HLAS zavedie opatrenia, ktorými ochráni ľudí pred bankami
10 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

HLAS - sociálna demokracia ponúka reálne riešenia na ochranu ľudí pred rastom hypotekárnych úverov. "Očakávame od bánk, aby navrhli riešenie tohto neprijateľného stavu. Napríklad tým, že nadmerné zisky vrátia svojim klientom v podobe predľženia ich fixacií, ktoré mali platné k 1. 7. 2022. Ak tak neurobia zasiahne voči nim štát," uviedol člen predsedníctva HLASu Tomáš Drucker. 

"Na rozdiel od pravicových strán, ktoré svojimi riešeniami nepomáhajú ľuďom, HLAS okamžite po voľbách je pripravený schváliť dve opatrenia. 50% zdanenie výnosov z poplatkov a transakcií, ktoré zaplatili v dominantnej miere obyvatelia a drobní podnikatelia. Ide o 471 miliónov euro. Alebo 20% zdanenie úrokových výnosov,znížených o úrokové výnosy zo štátnych dlhopisov. Ide o výnos 378 miliónov euro. Získané peniaze použijeme výlučne na pomoc štátu pre obyvateľov, ktorí sa dostali vďaka rastu úverov do neriešiteľnej situácie," zdôraznil Tomáš Drucker. 

Podľa Druckera nemôžeme tolerovať, aby v súčasnej ťaživej sociálnej situácii bankový sektor na jednej strane dosahoval rekordné zisky a na druhej strane dosahoval rekordné zisky, a na strane druhej odovôdňoval nárast poplatkov tým, že si kryjú vlastné oprávnené náklady a zvyšujú zisky.

Pomoc pri cenách energií

Ekonomický expert HLAS Kamil Šaško upozornil na pokryteckú politiku pravicových strán, ktoré sa dnes tvária, že idú pomôcť ľuďom, hoci tri roky zlyhávali. "Pri raste cien energií navrhujeme zaviesť rýchlu komplexnú a investičnú pomoc. Budeme pokračovať v kompenzačných schémach na zemný plyn, elektrickú energiu pre všetkých. Predstavíme robustnú a efektívnu pomoc pre strednú triedu a naviac zraniteľné domácnosti, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou," uviedol Kamil Šaško.

Sporný paragraf 363 nie je nadužívaný. Pamätáte si, kto ho zaviedol? (VIDEO)
Nezaradená poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD) na príklade suseda, ktorý bol obvinený z vykradnutia pivnice, no v tom čase bol na dovolenke, vysvetľuje dôležitosť paragrafu 363 v slovenskom právnom systéme. V diskusii sa stretla s Jurajom Šeligom... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik