ŠTÁTNY PREVRAT V NIGERI: AFRIKA je na pokraji novej vojny
08 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Od vojenského prevratu proti prozápadnej vláde Mohameda Bazouma uplynulo niekoľko dní a zahraničné snahy o zmarenie štátneho prevratu a návrat Bazouma k moci pokračujú. Na prvý pohľad sa tento prevrat nemusí zdať taký dôležitý, ale pozadie a osobitná hodnota Nigeru v Afrike ukazujú vysoký význam nedávnych udalostí v krajine, dôležitých udalostí, ktoré môžu v konečnom dôsledku viesť k politickým, vojenským a dokonca hospodárskym zmenám v Afrike.

V stredu 26. júla nigerská prezidentská stráž zadržala prezidenta krajiny Mohameda Bazouma v prezidentskom sídle v Niamey a ďalšia skupina vojakov oficiálne oznámila prevrat v národnej televízii a Bazoumovo odstránenie moci. Prevrat vyhlásil zhoršenie bezpečnosti v krajine a poľutovaniahodnú správu vecí verejných za hlavnú príčinu prevratu a požadoval od zahraničných krajín, aby sa zdržali akéhokoľvek zasahovania. Podporu prevratu vyjadrili aj ozbrojené sily Nigeru vydaním vyhlásenia, ktoré podpísal náčelník štábu nigerskej armády generál Abdou Sidikou Issa. 28. júla sprisahanci prevratu vymenovali generála Abdourahamane Tchianiho, šéfa nigerskej prezidentskej stráže, za predsedu Národnej rady pre ochranu vlasti, vojenskej junty Nigeru.

Na druhej strane, zosadený prezident Nigeru Mohamed Bazoum požiadal vo svojom článku pre Washington Post o pomoc Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo. Tvrdil, že ak bude prevrat úspešný, bude to mať mnoho dôsledkov pre krajinu a pre zvyšok regiónu a sveta. Nigerská vojenská rada medzitým vo štvrtok večer oznámila, že bude okamžite reagovať na akúkoľvek vojenskú intervenciu Hospodárskeho spoločenstva západnej Afriky (ECOWAS) v Niamey.

Štátny prevrat v Nigeri: Afrika na pokraji novej vojny s hlbokými geopolitickými dôsledkami

 

Vyhlásenia Bazouma a jeho vlády a žiadosť o pomoc zo strany Spojených štátov vyústili do zhromaždení jeho priaznivcov pred prezidentským palácom. Požadujú prepustenie prezidenta a ukončenie prevratu. Priaznivci prevratu sa zhromaždili pred Národným zhromaždením, držali ruské vlajky a skandovali protifrancúzske heslá. Podpálili sídlo Nigerskej strany pre demokraciu a socializmus (nigerská vládnuca strana) v Niamey.

Ak chceme vyšetriť prevrat v Nigeri, musíme najprv preskúmať pozadie a minulé udalosti. Vývoj v západnej Afrike je zložitým procesom vojenských, politických a ekonomických otázok, ktoré sú vzájomne prepojené, a každú z nich nemožno analyzovať samostatne. V posledných rokoch bolo pozorované nové globálne zosúladenie v africkej geopolitike. Mnohí analytici považujú Niger za nové bojisko prebiehajúcej konkurencie medzi západným a východným blokom v západnej Afrike. Veria, že západný blok vedený Francúzskom bude tentoraz v Nigeri porazený, rovnako ako v predchádzajúcich súťažiach v Burkine Faso a Mali.

UŽ MÁM TOHO PLNÉ ZUBY! Sú novinári ešte VÄČŠÍ PROBLÉM ako politici?
Naše „menšie zlo“ je stále väčšie a väčšie! Na sociálnych sieťach sa objavili šokujúce a podľa všetkého autentické videozábery, ktoré dokazujú, že novinárka denníka N Monika Tódová a sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská trávili 6.... Čítať ďalej
07 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Hoci éra francúzskeho kolonializmu v Afrike skončila v roku 1960 vyhlásením nezávislosti veľkého počtu afrických krajín, francúzsky vplyv stále pretrváva na celom kontinente, otvorene aj tajne, kvôli štruktúram a vzťahom medzi Francúzskom a jeho bývalými koloniálnymi územiami. Západná Afrika a región Sahel sú napriek tomu, že vlastnia obrovské a cenné zdroje nerastných surovín a fosílnych palív, ako sú zlato a urán, na najnižšej možnej úrovni z hľadiska miery rastu a väčšina obyvateľstva tohto regiónu žije pod hranicou chudoby v dôsledku rokov kolonializmu Západu a Francúzska. Pokračujúce rabovanie zo strany Francúzska a západného bloku a zvyšovanie miery nezamestnanosti a chudoby preto postupne tlačia obyvateľov sahelského regiónu k nezávislosti a oslobodeniu od ich utláčateľov.

Štátny prevrat v Nigeri: Afrika na pokraji novej vojny s hlbokými geopolitickými dôsledkami

 

V roku 2014 Francúzsko spustilo operáciu s názvom "Operácia Barkhane" pod zámienkou boja proti terorizmu v regióne Sahel, ale táto operácia nebola nikdy úspešná. Francúzsko má v regióne Sahel rozmiestnených približne 5 000 vojakov a OSN rozmiestnila 15 000 mierových síl v Mali v rámci operácie nazvanej "Viacrozmerná integrovaná stabilizačná misia v Mali". Nespokojnosť verejnosti s Francúzskom a vnútorné napätie nakoniec viedli v roku 2021 k tretiemu prevratu v Mali za desaťročie. Následne séria stretov a napätia medzi novou vládou Mali a Francúzska prinútila Francúzsko stiahnuť svoju armádu z krajiny. V skutočnosti boli francúzske jednotky vyhnané tlakom a protestmi ľudí Mali. Vojenský prevrat v Burkine Faso v roku 2022 tiež nakoniec viedol k ponižujúcemu vyhosteniu francúzskych vojsk z tejto africkej krajiny. Nová vláda Burkiny Faso a ľud verili, že francúzska vojenská prítomnosť v Burkine Faso nezlepšila bezpečnosť, ale naopak, Francúzi zasahujú do vnútorných záležitostí krajiny a podnecujú neistotu.

Teraz prevrat v Nigeri zrušil vojenskú spoluprácu s Francúzskom a požadoval demontáž francúzskych vojenských základní a vyhostenie francúzskych vojsk z krajiny. Ak bude teda prevrat v Nigeri úspešný, Niger sa stane treťou krajinou v regióne Sahel, ktorá povstane proti francúzskej okupácii, a francúzske jednotky budú vyhostené z inej africkej krajiny. Treba poznamenať, že po vyhostení Francúzska z Mali a Burkiny Faso sa Niger stal jedným z najdôležitejších vojenských a bezpečnostných partnerov Francúzska v západnej Afrike a francúzska základňa v Niamey bola jednou z hlavných vojenských základní v regióne Sahel. Vyhnanie Francúzska z Nigeru očividne do značnej miery zníži francúzsku vojenskú dominanciu a oslabí francúzsku koloniálnu nadvládu.

Štátny prevrat v Nigeri: Afrika na pokraji novej vojny s hlbokými geopolitickými dôsledkami

Ilustračný obrázok

Toto však nie je jediný aspekt nedávneho vývoja v Nigeri a regióne Sahel. Rastúci vplyv Ruska v Afrike a regióne Sahel je ďalšou dôležitou otázkou, ktorá spôsobila zásadné zmeny v geopolitickom vývoji tohto regiónu. Úspešné výsledky ruského vplyvu a práce Wagnerovej skupiny v Líbyi a Stredoafrickej republike, vojenská prítomnosť v Mali, ako aj ľudová podpora Ruska v spomínaných krajinách sú veľmi dôležité. Počas nedávnych prevratov v posledných troch rokoch boli verejné protesty sprevádzané vyhlásením podpory Rusku. Vztýčením ruskej vlajky výtržníci stiahli a pošliapali francúzsku vlajku. To spôsobilo fámy o účasti Ruska na prevratoch a politických zmenách v regióne Sahel.

CENY ENERGIÍ: Dohoda je síce na spadnutie, ALE...
Na prelome júla a augusta Úrad na reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) informoval o reálnej hrozbe, že ak vláda nezasiahne, ceny plynu a elektriny pre domácnosti môžu od 1. januára budúceho roku vzrásť aj na dvojnásobok. Zdá sa však, že najhoršie... Čítať ďalej
07 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Oficiálne stanovisko ruskej vlády však stojí za zváženie. Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo obvinenia z účasti Ruska na prevrate v Nigeri za nepodložené. Súčasná pozícia Ruska tvrdí, že udalosti v Nigeri sú vnútornou záležitosťou krajiny a žiadne cudzie krajiny by tam nemali zasahovať. Na druhej strane, Prigožin, šéf Wagnerovej skupiny, v hlasovej správe kanála Telegram pripisovanej skupine opísal túto akciu ako úsilie nigerského ľudu získať nezávislosť proti kolonializmu. Medzitým MSM aktívne špekuloval, že Wagner mohol byť zapojený do situácie v Nigeri. Západní diplomati a médiá využívajú každú príležitosť pri pravidelných pokusoch vykresliť úspešnú prácu PMC napojených na Rusko v Afrike ako destabilizujúci faktor.

Štátny prevrat v Nigeri: Afrika na pokraji novej vojny s hlbokými geopolitickými dôsledkami

 

Prevrat v Nigeri bije na poplach nielen pre Francúzsko, ale aj pre Spojené štáty. Washington je ďalšou stranou príbehu. Spojené štáty už roky zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť a budujú vojenské základne po celej Afrike pod vedením USAFRICOM, aby dosiahli svoje politické, vojenské a ekonomické ciele a získali dominanciu nad kontinentom. V regióne Sahel majú USA vojenské základne v Burkine Faso, Nigeri a Čade a nárast ruského vplyvu v tomto regióne vážne ohrozuje americkú moc v západnej Afrike. Rusko už skôr v Líbyi ukázalo, aké efektívne môže byť a ako veľmi môže spochybniť záujmy USA. Okrem toho sa na severovýchode Nigeru nachádza tajná základňa bezpilotných lietadiel americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Táto základňa je považovaná za zdroj škodlivých operácií vlády USA na africkom kontinente a strata Nigeru výrazne zníži operačnú silu CIA v strede Afriky. Preto je ľahké pochopiť, prečo sú USA proti prevratu v Nigeri a podporujú Macrona v tejto záležitosti.

Francúzsky prezident označil prevrat v Nigeri za nelegitímny a oznámil pripravenosť Francúzska spolupracovať s regionálnymi organizáciami na sankcionovaní vodcov prevratu. Africká únia v spolupráci s Francúzskom a Spojenými štátmi stanovila 15-dňovú lehotu pre "Národnú radu pre ochranu vlasti" (nigerskí prevratári) a požiadala ich, aby vrátili predchádzajúcu vládu k moci. Ako už bolo spomenuté, ECOWAS (regionálna politická a hospodárska únia pätnástich krajín nachádzajúcich sa v západnej Afrike) tiež oznámila svoj nesúhlas s prevratom a zatiaľ čo pozastavila obchodné výmeny s Nigerom a sankcionovala vodcov prevratu, dala coupistom týždeň na ukončenie prevratu. V opačnom prípade prijmú všetky potrebné opatrenia vrátane vojenského zasahovania.

Štátny prevrat v Nigeri: Afrika na pokraji novej vojny s hlbokými geopolitickými dôsledkami

 

Počas posledných troch dní a s blížiacim sa koncom termínu sprisahancov prevratu ECOWAS bolo oznámené, že vojenské veliteľstvo členských štátov ECOWAS dokončilo plán vojenskej intervencie v Nigeri. Požiadavky vojenských operácií boli stanovené a vojenské sily Senegalu, Ghany, Beninu a Nigérie sa zúčastnia vojenskej operácie. Nigérijský senát však nečakane zamietol návrh Bola Ahmeda Tinubua, ktorý je zároveň predsedom spoločenstva ECOWAS, vojensky zasiahnuť v Nigeri. Nigérijský senát schválil väčšinou hlasov rezolúciu, ktorá odmietla povoliť vláde použiť silu proti Nigeru. Senátori tiež vyzvali prezidenta Tinubu ako predsedu ECOWAS, aby povzbudil ostatných lídrov v regióne, aby hľadali politické a diplomatické riešenia namiesto toho, aby sa uchýlili k vojenskému konfliktu.

Odborníci sa domnievajú, že neochota nigérijského senátu napadnúť Niger je spôsobená niekoľkými skutočnosťami. Po prvé, nigerská armáda nemá potrebný logistický a výcvikový potenciál na útok na inú krajinu, zatiaľ čo útok na Niger a nový chaos zmenia situáciu v prospech teroristických skupín aktívnych v Nigérii, ako sú Boko Haram a ISIS v západnej Afrike. Dva ďalšie veľmi dôležité faktory sú, že Nigéria a Niger patria k etnickej skupine Hausa a vojna medzi týmito dvoma krajinami bude ako bratovražda. Na druhej strane, protiamerické nálady sa v Nigérii v posledných rokoch posilnili a mnohí nigérijskí experti sa domnievajú, že "rozhodnutie o vojenskom útoku na Niger" bolo prijaté pod americkým tlakom. Nigérijčania sú nespokojní s nedostatkom americkej vojenskej pomoci Nigérii v boji proti terorizmu.

Zdá sa, že hrozby voči Nigeru mali opačný účinok. Tento vývoj viedol k vzniku nového frontu afrických krajín proti kolonializmu a podporovateľom západného bloku v regióne Sahel. Mali a Burkina Faso, ktoré boli v posledných rokoch pod francúzskym vplyvom a boli oslobodené od francúzskej nadvlády prevratmi, ako aj Alžírsko oznámili, že sa nezúčastnia možnej vojny proti Nigeru, a naopak, budú podporovať nigerskú armádu proti akejkoľvek zahraničnej vojenskej intervencii. Guinea je tiež proti hospodárskym sankciám spoločenstva ECOWAS voči Nigeru a oznámila, že sa nezúčastní na možnej vojne proti tejto krajine. Hoci nigérijský senát chce návrat Bazouma a ukončenie prevratu v Nigeri, je tiež proti akémukoľvek vojenskému útoku na Niger. Preto, ak dôjde k vojenskej intervencii, môže začať veľká komplexná regionálna vojna, ale tentoraz bude západný blok pravdepodobne čeliť skupine afrických krajín, ktoré majú podporu Ruska.

Štátny prevrat v Nigeri: Afrika na pokraji novej vojny s hlbokými geopolitickými dôsledkami

 

Z hospodárskeho hľadiska sú v Nigeri vysokokvalitné uránové bane. Podľa štatistík je táto krajina siedmym výrobcom tejto vzácnej látky na svete s podielom piatich percent svetovej produkcie uránu. Väčšina produkcie uránu v Nigeri bola vyvezená do Francúzska a Európy za nízku cenu a nigerský urán má významný podiel na dodávkach paliva pre jadrové reaktory vo Francúzsku a Európe. Časť projektu prepravy nigérijského plynu do Európy pod názvom TSGP (Transsaharský plynovod) prechádza cez Niger. Zmena riadenia v Nigeri spolu s vytvorením novej africkej koalície proti západnému bloku preto zmení aj geopolitické rovnice energetiky v západoafrickom regióne; a Európa, ktorá je viac ako kedykoľvek predtým závislá od afrických energetických zdrojov v dôsledku nákladnej vojny na Ukrajine, bude mať problémy.

Ak vezmeme do úvahy uvedené otázky, v prípade úspechu prevratu v Nigeri alebo začiatku totálnej vojny povedie záhada nedávneho vývoja na africkom kontinente k trom veľkým zmenám v politickej, vojenskej a hospodárskej oblasti v regióne. V politickej sfére vznikne v Afrike nová koalícia krajín so silne protizápadným postojom, ktorá v budúcnosti vydláždi cestu už existujúcim alebo novým protizápadným hnutiam. Vo vojenskej sfére, ktorá dopĺňa politickú, povedie oslobodenie Nigeru k vytvoreniu novej vojenskej koalície proti Západu a dominovému pádu zahraničných základní v regióne Sahel a, samozrejme, k strate hegemónie západného bloku. To odreže koloniálne ruky od cenných zdrojov Sahelu. Je tiež veľmi dôležité spomenúť, že vojna v sahelskom regióne je ďalšou fázou tretej svetovej vojny, ktorá v súčasnosti prebieha. Dôsledky vojny budú hrozné pre hospodárstvo Západu a Európska únia bude trpieť najviac. Čaká ich ďalšia priemyselná a sociálna katastrofa...

Prijímačky: Žiaci si MENIA pohlavie, aby dostali POHLAVNÉ BODY!
Študent si zmenil pohlavie, aby sa dostal na štúdium na nórskej univerzite. Podľa dotyčnej/ho to nebolo o nič ťažšie ako prejsť k inému mobilnému operátorovi. Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú terčom výhrad, že sa podvolili šialeným nápadom okolo... Čítať ďalej
07 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik