Zdesený Klaus: EURO? Tragický, fatálny, ničivý OMYL!
05 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Príprava na euro v ČR? Bývalý český prezident Václav Klaus varuje pred prijatím eura. Pred pár dňami sa zmienil premiér Peter Fiala (ODS), že Česko bude už budúci rok spĺňať jedno z najdôležitejších maastrichtských kritérií, ktoré sú potrebné pre budúce prijatie spoločnej meny EÚ. „Je to fatálny omyl,“ zdôrazňuje Klaus, že vo vláde sedí mnoho eurofanatikov. Venoval sa aj kolektívnej vine zo strany štátnych úradov v prípade tenistky Anastasii Pavljučenkovej a opernej speváčky Anny Netrebko. „To, že sa Česká republika stáva najväčším účastníkom vojny Západu proti Rusku, je podľa môjho názoru smiešne,“ podotkol Klaus. Téme sa venujú ParlamentníListy.cz.

Prečo sa nezadlžovať na veky

Podľa premiéra Petra Fialu (ODS) nepresiahne tohtoročný deficit štátneho rozpočtu 300 miliárd korún. Václav Klaus poznamenal, že by mu skôr odporúčal nepresiahnuť deficit 30 miliárd a až potom by tlieskal. V tomto kontexte spomenul na časy, kedy v roku 2003 navrhoval v parlamente uzákoniť povinne vyrovnaný štátny rozpočet. To by podľa neho mal dnes urobiť šéf štátnej kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

„Minister financií pripravuje prvého pol roka štátny rozpočet na ďalší rok, tak by jednoznačne zadal: ‚Neodvažujte sa mi priniesť návrh rozpočtu, kde by výdavky boli väčšie ako príjmy. A úradníci ministerstva financií by škrtli obrane, škrtli by to či ono poľnohospodárom, dotácie filmárom a tak ďalej. A priniesli by vyrovnaný rozpočet,“ zmienil Václav Klaus.

"Dnes by sa mi poslanci za takýto návrh smiali," dodáva Václav Klaus ohľadom roku 2003, kedy sa snažil v parlamente presadiť uzákonenie povinne vyrovnaného štátneho rozpočtu. „Vtedy to ‚iba' nebolo schválené. To, že by sa mi dnes poslanci za takýto návrh smiali, ukazuje, myslím, prelom celej generácie, celej doby, ktorý dnes zažívame. Pre mňa prelom smutný, pre progresívcov dnešnej doby možno prelom veselý, pretože prečo by sa nezadlžovali na veky,“ doplnil v rozhovore pre XTV .

Britská spravodajská služba vytasila nateraz najtrápnejší argument
Burina a kríky bránia ukrajinskej ofenzíve - tvrdí britská spravodajská služba. Týmto argumentom chce spropagovať neúspech toho, čo Kyjev volá už dva mesiace "veľkou ofenzívou". Analytici na Západe naďalej hľadajú ospravedlnenia vojenských... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Českí eurofanatici

Klaus reagoval aj na vyjadrenie premiéra Fialu o tom, že Česko pravdepodobne bude už budúci rok plniť podmienky na prijatie eura. „Ako sledujem dnešnú vládu a jej zloženie, myslím, že je tam veľa eurofanatikov. Čiže je tam veľa ľudí, ktorí neberú vážne námietky ekonómov, či je euro pre nás výhodné či nevýhodné. Naživo si viem predstaviť, že táto päťkoaličná vláda niečo také pokojne schváli. Myslím, že mnoho ľudí bude jasať – predsedníčka Snemovne, predseda Senátu. Určite bude jasať prezident Pavol. Ja by som len dúfal, že Fiala jasať nebude a bude vedieť, že to je blbosť, ale bude za,“ podotkol Václav Klaus, ako si v otázke eura predstavuje názorové rozloženie politických síl.

A oznámil svoju najvážnejšiu námietku proti prijatiu eura: „Najvážnejšia námietka ekonóma je, že ceny sú dôležité a zo všetkých cien tou najdôležitejšou a najvýznamnejšou cenou je menový kurz, pretože to je cena našej meny voči menám ostatným. Takže zafixovať vstupom do európskej menovej únie cenu na nejakej úrovni je tragický, fatálny, ničivý omyl, ako vie množstvo krajín sveta. Gréckom počnúc a celým juhom Európy možno končiac,“ upozornil Klaus.

V okamihu, keď by Česká republika vstúpila do eurozóny a mala by euro, podieľame sa na dlhoch iných štátov. „Európska menová únia je dlhovou úniou a my sa staneme súčasťou tej dlhovej únie a budeme súčasťou splácania aj gréckych dlhov. Ak to fakt niekto nevie, tak vyhlasujem, nech ku mne nechodí na skúšku z ekonómie,“ zhrozil sa profesor Václav Klaus.

Čašník v českom Brandýse prišiel o prácu pre RUSKÚ HYMNU!
Čašník v Brandýse pustil Ukrajinke ruskú hymnu a sirénu. Dostal padáka. Novinkám to potvrdil vedúci reštaurácie Jindřich Minx, ktorý uviedol, že reštaurácia zamestnancovi dala výpoveď a zároveň incident nahlásila políciu. „Spýtala som sa na heslo... Čítať ďalej
05 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Platba v hotovosti - používanie peňazí, ktoré nikto nekontroluje, bolo jedno z najväčších oslobodení človeka v ľudských dejinách

Ďalšia téma, tlak na zrušenie hotovosti. „Je to hra súčasnosti. Ja platím hotovosťou 95 percent svojich nákupov, bezhotovostne platím len dane,“ povedal Klaus, že hotovosť nosí vždy so sebou, ale kartu nepoužíva. „Kartu so sebou nemám, takže tým demonštrujem svoj názor,“ podotkol. „Tlačia na to tí, ktorí chcú vedieť, ako svoje peniaze používame, zatiaľ čo používanie peňazí, ktoré nikto nekontroluje, bolo jedno z najväčších oslobodení človeka v ľudských dejinách. A nám títo ľudia neželajú, aby sme boli oslobodení,“ povedal s tým, že aj rôzne firmy a obchodné domy majú dobre spočítané, že sa s kartou zaobchádza ledaboľejšie a ľahšie. „Ale myslím, že záujem človeka to byť nemôže,“ krútil hlavou.

Česko - najväčší účastník vojny Západu proti Rusku

Okrem iného zdieľal aj svoj názor na prípad tenistky Anastasie Pavljučenkovej, ktorá nedostala povolenie hrať na pražskom turnaji, a na snahu zrušiť koncert ruskej sopranistky Anny Netrebko. „To, že sa Česká republika stáva najväčším účastníkom vojny Západu proti Rusku, je podľa môjho názoru smiešne a smiešne. Tie isté tenistky hrajú v rovnakom týždni kdekoľvek na Západe, všade hrať nemôžu. Som zásadne proti. Anna Netrebko, ktorá nie je žiadna fanúšička Putina a žije v Rakúsku, a my jej zakážeme tu koncert v Obecnom dome, a ona v rovnaké dni oslňuje davy v salzburskom festivale... Nie je k tomu nič čo povedať, opäť sme najhlúpejší zo všetkých,“ dodal Václav Klaus nechápavo.

Dezinformácie predstaviteľov EÚ verzus fakty
Ruské ministerstvo zahraničia vyvrátilo mýty, ktoré prezentuje vedenie Európskej únie. V súvislosti s publikovaním a distribúciou zborníka „Rok, v ktorom sa do Európy vrátila vojna“ a príspevkami z blogu Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik