Inšpiroval sa Salvini pri bankovom odvode Ficom?
10 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

O neúmernom zisku bánk hovorí nie len Robert Fico na Slovensku. Taliansky vicepremiér Matteo Salvini avizuje podobný krok, aký už svojho času zaviedla aj Ficova vláda na Slovensku. Salvini o tom informoval začiatkom týždňa na tlačovej besede.

Osobitný bankový odvod pritom Ficova vláda v roku 2019 zdvojnásobila práve kvôli neúmernému zisku bánk. Matovičova vláda ho po dohode o miliardových investíciách s bankami, zrušila. O mimoriadnom zdanení bánk hovorí aj taliansky vicepremiér Matteo Salvini, podľa ktorého tento krok prinesie do štátneho rozpočtu niekoľko miliárd eur. Robert Fico pripomína, že za zrušenie odvodu na Slovensku hlasovala aj Sme rodina, ktorá zrazu hovorí o solidarite.

Šiel bankám po ziskoch

V roku 2012 Robert Fico zaviedol „osobitný bankový odvod“, ktorý v roku 2019 zdvojnásobil.  Vyhlásil vtedy, že banky majú až neúmerne vysoké zisky, ktoré ale získavajú na úkor zvyšovania poplatkov a nie kvalitnými službami pôžičiek a úverov. Už v tom čase Fico hovoril o zisku, ktorý sa po zrušení tohto odvodu Matovičovou vládou neustále zvyšuje.

Fico ide po bankách. Podľa neho majú zisky ako obchodníci s drogami
Predseda strany SMER-SD Robert Fico zvolal tlačovú besedu s témou Vyšší odvod pre banky. Čítať ďalej
05 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Matovičova dohoda s bankami

„Na základe aktuálnej dohody sa z tých zmrazených peňazí vezme miliarda eur a vloží sa do Rozvojového fondu Slovenska. Tieto prostriedky budú môcť byť použité v rôznych štátnych projektoch, ako napríklad výstavba nemocníc, výstavba nájomných bytov a iné,” tvrdil júni 2020 vtedajší predseda vlády SR Igor Matovič o dohode, v rámci ktorej mali banky investovať pol miliardy do úverov na štátne projekty a miliardu do úverov pre ľudí a firmy.

Salvini prekvapil trhy

„Stačí sa pozrieť na zisky bánk v prvom polroku 2023, ktoré sú tiež výsledkom zvýšenia sadzieb Európskej centrálnej banky, aby sme si uvedomili, že nehovoríme o pár miliónoch, ale hovoríme o miliardách,“ povedal Salvini na tlačovej konferencii začiatkom týždňa Matteo Salvini, taliansky vicepremiér. Ten tiež bankám vyčíta, že náklady na život a rôzne výdavky sa zdvojnásobili, no nezdvojnásobilo sa to, čo majitelia účtov od bánk dostávajú.

Kritizovali opakovane

Vláda premiérky Meloniovej Európsku centrálnu banku kritizovala už dávnejšie, prekážalo jej opakované zvyšovanie úrokových sadzieb. O plánoch, na vyššie zdanenie bánk, písala agentúra Reuters už niekedy v apríli, no minister hospodárstva tieto plány poprel. Dnes sú realitou.

Neboli prví

Banky sa do záujmu politických lídrov dostali vo viacerých krajních práve preto, že ich odvody nie sú úmerné vysokým ziskom. Mimoriadnu daň na banky uvalila na jeseň minulého roku španielska vláda a na svoje banky zaostrila pozornosť aj vláda v Maďarsku.

Fico OSTRO Kollárovi: Kto zrušil bankový odvod? SME RODINA!
SMER – SSD SI DOBRE PAMÄTÁ, KTO HLASOVAL ZA ZRUŠENIE AKTU SOLIDARITY – BANKOVÉHO ODVODU, píše Robert Fico na sociálnej sieti. Reaguje tak na to, že predseda parlamentu Boris Kollár chce na budúci týždeň zvolať rokovanie predstaviteľov politických... Čítať ďalej
07 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Fico pripomína slovenské reálie

Dňa 24. novembra 2020 vládna koalícia zrušila mimoriadny bankový odvod, ktorý Smer úspešne zaviedol v roku 2012. Vláda Igora Matoviča dala takto darček bohatým bankám, ktoré zrušením bankového odvodu ušetrili na výdavkoch stovky miliónov eur. Jedným z dôvodov na zrušenie bankového odvodu bol fakt, že peniaze z takto získaného odvodu sa v ekonomike nedali použiť. Rok na to aj Sme rodina hlasovala proti návrhu Smeru, ktorý chcel mimoriadny bankový odvod opätovne zaviesť.

„A dnes, 7 týždňov pred voľbami, predseda Sme rodina volá po akte solidarity," diví sa Fico.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik