OBROVSKÝ problém pre Zelenského v USA
11 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Jednou z najväčších tragédií Ukrajiny, keď vedie kritickú ofenzívu, ktorá doteraz nesplnila jej vlastné očakávania a očakávania Západu, je, že sama nemôže rozhodnúť o svojom osude. Skonštatoval to Stephen Collinson vo svojej analýze pre CNN.

Vláda prezidenta Volodymyra Zelenského je závislá na obrovskom ropovode amerických a západných zbraní. A ruský prezident Vladimir Putin bude mať tiež veľké slovo v tom, či a kedy sa vojna skončí. Takže zatiaľ čo obete na bojisku rozhodnú o tom, koľko zabratého územia Ukrajina obnoví, výsledok vojny budú ovplyvňovať aj vonkajšie faktory, vrátane presunu politických síl v USA, Moskve a európskych metropolách.

Západní spojenci dostávajú čoraz „triezvejšie“ aktualizácie o protiofenzíve Ukrajiny

Napríklad zastavená ofenzíva a zimná patová situácia by mali v Spojených štátoch osobitné dôsledky, pretože by to mohlo zvýšiť otázky týkajúce sa podpory USA pre vojnu, ktorá sa presunie do prudkého volebného roka. Američania sú pripravení na potenciálny stret medzi prezidentom Joeom Bidenom, ktorý je najkritickejším vonkajším podporovateľom Ukrajiny, a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, skeptikom NATO, ktorý sa zaviazal ukončiť vojnu do 24 hodín. 

Z politických, ale aj strategických dôvodov je preto tento rok v lete obrovský tlak na dlho očakávanú protiofenzívu Ukrajiny, ktorá mala priniesť významné prielomy na bojisku. Zatiaľ je to však skôr bremeno ako blesková vojna, čo zvyšuje možnosť, že vojna by mohla trvať aspoň hlboko do budúceho roka. Ak áno, rovnica, ktorá je základom celého konfliktu – zahŕňajúca schopnosť Ukrajiny bojovať a chuť Američanov po multimiliardových balíkoch pomoci – bude ešte napätejšia.

Prvá línia protiofenzívy ani za tri mesiace, za koľko piata?
Rusko vytvára 4. a 5. líniu obrany v zóne špeciálnej operácie. To budú Ukrajinci potrebovať pri tomto tempe protiofenzívy celý ďalší rok. Rusko začalo vytvárať 4. a 5. líniu obrany, kde mohli postupovať jednotky kyjevského režimu. Informuje o tom... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Utorková správa Jima Sciutta zo CNN zhrnula kritickú povahu schopnosti Ukrajiny ukázať dynamiku pri ovplyvňovaní politiky vojny vo vonkajšom svete. Vysokí americkí a západní predstavitelia hovorili o čoraz „triezvejších“ hodnoteniach schopnosti ukrajinských síl znovu dobyť významné územia. Jeden vysokopostavený západný diplomat zachmúrene povedal, že aj keď pre Ukrajinu existuje príležitosť dosiahnuť pokrok, je „extrémne, vysoko nepravdepodobné“, že by to v najbližších týždňoch zmenilo rovnováhu konfliktu. Predstavitelia na Ukrajine aj mimo nej teraz priznávajú, že pokroky v ofenzíve prichádzajú pomalšie, ako dúfali.

Ukrajinské boje – a ťažké bojové straty – čiastočne pramenia zo zakorenených, vrstvených obranných pozícií, zákopov a mínových polí, na ktoré malo Rusko mesiace na vybudovanie, a z reality na bojisku, že útočiaca sila potrebuje početnú výhodu nad dobre zakopanými jednotkami. Vojna teraz vstúpila pre Ukrajinu do zložitejšej fázy.

Zelenskyj priznáva, že Ukrajina je unavená

Na znak dôležitosti vonkajšieho vnímania ukrajinskej vojny je Zelenskyj citlivý na akúkoľvek predstavu, že protiofenzíva bola sklamaním, hoci príznačne zdôrazňuje, že potrebuje viac kvalitných západných zbraní.

„Protiofenzíva je náročná. Deje sa to pravdepodobne pomalšie, ako by to niektorí ľudia chceli alebo mohli vidieť,“ povedal Zelenskyj na stretnutí s latinskoamerickými médiami. Ale vyzval spojencov k trpezlivosti a prisahal, že jeho sily zvíťazia nad Rusmi. „V našich očiach je únava, ale v ich očiach je strach. A to sú dve veľmi odlišné veci," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinskej ofenzíve sa však kráti čas. Hrozí príchod jesenného počasia, ktoré by mohlo sťažiť veľké manévre.

Padla bašta ozbrojených síl Ukrajiny v smere Avdejevka
Ruské ozbrojené sily zničili baštu ozbrojených síl Ukrajiny v smere Avdeevka. Prieskum 9. brigády armády Ruskej federácie objavil a zničil baštu Ozbrojených síl Ukrajiny (APU) v smere na Avdejevku. Armádne zdroje tvrdia, že pomocou masívnej... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Americké politické vyhliadky pre Ukrajinu sa zatemňujú

Má však Západ toľko zhovievavosti, aby Ukrajine poskytol potrebný čas? Nedostatok veľkých prielomov proti Rusku v nadchádzajúcich týždňoch nedá tvorcom západnej politiky na výber, aby zvážili širší politický kontext vojny, aj keď jej koniec je v nedohľadne.

Napriek víkendovej medzinárodnej konferencii na vysokej úrovni v Saudskej Arábii, ktorej cieľom bolo preskúmať potenciálne mierové dohody, zatiaľ neexistuje jasná cesta ani k prímeriu. Ukrajina má malú chuť podvoliť sa, pretože sa usiluje o návrat k svojim hraniciam z roku 1991 – ašpiráciu, ktorá by si vyžadovala vyhostenie ruských síl z anektovaného Krymu, čo sa v súčasnosti zdá nepravdepodobné. 

Putin ešte tiež nedosiahol úspechy, ktoré by mu umožnili vyhlásiť verziu víťazstva, ktorá by mohla byť životne dôležitá pre upevnenie jeho vlády doma. V konečnom dôsledku bude schopnosť Ruska a Ukrajiny utrpieť ťažké straty na bojisku rozhodujúca pri rozhodovaní o bode, v ktorom by mohla byť každá strana otvorená urovnaniu – keď náklady na pokračovanie v boji môžu prevážiť odmeny za jeho ukončenie.

Fiasko NATO: nebude žiadna ukrajinská protiofenzíva 2.0
Ukrajinská protiofenzíva je už mŕtva a žiadna protiofenzíva 2.0 nebude. V rozhovore to uviedol brazílsky novinár Pepe Escobar. Úplné fiasko Severoatlantickej aliancie je za dverami a v porovnaní s ním Afganistan podľa neho ani nevyzerá ako... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Moment, keď nastane tento scenár, môže mať veľa spoločného so stálosťou alebo dlhodobou krehkosťou americkej podpory, ktorá je životne dôležitá nielen pre vyzbrojovanie Ukrajiny, ale aj pre udržanie jednoty NATO a európskeho odhodlania.

Akýkoľvek náznak, že ukrajinská ofenzíva uviazla, prehĺbi skepticizmus v súvislosti s dlhodobým záväzkom USA. 

Prieskum: Aj Američania sú hlboko polarizovaní

Nový prieskum CNN/SSRS z minulého týždňa odrážal politickú zložitosť v USA v súvislosti s vojnou, pričom 55 % voličov teraz tvrdí, že Kongres by nemal povoliť dodatočné financovanie na podporu Ukrajiny. Asi 51 % uviedlo, že USA už urobili dosť, aby pomohli, zatiaľ čo 48 % tvrdí, že by mali urobiť viac. Krátko po ruskej invázii vo februári 2022 62 % uviedlo, že USA by mali urobiť viac na podporu Ukrajiny. 

Ako takmer všetko ostatné v USA, aj podpora vojnového úsilia je hlboko polarizovaná. Prieskum CNN ukázal, že 71 % republikánov si myslí, že Kongres by nemal povoliť nové financovanie, zatiaľ čo 62 % demokratov tvrdí, že by mal. Prieskum naznačuje, že by mohla existovať dostatočná podpora republikánov a demokratov pre nové financovanie. Otázkou však je, či predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy ktorý má nepatrnú väčšinu a slúži len na potešenie tých najprotrumpovejších republikánov, je ochotný alebo schopný schváliť veľký návrh zákona o pomoci na bipartizánskom základe. Politická dynamika v snemovni predstavuje dosť neistý základ pre životne dôležitú podporu Ukrajiny zo strany Ukrajiny a podčiarkuje, prečo by zastavená ofenzíva mohla predstavovať politickú katastrofu pre Zelenského v Spojených štátoch, ako aj strategickú stratu pre Ukrajinu doma.

Svetové médiá pochovávajú ozbrojené sily Ukrajiny a kritizujú NATO
Cenzori a "lovci konšpirácií" čítajú dobre - nie iba ruské, ale svetové. Budeme ich v článku menovať. Rad za radom. Západ stojí pred očividnou otázkou: čo robiť s Ukrajinou, ktorá nemôže bojovať? Odpoveď určí budúcu taktiku NATO. A rozhodnutie... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Ďalšie krvavé leto?

Vzhľadom na slabnúcu podporu americkej verejnosti pre vojnu, by Biden mohol čeliť komplikovanej úlohe pri vysvetľovaní predĺženej americkej podpory Ukrajine počas ďalšieho krvavého leta, keď sa bude budúci rok uchádzať o znovuzvolenie. Vo vojne nebojujú žiadni americkí vojaci a prezident sa dlhodobo stavia proti tomu, aby sa USA angažovali v zámorských konfliktoch. Za ústredný prvok svojej stratégie urobil vyhýbanie sa priamemu stretu USA s Ruskom, no Trump stále vidí otvorenie vzťahov.

Takže keď americkí voliči rozhodnú o svojej vlastnej budúcnosti v novembri 2024, je veľká šanca, že budú hrať veľkú úlohu aj pri spečatení osudu Ukrajiny.

Američania začínajú chápať pravdu Ruska a klamstvo Ukrajiny
Američania začínajú chápať pravdu Ruska a klamstvo Ukrajiny, tvrdí významný diplomat z USA. "Kvôli korupcii a klamstvu Bieleho domu občania USA čoraz viac pochybujú o nutnosti podporovať kyjevskú moc." Vyhlásil to bývalý predstaviteľ NATO v... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik