa. A nie je to Rusko! V západnom tábore je rozkol. Poľsko podozrieva spojencov, že sa snažia zmeniť moc v krajine, údajne preto, že politika Varšavy zasahuje do plánov Spojených štátov, Nemecka a... Čítať ďalej
16 | 08 | 2023 | Milan Laca

Biden je však priamo zodpovedný za nariadenie unáhleného a neuveriteľne nemotorného stiahnutia amerických síl – po predĺžení vojny po 1. máji 2021 – termíne, ktorý prekvapil afganskú armádu aj európskych spojencov. Jednotky ANDSF, ktoré sa už snažili udržať Taliban na uzde, sa zrútili, keď si uvedomili, ako rýchlo USA odchádzajú. Životne dôležité strategické pozície, ktoré sa mohli držať dlhšie, aby sa spomalil postup Talibanu, sa náhle vzdali.

Dokonca aj Bidenovo vlastné ministerstvo zahraničia vypracovalo „previerku po akcii“, v ktorej obvinilo Bidenovo šialené a chaotické stiahnutie sa z vyvolania paniky a ponechania desiatok tisíc Afgancov napospas vrahom Talibanu. Samozrejme, že ministerstvo zahraničných vecí túto hrozivú správu vytiahlo až v júni 2023, dlho potom, čo médiá naklonené Bidenovi odmietli debakel v Afganistane ako starú správu a správa hodila určitú vinu na Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa za to, že počas svojho funkčného obdobia inicioval proces stiahnutia.

Akonáhle Taliban dosiahol brány Kábulu, Bidenove strašné chyby sa rýchlo znásobili. Takmer nepochopiteľné rozhodnutie poveriť Taliban bezpečnosťou letiska viedlo k smrti 13 príslušníkov americkej armády a viac ako stovky Afgancov, keď na preplnenom kábulskom letisku odpálili bombu. Biden a jeho tím spanikárili a nariadili „odvetný útok“ proti „teroristom“, kde zabili nevinnú kábulskú rodinu vrátane detí.

Americkí vojaci strážia pozdĺž obvodu medzinárodného letiska v Kábule v Afganistane v pondelok 16. augusta 2021. V pondelok sa americká armáda a predstavitelia zamerali na letisko v Kábule, kde sa tisíce Afgancov uväznených náhlym Talibanom. prevzatie sa ponáhľalo po asfalte a držalo sa amerických vojenských lietadiel nasadených na vylietanie zamestnancov veľvyslanectva USA, ktoré sa v nedeľu zastavilo, a ďalších. (AP Photo/Shekib Rahmani)

Americkí vojaci strážia pozdĺž obvodu medzinárodného letiska v Kábule v Afganistane v pondelok 16. augusta 2021. (Foto: Getty Images)

Po stiahnutí audítori zdokumentovali miliardy dolárov v americkom vojenskom vybavení, ktoré tu zanechalo a zhabal ho Taliban. Nový islamský emirát Afganistan rád  organizuje vojenské prehliadky pomocou amerických bojových vozidiel, ktoré im dal Biden. 

Nikto nebol nikdy braný na zodpovednosť za nič z toho, najmenej zo všetkých Joe Biden. Katastrofa v Afganistane vyslala americkým nepriateľom neklamný signál, že Bidenova administratíva nezvládla zahraničnopolitickú krízu – a necítila žiadnu naliehavú potrebu polepšiť sa, pretože nikto nikdy nemusel čeliť súdu za katastrofické chyby.

Ukrajina

Hasiči Ukrajinskej štátnej pohotovostnej služby odpratávajú trosky budovy, ktorá bola zničená ruským útokom v Kryvyj Roh na Ukrajine v piatok 16. decembra 2022. (Foto: TASR)

Druhým veľkým zahraničnopolitickým titulkom Bidenovej administratívy je ruská invázia na Ukrajinu. Bidenovi obrancovia mu pripisujú uznanie za to, že držal pohromade atlantickú alianciu a posielal obrovské množstvo peňazí a hardvéru na Ukrajinu. Jeho kritici poznamenávajú, že Biden nie je vodcom aliancie proti Rusku v žiadnom zmysluplnom zmysle, množstvo peňazí a materiálu, ktoré poslal na Ukrajinu, je príliš veľké a s touto podporou nie je spojené veľa zodpovednosti.

Skupina republikánskych senátorov v júli poznamenala, že Bidenova bezpečnostná pomoc Ukrajine vo výške 113 miliárd USD zahŕňala 6,2 miliardy USD v nevysvetliteľných „ chybách oceňovania “, ktoré považovali za podvod „tvorivého účtovníctva“ s cieľom „obísť Kongres a získať ďalšie prostriedky, pričom naďalej uprednostňuje Ukrajinu pred dôležitejšími záujmami USA vrátane pomoci Havaju.

Jeffrey Sachs BEZ PRÍKRAS: Ukrajinu nikto NEZACHRÁNI, to mi verte! (VIDEO)
„Spojené štáty americké chcú moc a chcú rozšíriť svoje vojenské impérium. Chcú NATO všade, kde sa im zachce, a chcú ho až do posledného Ukrajinca,“ povedal americký ekonóm Jeffrey Sachs v rozhovore s českou moderátorkou Janou Bobošíkovou v programe... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Bidenov tím taktiež podcenil schopnosť Ruska vytrvať napriek prísnym ekonomickým sankciám a medzinárodnej izolácii.

Predaj ropy v Rusku prekvitá, Moskva si našla nových zákazníkov a schémy, ako sa vyhnúť sankciám. Ruská mena v pondelok konečne skĺzla pod dôležitú hranicu 100 rubľov za dolár, no do veľkej dlhovej a hospodárskej krízy skĺznu aj USA. Minulý mesiac priniesol znepokojivé správy o nedostatku munície v inventári USA. 

Pozemná vojna na Ukrajine je bažina a ekonomická vojna medzi USA a Ruskom vyzerá skôr ako desaťkolový boj o ceny, než predpokladal Bidenov tím – čo je šokujúce vzhľadom na relatívnu veľkosť ekonomík USA a Ruska a sumy, ktoré každá strana míňa na Ukrajine.

Najtvrdší kritici Bidena obviňujú jeho administratívu z toho, že pred začatím invázie nebrala ruskú hrozbu pre Ukrajinu dostatočne vážne a vyslala tak Putinovi signály, že invázia je možná. V jednej neslávne známej chybe z januára 2022 Biden na tlačovej konferencii povedal , že Putin nemusí čeliť najvážnejším následkom, ak sa mu podarí „malý vpád“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa 27. januára 2022 rozpráva s americkým náprotivkom Joeom Bidenom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znáša telefonát s Joeom Bidenom 27. januára 2022. (Kancelária prezidenta Ukrajiny)

Biden prenechal šancu poškodiť ruskú ropnú ekonomiku pred vojnou zavedením sankcií na plynovod Nord Stream 2, ktorý bol po začiatku vojny zničený za stále nejasných okolností. Niektorí kritici sa čudujú, ako veľmi zavážila katastrofa v Afganistane pri Putinových výpočtoch kompetencie a odhodlania Bidenovej administratívy.

Čína
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) si podáva ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom vo Veľkej sále ľudu v Pekingu 19. júna 2023. Prezident Si Ťin-pching hostil Antonyho Blinkena na rozhovoroch v Pekingu 19. júna, čím sa zavŕšia dva dni vysokej úrovne - rokovania ministra zahraničných vecí USA s čínskymi predstaviteľmi. (Foto: Leah MILLIS / POOL / AFP) (Foto: LEAH MILLIS/POOL/AFP cez Getty Images)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken si podáva ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom vo Veľkej sále ľudu v Pekingu 19. júna 2023. (LEAH MILLIS/POOL/AFP cez Getty Images)

Podivný a zahanbujúci debakel čínskeho špionážneho balóna, ktorý preletel  cez veľkú časť Spojených štátov, spôsobil, že Bidenova administratíva vyzerala slabo pred provokáciami Pekingu a tiež vyzerala nečestne a namyslene pre Američanov. Rovnako ako v prípade Bidenovej hroznej reakcie na bombový útok na kábulskom letisku, administratíva sa po dňoch narastajúceho tlaku verejnosti (a nelichotivého mediálneho pokrytia) zbláznila, zostrelila čínsky balón – a potom vypálila salvu drahých rakiet na každý ďalší balón v dohľade.

Počas Bidenovej vlády sa Čína v Juhočínskom mori stala čoraz agresívnejšou . Experti na kybernetickú bezpečnosť v súčasnosti hľadajú množstvo malvérových „časovaných bômb“, ktoré Čína údajne umiestnila do životne dôležitých amerických počítačových systémov.

Američania rozzúrili Čínu - "ich" vírus bol vo Wu-Chane
Čína najnovšie mimoriadne zúri, a je otázka, prečo vlastne generál Li Shangfu tak narýchlo mieri do Moskvy! Čína včera verejne vyhlásila, že pred pár dňami odhalila US americké vírusy, ktoré infikovali tajné čínske vedecké zariadenia vo Wu -... Čítať ďalej
15 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Bidenov nešikovný zahraničnopolitický tím nejako stratil morálne postavenie v prospech Číny v otázke otroctva , keď čínsky agresívny zahraničnopolitický tím prepadol a zničil ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v kľúčovom rannom stretnutí v roku 2021.

Biden sa snaží pritvrdiť v Číne, no aj tam sú jeho ťahy nemotorné a zle premyslené. Biden sa napríklad pokúsil zastrašiť Číňanov vydaním výkonného príkazu zakazujúceho americké investície do niektorých špičkových čínskych spoločností. Podarilo sa mu otriasť kapitálovými trhmi , ale kritici poznamenali, že exekutívny príkaz bol do značnej miery divadelným „usmernením“, ktoré žiada americké firmy, aby sa vyhli investíciám, ktoré aj tak v skutočnosti nechceli urobiť, vzhľadom na represívne správanie čínskej vlády.

Čína sa stala asertívnejšou na svetovej diplomatickej scéne, cítiac vákuum vytvorené Bidenovým tápaním. Jedným z najväčších čínskych diplomatických prevratov bolo rokovanie o  zblížení medzi dlhoročnými regionálnymi rivalmi Saudskou Arábiou a Iránom – úspech, ktorý umožnilo Bidenovo neúnavné odcudzenie Saudov.

Saudská Arábia
JEDDAH, SAUDSKÁ ARÁBIA – 15. JÚL: (---- POUŽÍVANIE LEN PRE REDAKCIU – POVINNÝ KREDIT – „KRÁĽOVSKÝ SÚD SAUDSKEJ ARÁBIE / LETÁK“ – ŽIADNY MARKETING ŽIADNE REKLAMNÉ KAMPANE – DISTRIBUOVANÉ AKO SLUŽBA KLIENTOM USA – prezident Joe- Bidena (vľavo) víta saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman (vpravo) v kráľovskom paláci Alsalam v Jeddahu v Saudskej Arábii 15. júla 2022. (Foto: Kráľovský dvor Saudskej Arábie / Handout / Anadolu Agency prostredníctvom Getty Images)

Prezidenta USA Joea Bidena víta saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman v kráľovskom paláci Alsalam v Džidde v Saudskej Arábii 15. júla 2022. (Foto: Royal Court of Saudi Arabia / Handout / Anadolu Agency cez Getty Images)

Biden nemohol pracovať oveľa tvrdšie, aby si odcudzil Saudskú Arábiu a dostal ju do pripravenej náruče Číny. Biden sa neslávne zaviazal urobiť z de facto generálneho riaditeľa Saudskej Arábie, korunného princa Mohammeda bin Salmána (MBS), globálneho „vyvrheľa“ počas primárok Demokratickej strany v roku 2019.

MBS očividne nikdy nezabudol na túto urážku a rozhodne porazil Joea Bidena v súťaži vôle, ktorá nasledovala, čo vyvrcholilo Bidenovými ponižujúcimi prosbami o viac ropy, keď ceny plynu prudko stúpali a americkí spotrebitelia sa hnevali.

Saudi po tom, čo dostali Bidena na kolená, nezískali späť dobrú náladu. Kráľovstvo sa počas Bidenovho obdobia neustále odkláňalo od Spojených štátov. Rijád chce prinajmenšom, aby Biden - alebo jeho nástupca - vedel, že cena za presvedčenie, aby nedokončil tento kľúč, bude vysoká.

Irán
(LR) Ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Ebrahim Raisi a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa 19. júla 2022 odfotili pred trojstranným stretnutím o Sýrii v Teheráne. (Foto: Sergei SAVOSTYANOV / SPUTNIK / AFP) (Foto SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/AFP cez Getty Images)

Ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Ebrahim Raisi a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa odfotili pred trojstranným stretnutím o Sýrii v Teheráne 19. júla 2022. (SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/AFP cez Getty Images)

Biden jasne vstúpil do úradu v nádeji, že takmer za každú cenu oživí jadrovú dohodu svojho starého kolegu Baracka Obamu s Iránom z roku 2015. Ukázalo sa, že Irán je taký neústupný a požaduje obrovské jednostranné americké ústupky ešte predtým, než sa vôbec posadí za rokovací stôl, že ani Joe Biden nedokázal nájsť spôsob, ako vrátiť jadrovú dohodu späť.

Minulý týždeň Bidenova administratíva spustila bizarné fámy o pláne dať Iránu 6 miliárd dolárov v zmrazených aktívach výmenou za päť dlho väznených amerických rukojemníkov. Zhrození pozorovatelia sa obávajú, že Biden práve stanovil cenu amerického rukojemníka na 1,2 miliardy dolárov za kus – a dal Iránu obrovskú kopu peňazí na financovanie teroristického chaosu na Blízkom východe. 

Irán vyceril raketové zuby!
Irán označil prezentáciu „Chajbaru“ za symbol obrannej sily krajiny. Ministerstvo zahraničia: Prezentácia rakety Chajbar je ďalším symbolom obrannej sily krajiny. Iránska sila Prezentácia balistickej rakety štvrtej generácie Chorramšahr,... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Milan Laca

Predstavitelia Bidena absurdne trvali na tom, že výkupné bude neškodné, pretože Irán môže peniaze použiť iba na potraviny a lieky. Irán si, samozrejme, nájde iné veci so 6,2 miliardami dolárov, ktoré zrazu nemusí minúť z vlastnej pokladnice na potraviny alebo lieky.

Irán sa počas Bidenových rokov zapájal do čoraz provokatívnejšieho správania, od pirátstva v Perzskom zálive až po hrozné porušovanie ľudských práv. Pobúrení Bidenovým odmietnutím zasiahnuť proti iránskym zástupcom po útokoch bezpilotných lietadiel a rakiet na civilné ciele, niektorí spojenci Ameriky v Perzskom zálive začali hľadať partnerov inde, napríklad v Saudskej Arábii a Číne.

Afriky
OUAGADOUGOU, BURKINA FASO – 2. október: Priaznivci Ibrahima Traoreho usporiadali demonštráciu 2. októbra 2022 v Ouagadougou, Burkina Faso. V piatok neskoro skupina vojenských dôstojníkov na čele s armádnym kapitánom Ibrahimom Traorem zosadila Damibu, rozpustila dočasnú vládu a pozastavila platnosť ústavy. (Foto od agentúry Stringer/Anadolu cez Getty Images)

Priaznivci Ibrahima Traoreho organizujú demonštráciu 2. októbra 2022 v Ouagadougou v Burkine Faso. Vidno ruskú vlajku. V piatok neskoro skupina vojenských dôstojníkov na čele s armádnym kapitánom Ibrahimom Traorem zosadila Damibu, rozpustila dočasnú vládu a pozastavila platnosť ústavy. (Stringer/Anadolu Agency prostredníctvom Getty Images)

Počas Bidenovho funkčného obdobia sa na celom africkom kontinente rozprúdila nestabilita s krízami ako brutálny boj o moc v Sudáne, otrasné násilie v Etiópii a nedávny prevrat v Nigeri. 

Spoločnou témou všetkých týchto afrických katastrof je ubúdanie amerického vplyvu na celom kontinente, zatiaľ čo Čína a Rusko sa stali rastúcimi mocnosťami. Tím Biden bol zaskočený nigerským prevratom a zdá sa, že je rovnako ohromený jeho neschopnosťou dosiahnuť diplomatický pokrok s juntou.

Západ V POZORE: V Nigeri vlajú RUSKÉ VLAJKY
Vojenskí velitelia v Nigeri vyhlásili za novú hlavu štátu generála Abdourahamaneho Tianiho. Ten sa predtým objavil v štátnej televízii ako predseda prechodnej rady, ktorá zadržala prezidenta Mohameda Bazouma a prevzala moc v krajine. V krajine,... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Jedným z dôvodov tohto posunu je, že Čína a Rusko ponúkajú vojenské a ekonomické výhody bez toho, aby tlačili na africké vlády v oblasti politických reforiem alebo ľudských práv, a najmä nie v oblasti práv homosexuálov. Je to evidentné najmä v Ugande, ktorej marxistická vláda v máji schválila tvrdý zákon proti LGBT a vzdorovito odolala Bidenovým hrozbám, že ju potrestá .

V decembri 2022 prezident Biden zhromaždil afrických lídrov vo Washingtone, rozdal miliardy amerických daňových poplatníkov a súkromné ​​investície a zaviazal sa, že jeho administratíva je „all-in o budúcnosti Afriky“. O niekoľko mesiacov neskôr zahraničnopolitickí analytici písali o zúfalých pokusoch administratívy zostať v hre, zatiaľ čo Čína a Rusko riadia diplomatický stôl na celom africkom kontinente.

Severná Kórea
Kim Čong-un a ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívili výstavu zbraní v Pchjongjangu v Severnej Kórei, 26. júna 2023.

Kim Čong-un a ruský minister obrany Sergej Šojgu prehliadku výstavy zbraní v Pchjongjangu, Severná Kórea, 26. júna 2023. (Rodong Sinmun/vláda Severnej Kórey)

Bývalý prezident Donald Trump si dal poriadne záležať, keď najprv urazil severokórejského diktátora Kim Čong-una a potom mu ponúkol bezprecedentné diplomatické otvorenie , ktoré však skončilo sklamaním . 

Akokoľvek bola táto stratégia zvláštna, niet pochýb, že Pchjongjang sa pod vedením Joea Bidena stal bojovnejším a hrozivejším. Obnovili sa alarmujúce štarty čoraz pokročilejších rakiet. Kim nariaďuje zvýšenie vojenskej výroby a vyhráža sa tvrdými reakciami na americko-juhokórejské vojenské cvičenia. Jadrový výskumný reaktor v Yongbyone je opäť v prevádzke po tom, čo ho Kim v roku 2018 odstavil.

Zdalo sa, že Biden veril , že Severná Kórea je problém, ktorý by mohol niekoľko rokov nechať na vedľajšej koľaji, ale možno na naliehanie znepokojených juhokórejských vodcov to opäť berie vážne a pripomína Kimovi, že nukleácia buď Soulu, alebo Spojených štátov by byť neprijateľné.

Minulý mesiac prepukla čerstvá diplomatická kríza s podivným zmiznutím armádneho vojaka Travisa Kinga, ktorý sa ponáhľal cez hranicu do Severnej Kórey po tom, čo prejavil nejaké nevyspytateľné správanie. Bidenova administratíva minulý týždeň odmietla klasifikovať Kinga ako vojnového zajatca, aj keď je presvedčená, že ho Severokórejčania vzali do väzby.

Joe Biden rozzúril Kim Čong-una
Juhokórejská, japonská a americká armáda usporiadali v nedeľu vojenské cvičenia pri pobreží Kórejského polostrova. Počas operácie strany praktizovali protibalistickú raketovú obranu po tom, čo Severná Kórea úspešne spustila zbraň tohto... Čítať ďalej
16 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik