Za (nielen) Matoviča naozaj môže Sulík
15 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Politológ z Trnavskej univerzity Jozef Lenč, pôsobiaci na Trnavskej univerzite sv. Cyrila a Metoda po zhliadnutí nedávnej relácie TV Pravda, kde Igor Matovič dourážal moderátora a jeho nebohého otca konštatuje už okrídlenú Matovičovu vetu: Za to môže Richard Sulík. 

Lenč pripomína, že Matovičovo správanie sa dalo odhaliť ešte pred začiatkom jeho politickej kariéry, ktorú odštartoval Richard Sulík tým, že matovičovcov vzal na kandidátku. Vtedy na to upozorňoval iný politológ, ktorého slová v tom čase nik nebral vážne. Jediné, čo Matovič v politike dosiahol, je totálne rozbitie spoločnosti, za čo však nemôže len Sulík. Táto vulgarizácia politiky mu síce priniesla fakt, že jeho hnutie pozná každý, no mnoho ľudí pobúril jeho výstup voči novinárovi.

Krstný otec

Lenč sa vo svojom zamyslení na Facebooku vyjadruje presvedčenie, že krstným otcom antisystémovej politiky na Slovensku je Igor Matovič. Politológ pripomína Matovičov boj s „establišmentom“ v jeho privátnych novinách.

„Inšpiroval ním nie len celú škálu dnešných alternatívnych médií, ale v mnohom aj súčasnú krajnú pravicu. V neposlednom rade je priamo zodpovedný za vulgarizáciu verejného priestoru,“ vysvetľuje Lenč s tým, že ukážku sme videli v rozhovore s Petrom Bielikom. A mali sme vidieť aj pred rokmi, keď prišiel do parlamentu.

Monika Beňová nadutým médiám a samoľúbym hlupákom v nich
Ale im to dala! A dobre, že tak. Už by sa mali ozvať na túto tému aj viacerí. Monika Beňová sa - ako píše - vajadrila "k dnešným “politickým” reláciam len krátko". Tak sa pozrime, ako. "RTVS totálne fiasko s nejakou neaktuálnou prednahratou... Čítať ďalej
13 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Niekto to aj videl

Pred dvanástimi rokmi Michal Horský – politológ, ktorý zomrel v roku 2018 takmer prorocky vyhlásil, že Matovič je Suslíko Danajský dar slovenskej politickej scéne. Nik si ho však nevšímal a málokto jeho výroku pripisoval vážnosť.

„Občan Matovič bol od začiatku posadnutý konšpiráciami a osobnou pomstou. Tá sa stala podstatou jeho politického pôsobenia a ide ruka v ruke so snahou, zarobiť na nevedomosti, závisti a pomstychtivosti obyčajných voličov,“ konštatuje Lenč a pripomína Martina Mojžiša a ľudí okolo neho, ktorých vyzval Matovič k absolvovaniu detektora lži – radšej odišli z hnutia.

„Tento konflikt až nečakaným spôsobom odhalil mentálne predispozície mladého politika Igora Matoviča, ktorý použitím policajného inštrumentu na kandidátov strany zašiel pomaly tak ďaleko ako Pol Pot, ktorý riadil Červených Khmérov v Kambodži," pripomína Lenč výrok už zmieňovaného Michala Horského z roku 2012.

"Pol Pot" z Bukovej

Lenč pripomína, že do politiky Matoviča dostala naivita Richarda Sulíka a jeho SaSka. Neskôr ho pri moci držali tí, ktorí „sa domnievali, že s "Pol Potom" z Bukovej sa dokážu vyrovnať,“ píše politológ. Tí tiež uverili jeho rečiam o spoločnom dobre.

„Akceptovali, že šírenie nenávisti, dehumanizácia oponentov, lož ako pracovná metóda a uplakané tlačovky či emocionálne vydieranie, slúžia účelu, ktorý posvätí tieto prostriedky. Uverili, že ho skrotia, nahradia a budú žať plody "očisty spoločnosti". Nič z toho sa nestalo,“zhrnul Lenč s tým, že jediné, čo dosiahli, je obhrublá politika, rozbitá spoločnosť a verejnosť, ktorá uprednostňuje šou a agresiu a potom je prekvapená z faktu, akú spoločnosť máme.

Nie len Sulík je vinný

„Za to, že dnes si Igor Matovič dovolí to, čo predviedol v diskusii s Petrom Bielikom nesú rovnakú mieru zodpovednosti politici a média, ktorí legitimizovali a v mnohom kopírovali jeho štýl politiky a komunikácie. Všetci tí, ktorým nevadí, že sa k nim prihovára v tričku s nápisom, ktorým im do očí klame,“ uzatvára Lenč.

Odborníci o kampani: SMERU ROBIA KAMPAŇ OČTK, DEMOKRATI KOPÍRUJÚ MATOVIČA A PS? HM... Kto je teraz vlastne predseda?
Slovensko ešte takmer šesť týždňov budú zaplavovať „nažehlené“ tváre lídrov politických strán, ktoré nám budú z bilbordov tvrdiť, ako chcú zachrániť Slovensko, že im ide o budúcnosť našich detí, pokojný seniorský vek, či krajinu bez korupcie. Čo... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Známa tvár

Rovnako, ako SaSka, aj hnutie OĽaNO si môže podľa marketérov dovoliť predvolebnú kampaň „bez hláv“, teda bez tvárí politických lídrov. Otázne však je, či ľudí osloví heslo, že nás mafii nepredajú. „Matovičovci“ ho síce podporili päťsto fiatkami 500, no už ich nákup a registráciu sprevádzali informácie o podplácaní pri urýchlení registrácie, čo rozhodne nie je veľmi čistý prístup.

Ale späť k pôvodu Lenčovho zamyslenia

Matovič do štúdia TV Pravda prišiel v tričku s nápisom „My vás mafii nepredáme“, no to, čo predviedol, sa moderátorovi Petrovi Bielikovi pri príprave relácie s lídrom OĽaNO ani len neprisnilo. Matovič to v relácii emočne nezvládol po tom, ako mu Bielik pripomenul mnohokrát medializovanú diplomovú prácu. Celé to však začalo tým, že Matovič Bielika „upozornil“, že nie je odborník na všetko. Moderátor si dovolil upozorniť ho na nie celkom normálny spôsob, ako sa v súčasnosti vykonávajú domové prehliadky u spoločensky, či politicky zaujímavých osôb. Dostal za to „nálepku“ chrapúň a tiež veľmi nepríjemné slová o tom, ako by sa za prácu novinára Bielika hanbil jeho otec, fotograf-dokumentarista, ktorého fotka z okupácie v roku 1968 obletela celý svet.

To nevymyslíš, to je... Matovič (VIDEO)
U lídra OĽaNO sme si za tie roky zvykli na všeličo. Tak, ako sa v piatok v TV Pravda predviedol Igor Matovič, to už je niečo, čo je extrém už aj na neho. V priebehu pár minút sa do moderátora Bielika pustil tak, že to už bolo ďaleko za hranicou... Čítať ďalej
11 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme