Pozor na migrantov! Obyvatelia mesta cítia napätie a potenciálne nebezpečenstvo
09 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

V meste pod Urpínom pretrváva zvýšený výkon a hliadková činnosť štátnej i mestskej polície počas denných a nočných služieb. Dôvodom je väčší pohyb migrantov predovšetkým z krajín tretieho sveta, ako Sýria či Afganistan, kde prebieha vojenský konflikt. Ide zhruba o 30 až 40 ľudí denne, a hoci Banská Bystrica nie je ich cieľovou destináciou, obyvatelia mesta cítia isté napätie a potenciálne nebezpečenstvo. TASR v stredu v súvislosti s tým informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Zvýšený výskyt migrantov v uplynulých týždňoch je podľa jej slov zapríčinený tým, že na území mesta sídli Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Banská Bystrica, ktorého úlohou je riešenie nelegálnej migrácie.

"Zdržiavajú sa tu jeden, maximálne dva dni, najmä v mestskej časti Radvaň, konkrétne v okolí Tesca, na Sládkovičovej, Radvanskej a Bernolákovej ulici i v centre mesta. Po absolvovaní administratívneho procesu v týchto miestach čakajú na ďalší odvoz smerom do západnej Európy. Samospráva a všetky kompetentné zložky štátu sa situáciu snažia riešiť a stav podrobne monitorujú," uviedla Adamovičová.

Podľa prvého viceprimátora Jakuba Gajdošíka štátna polícia v súčinnosti s mestskou doteraz nezaznamenali žiadny incident, priestupok, trestný čin či akékoľvek protiprávne konanie.

"Obyvatelia sa na nás, pochopiteľne, obracajú, a my sa snažíme na situáciu reagovať. Minulý týždeň som na pôde mestského úradu zvolal koordinačné stretnutie so zástupcami cudzineckej, poriadkovej, kriminálnej i mestskej polície. Exponovaným lokalitám venujeme v súčasnosti zvýšenú pozornosť," konštatoval Gajdošík s tým, že bezpečnosť obyvateľov je prioritou.

"Pred schengenskými hranicami sú obrovské tábory migrantov, ktorí sa budú snažiť dostať do západnej Európy. Situácia môže byť neúnosná, a hoci sme tolerantným a priateľským mestom, z dlhodobého hľadiska nie je možné, aby bola drvivá väčšina migrantov situovaná a administrovaná práve v Banskej Bystrici. Je nevyhnutné, aby príslušné štátne orgány prehodnotili doterajší systém a hľadali iné vhodné riešenia," zdôraznil primátor Ján Nosko.

MEDVEĎA by ste tu rozhodne nečakali! Mesto VARUJE obyvateľov
Stretnutia s medveďmi sú v poslednom období takmer na dennom pretrase. Najnovšie pred touto, podľa Budaja bylinožravou šelmou varuje mesto na juhu Slovenska. Aj na juhu Banskobystrického kraja sa musia mať ľudia na pozore pred medveďom. Dôkazom... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik