Rokovania v Džidde sa skončili. Čo sa vyrokovalo?
07 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Keď sa rozhovory usporiadané Saudskou Arábiou o ukrajinskej otázke skončili, čínski experti v nedeľu uviedli, že politické riešenie je najvhodnejším a najmenej škodlivým prístupom k riešeniu konfliktu na Ukrajine.

Vysokí predstavitelia približne 40 krajín vrátane USA, Číny a Indie rokovali v sobotu v Saudskej Arábii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal širokú škálu krajín zastúpených na rokovaniach vrátane rozvojových krajín, ktoré tvrdo zasiahol prudký nárast cien potravín vyvolaný vojnou.

Rusko sa rozhovorov nezúčastnilo. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov pre štátnu tlačovú agentúru TASS v nedeľu povedal, že stretnutie je "odrazom pokusu Západu pokračovať v márnom, odsúdenom úsilí mobilizovať medzinárodné spoločenstvo, presnejšie globálny juh, aj keď nie úplne, na podporu takzvaného Zelenského vzorca, ktorý je od začiatku odsúdený na zánik a neudržateľný".

Predstaviteľ Európskej únie uviedol, že po stretnutí nebude žiadne spoločné vyhlásenie, ale že Saudská Arábia predloží plán ďalších rozhovorov s pracovnými skupinami, ktoré budú diskutovať o otázkach, ako je globálna potravinová bezpečnosť, jadrová bezpečnosť a prepúšťanie väzňov.

Na rokovaniach sa zúčastnil čínsky osobitný vyslanec pre euroázijské záležitosti Li Hui. "Máme veľa nezhôd a počuli sme rôzne stanoviská, ale je dôležité, aby naše princípy boli spoločné," povedal podľa agentúry Reuters.

Účasť Číny na konferencii dokazuje jej značný vplyv a rešpekt zo strany všetkých strán. Inými slovami, Saudská Arábia jasne chápe, že bez účasti Číny by sa vplyv rozhovorov znížil a získané výsledky by boli menej významné, povedal v nedeľu pre Global Times Cui Heng, asistent výskumníka z Centra pre ruské štúdie Východočínskej normálnej univerzity.

Úloha Číny

Počas rusko-ukrajinského konfliktu si Čína udržiavala sprostredkovateľskú pozíciu, ktorá funguje ako komunikačný most, povedal Cui.

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nie je len sporom medzi oboma krajinami, ale aj bezpečnostným konfliktom medzi Ruskom a NATO pod vedením USA. Preto Čína vždy obhajovala rokovania a rýchle ukončenie konfliktu, prímerie a vyriešenie rusko-ukrajinského sporu s cieľom zmierniť tlak na spoločnosti oboch krajín, ako aj na Európu a svet, Zhang Hong, vedecký pracovník na Ústave ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie sociálnych vied, povedal Global Times.

Ako zodpovedná veľmoc sa Čína usiluje o regionálnu a globálnu stabilitu, povedal Čang. "Čína nemá v tomto konflikte žiadne geopolitické požiadavky a nesnaží sa zadržať alebo vyčerpať Rusko ako Západ. Čína sa zároveň nesnaží využiť situáciu. Jednoducho povedané, Čína koná v záujme svetového mieru a stability," povedal.

Odborníci sa domnievajú, že pochopenie záujmov a bezpečnostných obáv všetkých strán môže viesť k riešeniam v zložitom prostredí.

Čína aj Saudská Arábia dúfajú, že podporia mierové rozhovory. Odborníci však poukázali na to, že ešte nedozrel čas na priame mierové rokovania, pretože medzera v konečnom výsledku vyžaduje zúčastnené strany je príliš veľký.

Súčasnou prioritou by mala byť deeskalácia konfliktu, konkrétne zdržanie sa útokov na civilnú infraštruktúru a civilistov, aby sa položili základy pre budúce rokovania, povedal Cui.

Takto mier nebude

V ten istý deň Rusko odsúdilo ukrajinský útok na jedno zo svojich civilných plavidiel v Kerčskom prielive neďaleko strategického mosta. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová to označila za "teroristický útok" a v sobotu vyhlásila, že Rusko na to odpovie a potrestá zodpovedné osoby.

Ukrajinský úrad protivzdušnej obrany medzitým hlásil "masívny raketový útok" v noci z 5. na 6. augusta s tým, že najmenej 70 rakiet a samovražedných dronov zasiahlo miesta po celej krajine.

Vyhýbanie sa konfliktom diplomatickou cestou je nevyhnutné, pretože uchýlenie sa k vojne môže viesť k nekontrolovateľným rizikám a výzvam, povedal Zhang. Metóda mierového riešenia, ktorú aktívne presadzuje Čína, Saudská Arábia a ďalšie krajiny, je preto najvhodnejším a najmenej škodlivým prístupom.

AKTUALIZOVANÉ Kaliňákovi ZRUŠILI OBVINENIE z korupcie
Exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi zrušili obvinenie v kauze doplácania platu exprezidentovi finančnej správy Imreczemu, informuje portál RTVS. Exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi zrušili obvinenie pre podplácanie v korupčnom prípade... Čítať ďalej
07 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik