Ukrajina nadránom zasiahla ruský tanker
05 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Dron zasiahol tanker plávajúci pod ruskou vlajkou pri Kerčskom prielive, píšu české Parlamentní Listy. V blízkosti mosta spájajúceho Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou sa v sobotu skoro ráno ozvali výbuchy, ktoré podľa Ruskom menovaných predstaviteľov súviseli s útokom ukrajinského dronu na ruský tanker, ktorý bol poškodený a nemôže samostatne plávať, uviedla agentúra Reuters.

Ukrinform uviedol, že bol zasiahnutý tanker SIG, ktorý dodával letecké palivo z Krymu do Sýrie, za čo bol zaradený na sankčné zoznamy USA. Na sieti X (Twitter) sa objavili fotografie ukazujúce poškodenie plavidla, ktoré bolo sčasti zatopené, a to vrátane strojovne. Podľa doterajších informácií nebol nikto na palube lode zranený.

Ruská námorná záchranná služba v čiernomorskom prístave Novorossijsk uviedla, že na pomoc tankeru, ktorý bol poškodený a nie je schopný samostatnej prevádzky, boli vyslané remorkéry, informuje Reuters.
 
"Môžeme povedať, že tanker je poškodený v (Kerčskom) prielive, iba na južnej strane," citovala ruská tlačová agentúra TASS záchranné stredisko. „Teraz sa budú zaoberať tým, či ho vezmú do vleku, alebo nie. Zatiaľ stojí na kotve. Strojovňa utrpela nejaké škody, nie príliš veľké.“
 
V noci bola ruská vojnová loď vážne poškodená pri útoku ukrajinského námorného dronu na základňu ruského námorníctva v Novorossijsku, čo je prvýkrát, keď ukrajinské námorníctvo premietlo svoju silu tak ďaleko od brehov krajiny.
 
Ukrajina už posiela na front aj sovietske T-72
Viaceré médiá najnovšie informovali o prechode ozbrojených síl Ukrajiny na sovietske T-72 v dôsledku straty západnej techniky- Medzi inými aj web forbes.com. Ukrajinské ozbrojené sily (UAF) začali používať sovietske tanky T-72 a bojové vozidlá... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík
 
Ruskom dosadení predstavitelia polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, uviedli, že najnovšie výbuchy nemajú nič spoločné s mostom, ktorý sa počas sedemnásťmesačnej ruskej invázie na Ukrajinu stal dvakrát terčom vážneho útoku.
 
Ukrajina, ktorá sa k útokom na ruské ciele vyjadruje len zriedka, k incidentu nevydala žiadne oficiálne vyhlásenie.
zdroj: screenshot videa youtube | Krymský most
 
Prevádzka na moste bola na čas zastavená, čo bolo už tretie také zastavenie za posledných 24 hodín, ale neskôr bolo obnovené. "Opäť nedošlo k žiadnemu priamemu útoku na krymský most av bezprostrednej blízkosti nedošlo k žiadnemu výbuchu," citovali ruské tlačové agentúry Olega Krjučkova, poradcu Ruskom dosadeného gubernátora Krymu.
 
Britská spravodajská služba vytasila nateraz najtrápnejší argument
Burina a kríky bránia ukrajinskej ofenzíve - tvrdí britská spravodajská služba. Týmto argumentom chce spropagovať neúspech toho, čo Kyjev volá už dva mesiace "veľkou ofenzívou". Analytici na Západe naďalej hľadajú ospravedlnenia vojenských... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík
 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik