Je iba na nás, či po voľbách bude pokračovať studená občianska vojna
15 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Exminister vnútra Ivan Šimko nás všetkých varuje pred príliš veľkými očakávaniami od volieb. Ľudia, strany, štátna správa, všetko tu totiž ostávajú. Jeho slová budú pre mnohých tak, ako tomu bolo aj nedávno, nepohodlné, no nie je čas na ružové okuliare – Šimkovo posolstvo znie, že to máme vo svojich rukách. O voľbách to však nie je.

Ivan Šimko je „politikom starej školy“, čo sa mu rozhodne nedá uprieť. Dokazuje to aj svojim postojom voči súčasnej spoločnosti, kde pripomína, že by sme sa mali učiť od tých, ktorí dokážu prevziať zodpovednosť za svoje činy, čo nekončí pri zavretím dverí na volebnej miestnosti. Jeho slová potvrdzuje politológ Jozef Lenč, ktorý tvrdí, že za dnešnú roztrieštenú spoločnosť nemôžu len volení predstavitelia, ale aj tí, ktoré robili nadprácu pri ich chybách.

Voľby nás nespasia

„Voľby sú dôležité, ale neočakávajme od nich zázračné účinky. I po nich tu zostaneme tí istí ľudia, tie isté združenia, spolky, strany, kultúrne i ekonomické ustanovizne, a budeme nimi stále vytvárať našu spoločnú budúcnosť. Záleží skôr na tom, či v tejto budúcnosti budeme pokračovať v studenej občianskej vojne, ktorá sa však nedá nikdy definitívne vyhrať, alebo v tejto budúcnosti dokážeme nachádzať aj spojenectvá, spoluprácu, a azda i priateľstvá aj s ľuďmi, s ktorými sme sa v bitkách minulosti ocitli na opačných stranách našich spoločenských barikád,“ myslí si Ivan Šimko.

FICO: HAMRAN SA DNES PRIZNAL, LEN ÓDOR A ČAPUTOVÁ ČUŠIA! (VIDEO)
Hamran sa dnes priznal, že po ministrovi Šimkovi sa chystá na šéfa SIS Aláča a generálneho prokurátora Žilinku! Premiér Ódor a prezidentka Čaputová čušia a zase len citlivo vnímajú hrubé politické zneužívanie polície, len 6 TÝŽDŇOV pred voľbami,... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Treba prevziať zodpovednosť

„Veľa záleží na tom, do akej miery budeme ochotní preberať zodpovednosť i za chyby druhých, a či dokážeme pripustiť aj vlastné omyly a poučiť sa z nich. A či sa dokážeme vzdať menej významných záujmov v prospech dôležitejších cieľov,“parafrázuje Šimko Doris Kean Goodwinovú, ktorá tieto schopnosti nachádza u Lincolna.

Orať treba na vlastnom poli

Šimko pripomína, že takmer všetko záleží od veľkorysosti ducha silných národov, ktoré vedia, že všetko je v našich rukách.

„Nie však ani tak vo volebnej miestnosti, ako skôr v tom, či budeme pracovať na sebe. To je pole, ktoré sa obrába ťažšie, ale predovšetkým ono prináša úrodu,“ uzatvára Šimko.

Kde to má pôvod?

Politológ Jozef Lenč priamo o studenej občianskej vojne nehovorí. Na vystupovaní konkrétneho politika potvrdzuje Šimkove slová.

Lenč pripomína, že vulgaritu a hrubosť, ktoré vstúpili do politiky s Igorom Matovičom moci držali tí, ktorí „sa domnievali, že s "Pol Potom" z Bukovej sa dokážu vyrovnať,“ píše politológ. Tí tiež uverili jeho rečiam o spoločnom dobre.

„Akceptovali, že šírenie nenávisti, dehumanizácia oponentov, lož ako pracovná metóda a uplakané tlačovky či emocionálne vydieranie, slúžia účelu, ktorý posvätí tieto prostriedky. Uverili, že ho skrotia, nahradia a budú žať plody "očisty spoločnosti". Nič z toho sa nestalo,“ zhrnul Lenč s tým, že jediné, čo dosiahli, je obhrublá politika, rozbitá spoločnosť a verejnosť, ktorá uprednostňuje šou a agresiu a potom je prekvapená z faktu, akú spoločnosť máme.

Za (nielen) Matoviča naozaj môže Sulík
Politológ z Trnavskej univerzity Jozef Lenč, pôsobiaci na Trnavskej univerzite sv. Cyrila a Metoda po zhliadnutí nedávnej relácie TV Pravda, kde Igor Matovič dourážal moderátora a jeho nebohého otca konštatuje už okrídlenú Matovičovu vetu: Za to... Čítať ďalej
15 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme