Ukrajinci: Očakávali sme slabší odpor. Nebude to také ľahké
10 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Vojna na Ukrajine pokračuje a zdá sa, že ani Rusi, ani Ukrajinci nie sú nečinní. Ukrajinci sa učia nepodceňovať nepriateľa a Rusi vydali novú učebnicu o moderných dejinách Ruska, v ktorej okrem iného tvrdia, že ľudská civilizácia mohla skončiť, keby Vladimir Putin nezačal svoju "špeciálnu vojenskú operáciu" proti Ukrajine. Zdá sa tiež, že dohoda medzi súkromnou armádou Wagnerov a Putinom stroskotala. Reportéri CNN boli prvými novinármi, ktorých odviezli do centra bojov na juhu Ukrajiny. Do obce Robotyně. A zistili tam veľa...

10. august je 533. dňom ruskej invázie na Ukrajinu. Reportéri CNN boli podľa vlastných slov prvými novinármi, ktorí boli odvedení do centra bojov na južnom fronte. Do obce Robotyně. Tu sa Ukrajinci učia nepodceňovať nepriateľa. "Očakávali sme tu slabší odpor," priznal otvorene nejeden z nich.

"Nebude to také ľahké ako v Charkove. Tu, bohužiaľ, bol nepriateľ pripravený. Všetci mesiace hovorili, že sa sem presťahujeme. Očakávali sme menší odpor. Zatiaľ je všetko v poriadku," povedal veliteľ jedného z tankov s volacím znakom Lotus.

Vzdušná prevaha Rusov tu vraj zohráva kľúčovú úlohu.

"Ukrajinské vzdušné sily sú menšie a NATO ešte nedodalo stíhačky F-16, čo znamená, že hrozba ruského Su-35 nad hlavou často núti miestnych vojakov smerovať do bunkrov. Život v podzemí je nervy drásajúci. Ruská raketa – alebo riadená kĺzavá bomba – môže zasiahnuť kedykoľvek a podľa jedného ukrajinského vojaka vykazuje určitú presnosť. Ukrajinskí vojaci sa neustále presúvajú a pri každej príležitosti skrývajú svoje vozidlá, aby prekazili ruské ciele," napísala CNN.

Poliaci v ŠOKU! Nečakane zasiahli „malé Rusko“
Poľskí turisti sa sťažujú na veľký počet Rusov, ktorí prichádzajú do Thajska na dovolenku, píše Wirtualna Polska. Podľa WP sa počet Rusov na návšteve Thajska tento rok zvýšil o viac ako tisíc percent, údaje o "boome" potvrdzuje Ministerstvo... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Zdravotníci majú vraj plné ruky práce. Pracujú so zranenými v podzemnom kryte, pretože objekty na povrchu, v ktorom predtým pracovali, Rusi zrovnali so zemou. Sú si vedomí toho, že každý jedného dňa zomrie. Niekto dnes, niekto zajtra, niekto o 50 rokov. A tak, keď bomby dopadnú príliš blízko k ich polohe, hystericky sa smejú.

Povedal, že zdravotníci tiež zistili, že Rusi nechali zdravotníkov chodiť alebo odviezť sanitku k zraneným a až potom, keď sú všetci na mieste, nepriateľ začne paľbu. Z mínometov, guľometov a iných zbraní. A tak zdravotníci údajne naložia zranených a rýchlosťou až 180 km za hodinu sa ponáhľajú do relatívneho bezpečia podzemnej ošetrovne.

Hovorí sa však, že Ukrajinci postupujú aj napriek tvrdému odporu Rusov. Dokonca aj na južnom fronte.

"Máme úspech. Niekedy väčšie, niekedy menšie. Závisí to od toho, ako sú opevnené," povedal Vitalij, tankista z 15. národnej gardy. Podľa neho mali ruské jednotky rok na prípravu. "Najväčším problémom je podcenenie nepriateľa," dodal.

Novinári sledovali v práci ukrajinský tank T-72, ktorý sa v jednom okamihu vyvalil z kríkov, vystrelil na nepriateľa v rýchlosti a stiahol sa čo najrýchlejšie. Išiel okolo zničených Bradleys a starnúcich Humvees. Na strojoch západnej proveniencie si novinári všimli určitý detail. Neboli najnovšie a ich kvalita nezodpovedá dnešným štandardom Severoatlantickej aliancie. "Humvee, v ktorom sa CNN dostala na front – čím sa stalo prvým médiom, ktoré sa dostalo do tejto časti ukrajinskej protiofenzívy – použilo pneumatiky," uviedli novinári.

Napriek tomu je morálka vojakov rozmiestnených na tejto časti frontu dobrá, pretože vojaci postupujú.

"Geolokačné zábery zverejnené 9. augusta naznačujú, že ukrajinské sily postúpili severovýchodne od Robotynu v západnej Záporožskej oblasti, ale trvanie a rozsah tohto postupu sú v súčasnosti nejasné. 8. augusta hovorca ukrajinskej operačnej a strategickej skupiny síl Tavriya Serhiy Kuzmin povedal, že ukrajinské sily dosiahli ruskú prvú obrannú líniu v bližšie nešpecifikovanej oblasti v Melitopolskom alebo Berdiánskom smere," napísal Washingtonský inštitút pre štúdium vojny (ISW) o situácii na fronte.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarovová oznámila, že Ukrajinci pokračujú vo vyčerpávaní nepriateľa podľa plánu, pričom postupujú podobne ako v prípade v Chersone pred niekoľkými mesiacmi.

Ale ani Rusi nezaháľajú. Podľa BBC napríklad vydali novú učebnicu moderných dejín Rusko od roku 1945 po súčasnosť, v ktorom ospravedlňujú ruskú inváziu na Ukrajinu. V učebnici sa okrem iného uvádza, že ľudská civilizácia mohla skončiť, ak by Vladimir Putin nezačal svoju "špeciálnu vojenskú operáciu" proti Ukrajine.

Učebnicu s názvom "Dejiny Ruska, 1945 – začiatok 21. storočia" spoluvytvoril prezidentský poradca Vladimir Medinskij, bývalý ruský minister kultúry.

"Podľa knihy je Ukrajina len o niečo viac ako západný vynález vytvorený proti Rusku a dokonca aj ukrajinskú modro-žltú vlajku údajne vymysleli Rakúšania, ktorí chceli presvedčiť Ukrajincov, že sú odlišní od Rusov," zdôraznila BBC.

Medzitým prichádzajú správy, že dohoda uzavretá medzi zakladateľom súkromnej armády Wagnerov Jevgenijom Prigožinom na jednej strane a ruským prezidentom Vladimirom Putinom na strane druhej môže byť v troskách. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone sa Wagnerovci sťahujú z Bieloruska späť do Ruska. Možno preto, že bieloruský diktátor Alexander Lukašenko odmietol financovať ich pobyt na svojom území. Mohol očakávať, že dostane finančný príspevok od Kremľa. A nedostal to. Toto je hodnotenie situácie ISW.

Putin môže počítať s návratom Wagnerovcov do Ruska a mohol by im uľahčiť podriadenie sa ruskému ministerstvu obrany alebo úplné rozpustenie organizácie.

Inšpiroval sa Salvini pri bankovom odvode Ficom?
O neúmernom zisku bánk hovorí nie len Robert Fico na Slovensku. Taliansky vicepremiér Matteo Salvini avizuje podobný krok, aký už svojho času zaviedla aj Ficova vláda na Slovensku. Salvini o tom informoval začiatkom týždňa na tlačovej... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik