160-ročná oslávenkyňa prijala gratulácie aj od opozičných politikov
06 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Najstaršia národná inštitúcia Slovákov – Matica slovenská (MS) v týchto dňoch oslavuje okrúhle výročie svojho vzniku. V Martine vznikla 4. augusta 1863 a v novodobej histórii Slovenska si matičiari každoročne tento dátum pripomínajú Národnými Matičnými slávnosťami. Tento, jubilejný – 160-ty ročník sa uskutočnil v Martine, kde sa zúčastneným prihovorili aj politici národne orientovaných strán Dagmar Kramplová (SNS) a Milan Uhrík (Republika). 

Tri dni trvajúce oslavy okrúhleho výročia vzniku MS boli plné nie len kultúry, Matica v nedeľu v Martine ukončila slávnostnými bohoslužbami. Počas svojho príhovoru Dagmar Kramplová pripomenula význam rokov končiacich sa na číslo 3, pričom práve tento rok radí medzi tie významné práve kvôli obnove samostatnosti. Milan Uhrík z Republiky však pripomína, že Matica nesmie byť len nejakým usporiadateľom kultúrnych podujatí, ale musí byť financovaná tak, ako to súčasná vláda štedro dopriava mimovládnym organizáciám.

160 rokov

Oslavy vzniku MS sa začali v piatok inscenovaným zakladajúcim valným zhromaždením v Parku sv. Cyrila a Metoda, v rámci neskoršieho kultúrneho programu vystúpilo množstvo hostí a bol pripravený bohatý kultúrny program. Slávnosti pokračovali v sobotu, ktorú ukončil galaprogram s názvom 160 rokov v Turčianskej záhradke, 30 rokov v Slovenskej republike. Program slávností ukončili v nedeľu slávnostné pobožnosti, ktoré tiež pripomenuli toto významné výročie.

Matica má 160
Inscenovaným valným zhromaždením Matice slovenskej (MS) z roku 1863 sa v piatok v Martine začal vstupný program osláv 160. výročia jej založenia. Podľa predsedu MS Mariána Gešpera divadelná dramatizácia v Parku sv. Cyrila a Metoda podrobne popísala... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Trojkové roky

Jednou z rečníkov, ktorí pozdravili slávnostné zhromaždenie MS bola aj Dagmar Kramplová, podpredsedníčka Slovenskej národnej strany. Tá popri „osmičkových“ rokoch pripomenula aj rovnako významné roky, ktoré sa končili trojkou. Tu pripomenula rok 863 (príchod sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu) a rok 1843 (kodifikácia spisovnej Slovenčiny na fare v Hlbokom), aby pokračovala dátumom vzniku MS.

„Hoci bola Matica slovenská po dvanástich rokoch svojej činnosti zakázaná, jej myšlienky a duch sa preniesol až do 20. storočia, kedy sa po svojom obnovení opätovne stala najdôležitejším advokátom slovenských záujmov na kultúrnom a jazykovom poli,“pripomenula Kramplová a pokračovala ďalším „trojkovým“ rokom, v ktorom bola obnovená slovenská štátnosť.

Zlomový „trojkový“ rok 2023

Kramplová vidí súvislosť tohto roku s míľnikmi v minulosti v tom, že aj toto je rok, v ktorom hrozí, že v budúcnosti žiadny slovenský národ nebude existovať.

„V roku 2023 sa Slovensko nachádza v stave, ktorý je podobný tomu z minulosti – v Slovenskej republike dominuje vplyv zahraničia a to ako hospodársky, tak aj politicky,“ upozornila Kramplová s tým, že súčasné vedenie krajiny priviedlo Slovensko do úpadku, ktorým trpí každý. Preto vidí veľký význam vo vytvorení silnej národnej vlády, ktorá nanovo postaví silný a suverénny štát, ktorému nebudú vládnuť zahraniční politickí zástupcovia a nebudú ho finančne žmýkať globálne korporácie.

„Som presvedčená, že rok 2023 bude rokom založenia silného a suverénneho Slovenska a spolu s vami, drahí bratia Slováci, sestry Slovenky, vlastenci a všetci tí, ktorým na Slovensku záleží, spravíme pre tento cieľ všetko,“  uzatvorila Kramplová.

Matovičova "päťstovka" už tu dávno bola!
Alojz Hlina sa rozpamätal. Na film, ktorý vznikol kedysi dávno v hlbokom socializme. A naozaj si stačí iba vymeniť osobu za volantom. Mimochodom, bola to komédia. "Ja som vedel, že som tú Matovičovu 500-ku už niekde videI... " - tvrdí... Čítať ďalej
06 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Máme byť na čo hrdí

Milan Uhrík, predseda hnutia Republika vo svojom príhovore poukázal na fakt, že v histórii naša samostatnosť vôbec nebola samozrejmosťou. Tiež si myslí, že máme byť na čo hrdí, ale máme aj nad čím premýšľať máme čo naprávať.

„Sorošova protislovenská nadácia dostane od vlády za rok viac peňazí ako Matica slovenská za 15 rokov dokopy. Nie, to nie je normálne. A to zmeníme! Budeme podporovať slovenskú kultúru, tradície a hodnoty. Tak to robia vlastenci,“podotkol Uhrík, podľa ktorého sa MS nemôže zredukovať na divadlo a kultúru.

Fico poukazuje na niečo iné

„Nechcem, aby Matica v časoch pre ňu ťažkých, musela ešte odbíjať aj útoky duchovných bezdomovcov, že si ju privlastňujú politické strany," vysvetľuje Robert Fico na sociálnej sieti s tým, že kritizuje vedenie štátu, ktoré totálne odignorovalo významné jubileum v živote tejto významnej inštitúcie.

Odznela aj zdravica

„Milá Matica slovenská! Želám Tebe aj Tvojim členom a silným podporovateľom, aby si v týchto dňoch nadviazala na nádhernú atmosféru z roku 1863, keď 5 tisíc národovcov pri príležitosti 1000-eho výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda podporilo Tvoj vznik. Ďakujem Ti za všetko, čo pre Slovensko robíš. A ďalších sto liat, sto liat, milá Matica!," uzavrel Fico.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik