CENY ENERGIÍ: Dohoda je síce na spadnutie, ALE...
07 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Na prelome júla a augusta Úrad na reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) informoval o reálnej hrozbe, že ak vláda nezasiahne, ceny plynu a elektriny pre domácnosti môžu od 1. januára budúceho roku vzrásť aj na dvojnásobok. Zdá sa však, že najhoršie scenáre sú nateraz odvrátené a Slováci sa takého enormného nárastu cien v tomto termíne nedočkajú. No analytik varuje.

Ešte na prelome mesiacov to vyzeralo, že cena plynu pre domácnosti pôjde hore o 110 percent a elektriny okolo 80 percent. Bývalá vláda totiž pre energetiku navrhla mimoriadne zdanenie. Čaputovej minister hospodárstva však rokuje so Slovenskými elektrárňami, ako najväčším dodávateľom energií, pričom dohoda je „na spadnutie“. Vo svojej faktúre totiž nemáme len cenu za samotnú energiu. O nutnosti dohody hovorí aj analytik.

Hrozil abnormálny nárast

„Pokiaľ by neprišli žiadne opatrenia štátu, žiadne stropy, či kompenzácie, tak tie nákladové ceny na nákup plynu a elektriny na trhu by stúpli v plyne okolo 110 percent pre domácnosti a v elektrine okolo 80 percent,“ vysvetľuje šéf ÚRSO Andrej Juris. Kompenzácie od štátu v tomto roku sú podľa neho veľmi vysoké a zaťažujú štátny rozpočet.  Slovenská vláda podľa Jurisa už zmluvu o predĺžení „lacnej“ energie schválila, Európska komisia ju musí odobriť. Odhadových osemdesiat percent bude reálnych, ak lacná energia neprejde.

„Ak by sa to podarilo realizovať, tak avizovaný očakávaný nárast cien elektriny pre domácnosti by sa do veľkej miery zmiernil,“ konštatuje Juris. ÚRSO však nemá ani finančné, ani legislatívne možnosti riešiť ceny energií, to je vyslovene v kompetencii oboch ministerstiev.

Trestuhodné vládne mrhanie časom
V súčasnosti je veľmi dôležitá téma, ako budú vyzerať ceny energií od Nového roku – ak si vláda nenájde čas na riešenie tohto problému, pre mnohé domácnosti budú ceny doslova likvidačné. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odhaduje až... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Môžeme si vydýchnuť

Slovenské elektrárne (SE) ako najväčší dodávateľ elektriny spoločne s rezortom hospodárstva po búrlivej reakcii občanov upokojujú, že sa medzi nimi schyľuje k dohode. Dôvodom na taký enormný nárast mal byť plán na mimoriadne zdanenie SE.

„Podnikáme všetky kroky k tomu, aby bolo čo najskôr možné podpísať implementačnú zmluvu so štátom, a to aj napriek tomu, že Európska komisia nevydala rozhodnutie o súlade tejto schémy s právom štátnej pomoci, ale len nezáväzný list,“informuje hovorkyňa SE Oľga Baková. Ministerstvo hospodárstva už len dodalo, že ich cieľom je ukončiť proces do konca leta.

Čo všetko nám vo faktúre účtujú

Vo fakturovanej sume za elektrinu neplatíme my, odberatelia len za energiu. 52 percent ceny v roku 2023 tvorila dodávka elektriny. 26 percent platíme za distribúciu, straty nás stoja sedem percent. Tarifu za prevádzkovanie systému tvorí 9 percent, za systémové služby platíme 4 percentá a dve percentá tvoria náklady, dodávky a primeraný zisk. Poplatkov je pritom ďaleko viac, len sú podľa energetika Petra Riháka „poschovávané“ pod týmito tarifami.

Slováci pst, buďme tíško, nerušme Čaputovú
Podľa blogera, ktorý sa podpisuje ako „ferro“ sa zase raz ukazuje totálna nekompetentnosť prezidentky Zuzany Čaputovej. Tentokrát „ferro“ hovorí o jej „citlivom vnímaní“ a starostlivosti o slovenského občana. Varovanie ÚRSO „ÚRSO upozorňuje, že... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Času je málo

„Nemajú veľmi priestor na systémové riešenia. A tej vláde by nechali asi dosť nepríjemný darček, keby to nevyužili,“myslí si analytik z portálu Energia pre vás, Jozef Badida. Ten tvrdí, že toto rozhodnutie vláda nemôže zvažovať pridlho a dohoda štátu a SE by mala prísť čoskoro. Podľa Bakovej by „podpis zmluvy domácnostiam zabezpečil stabilné a predom dohodnuté ceny energií obsiahnuté v zmluve pre rok 2024.“

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik