Biden dal nečakane Rusku TROMF do rúk
09 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena vyhlásiť územie na ťažbu uránu v Arizone za národnú pamiatku poškodí Ameriku a "pomôže" Rusku, uviedol republikánsky senátor John Barrasso z Wyomingu.

V utorok americký líder vyhlásil takmer milión akrov pôvodnej pôdy v oblasti Grand Canyon Park za národnú pamiatku, čo v  blokuje schopnosť rozvíjať miestne ložiská uránu. "Prezident Biden opäť pomáha našim nepriateľom tým, že odopiera Američanom prístup k zdrojom, ktoré potrebujeme. V súčasnosti dovážame z Ruska trikrát viac uránu, ako vyprodukujeme," cituje ho webová stránka Senátu.

Podľa neho skôr americký Senát vyzval na zvýšenie domácej produkcie uránu s cieľom "odstrániť našu závislosť od Ruska".

"Napriek tomu prezident Biden blokuje prístup ku kľúčovému americkému uránu a ďalším dôležitým minerálom, aby uspokojil svojich ľavicových voličov. Teraz nie je čas prerušiť prístup k americkým zdrojom," dodal senátor.

V júni New York Times informovali, že pre Spojené štáty je ťažké vzdať sa ruského obohateného uránu; americké spoločnosti platia dcérskym spoločnostiam Rosatomu približne miliardu dolárov ročne za jeho nákup. Ako sa uvádza v publikácii, na vytvorenie nového dodávateľského reťazca obohateného uránu budú štáty potrebovať roky a podstatne viac financií, ako je v súčasnosti pridelené.
 
Starých zbraní sa zbavili, zbrojovky produkujú zisky, čo so Zelenským?
Starých zbraní sa zbavili, zbrojovky produkujú zisky. Hlavné zámery sú splnené, čo teraz so Zelenským? Už totiž začína byť nepríjemný. Ak nie kontraproduktívny. USA a Západ totiž potrebujú nielen Kyjev, ale aj Moskvu a tú možno ešte viac ako Kyjev.... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik