Slovenský mainstream môže skončiť ako Rudé právo
15 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

Publicista Karol Lovaš nechápe, čo sa ešte musí stať, aby Ficovi zúriví oponenti pochopili, že niečo robia zle. Že takto to s Ficom, teda proti nemu neuhrajú. Tých zúrivých oponentov pritom Fico nemá len vo forme politických oponentov. Lovaša tentokrát zaujal prístup mainstreamových médií.

Tie o Ficovi informujú veľmi nelichotivo, no napriek tomu je dlhodobo medzi najpopulárnejšími. Lovaš si preto myslí, že slovenskí novinári by mali upustiť od aktivizmu a začať objektívne informovať. Inak sa dožijeme spôsobu čítania Rudého práva spred 40-50 rokov. (Písali v Rudom Práve, bude to naopak). Médiám nevyšla ani kampaň s lanárením voličov zo zahraničia, nevychádza im „prepaľovanie“ každej témy a preto je Fico práve ich najhoršia „predvolebná vizitka“.

Dôveryhodnejší, ako prezidentka

„Podľa toho ako o Ficovi dlhodobo informuje mainstream by mal byť politickou "mŕtvolou". Nie je. Nebolo by na čase zmeniť formu práce? Ak angažované informovanie médií hlavného prúdu Robertovi Ficovi pomáha nie je vhodné vrátiť sa konečne k tomu, čo je základným poslaním novinárčiny? Informovať,“ ponúka možnosť „starý harcovník“ Lovaš, ktorý si pamätá ešte začiatky jednej zo súkromných televízií. Jeho nástupcovia v mainstreame by podľa neho nemali informovať aktivisticky, nevnucovať divákom svoju predstavu sveta.

ZÚFALÁ Demokratka Dorota PROSÍ O POMOC zahraničných Slovákov (VIDEO)
Ak žijete v zahraničí, máte už len pár dní na to, aby ste nepremeškali šancu zúčastniť sa predčasných volieb. Tie sa uskutočnia 30. septembra a o možnosť voliť môžete požiadať do 9. augusta. Termín pripomína aj Demokratka Dorota Nvotová. Určite si... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Voľby zo zahraničia

Kampaň pre Slovákov žijúcich v zahraničí na nich evidentne nezabrala – zaregistrovalo sa len čosi pod 73-tisíc voličov, čo je fiasko, z ktorého médiá mali pochopiť, že niečo nerobia dobre. Keďže v zahraničí žije viac, ako milión Slovákov, výtlak mainstreamovej kampane je podľa Lovaša minimalistický.

Potácame sa medzi apatiou a agresiou

„Opakovane zdôrazňujem, že médiá by mali prestať "prepaľovať". Nielen informačné prepaľovanie má vždy za následok dvojakú reakciu ľudí. Apatiu. A agresivitu. Obraz súčasného Slovenska, na ktorom sa pohybujeme medzi týmito dvoma svetmi. Médiá akoby nechceli pochopiť, že "mediálny orgazmus" nemôže byť v spločnosti permanentným javom,“ školí publicista kolegov a pripomína, že verejnosť prešla už toľkými mediálnymi masážami, že už potrebuje niečo „normálne“

To by mohli byť voľby

„Je načase začať pracovať tak, aby boli každé voľby úplne normálne. Bez hystérie, vyberania spasiteľov a vnucovania jediného správneho a možného názoru. Rozdeľovania ľudí na demokratov a nedemokratov,“ píše Lovaš s tým, že médiá by sa mali prestať správať ako všeľudové súdy z čias nedávno minulých. Takýto prístup prináša novodobý disent, čo je podľa publicistu momentálne veľmi zlá správa.

Nálepkovanie strán uchádzajúcich sa o hlasy voličov ako demokratické a nedemokratické sa nepáči ani Petrovi Weissovi.

„Podľa môjho názoru je úlohou politológov, aby na základe vecných kritérií posudzovali, ktoré strany sú svojou vnútornou výstavbou a správaním na politickej scéne viac alebo menej demokratické. Či v nej vládne vnútrostranícka demokracia a či má program, ktorý povedie k oslabeniu demokracie. A o týchto analýzach potom možno viesť verejné polemiky,“ upozorňuje na praktiky médií politik.

„Ak médiá hlavného prúdu neurobia niečo so štýlom svojej práce, čaká ich osud Rudého Práva. Ľudia vedeli čo v ňom je, no pre istotu sa rozhodovali presne naopak. Konzumenti budú ich správy overovať ako to robia v prípade alternatívy. Stanú sa druhým brehom extrému,“varuje Lovaš.

Weiss: Ako Denník N vyrába NEDEMOKRATICKÝCH VOLIČOV
V podcaste Denníka N, v ktorom šéfredaktor a vedúci reportérov komentovali vývoj volebných kampaní, ma opätovne zarazilo, že títo páni rozdelili voličov na demokratických, teda tých dobrých, a nedemokratických, teda tých zlých, zamýšľa sa v statuse... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Opakovane zlyhávajú

„V období covidu aj počas vojny na Ukrajine zlyhali a zlyhávajú. Je úplne legitímne, že štát má v takýchto situáciách oficiálnu doktrínu. Propagandu. Líniu. Je však nepochopiteľné, ak sa táto oficiálna štátna propaganda automaticky stáva propagandou médií. Bez toho, aby sa zvažovali dôsledky, kládli relavantné otázky a vecne bola konfrontovaná aj oficiálna doktrína štátu,“nepáči sa Lovašovi s tým, že pripomína aj „nadprácu“ pani prezidentky pri hesle „Vakcína je sloboda“. Netvrdil to nikto z výrobcov, ale keďže naše médiá o pravde nepotrebovali diskutovať, "oficiálna propaganda" nebola podrobovaná konfrontácii a vecnej kritike. Naopak, prípadný oponent je vystavený ostrakizácii.

Ale späť k Ficovi

„Robert Fico ako najdôveryhodnejší slovenský politik niekoľko týždňov pred septembrovými parlamentnými voľbami je tou najhoršou vizitkou práce médií. Ich aktivizmu a prepaľovania. Ak nezmenia štýl svojej práce "skúška Ficom" môže byť pre ich ďalšiu dôveryhodnosť a relevantnosť rozhodujúca,“uzatvára Lovaš svoje zamyslenie.

Pozvánka na 19.8. - spomienku pri píležitosti výročia úmrtia Andreja Hlinku
"PIETNA SPOMIENKA NA OTCA SLOVENSKÉHO NÁRODA MONS. ANDREJA HLINKU", avizuje občqanske združenie Cyrilometodiáda. "Spoločnosť Andreja Hlinku, CYRILOMETODIADA, o. z., a Nadácia PRO PATRIA Vás srdečne pozývajú na uctenie si pamiatky otca slovenského... Čítať ďalej
15 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik