GMO sú najväčšie svinstvo (VIDEO)
05 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Aj predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík (Hlas-SD) je proti pestovaniu geneticky modifikovaných potravín, ktoré chce ministerstvo pôdohospodárstva povoliť. Tento krok ho zaráža aj vzhľadom na to, že Čaputovej minister Bíreš, je veterinár a o škodlivosti GMO potravín by mal mať dostatok informácií.

Becík Bírešovi vyčíta, že hoci ako veterinár pozná riziká GMO potravín, po nástupe do funkcie ministra "otočil" a chystá sa prijať návrh EK, ktorým chce uvoľniť pravidlá pre túto oblasť a zároveň obmedziť rozhodovanie o používaní GMO potravín v jednotlivých členských štátoch. Chystá sa preto s ministrom o probléme hovoriť. Jasné stanovisko proti, vyjadrila už aj SNS a predsedníctvo Hlasu.

Becík upozorňuje, že negatívny vplyv GMO potravín na naše zdravie sa odhaľuje v mnohých štúdiách.

„Spôsobujú neplodnosť, rôzne fatálne problémy v tráviacom trakte a podobne. Čuduj sa, svete, minister pôdohospodárstva, mimochodom veterinárny doktor, ktorý sa ešte pred tým, ako sa stal ministrom, veľmi negatívne staval ku kontaminovanej pšenici, ktorá bola zadržaná a paradoxne, do dnešného dňa nezlikvidovaná, tak tento minister dnes obhajuje GMO potraviny,“ konštatuje Becík.

„Za koho kope tento prezidentkou dosadený človek?,“ pýta sa predseda VÚC a upozorňuje, že práve Bíreš by mal dbať na zdravie Slovákov, pričom robí presný opak. To podľa neho napokon robí celá táto prezidentkou dosadená vláda.

Hlas- SD sa pýta: Podľahol minister pôdohospodárstva Bíreš tlaku západných krajín?
Skratka GMO označuje geneticky modifikované organizmy. Ide o organizmy, ktorých genetický výbava bola zmenená, čím sa im umelo pridali nové vlastnosti. Rastliny sa napríklad geneticky modifikujú preto, aby boli odolnejšie voči chorobám, škodcom či... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Minister „na koberčeku“ u župana?

„Som zásadne proti tomu, aby Slovensko povolilo pestovanie GMO potravín. Už teraz sa teším na Agrokomplex v Nitre, kde sa s ministrom Bírešom stretnem zoči-voči,“ chystá sa Becík, ktorý sa s Bírešom chce rozprávať aj z pozície predsedu nitrianskej VÚC-ky.

Budete pestovať, čo EK prikáže

Ešte v júli EK predložila návrh na uvoľnenie prísnych pravidiel na pestovanie GMO potravín. Ten sa stretol nie len s nevôľou spotrebiteľských organizácií. Komisia navrhuje uvoľniť pravidlá pre takzvané nové genomické techniky (NGT). V návrhu pritom vylučuje akúkoľvek možnosť členským štátom zakázať ich pestovanie na svojom území.

Jednoznačné stanovisko SNS

„Považujeme za neakceptovateľné, aby prezidentská vláda, ktorá nevzišla z riadnych volieb vo veciach, ktoré môžu významne poškodiť zdravie ľudí i životné prostredie robila takto závažné rozhodnutia. Pani prezidentka v apríli podpísala zjednodušenie administratívy pre pestovanie GMO, čo považujeme za nesprávny krok. Ak chcú liberáli naučiť Slovákov jesť GMO potraviny, tak národniari sú radikálne a dlhodobo proti. Rozumieme, že tlak západných korporácií je obrovský, ale ak bude SNS vo vláde, odmietneme akékoľvek povoľovanie GMO plodín a potravín. SNS dlhé roky presadzuje Slovensko bez GMO,“ povedala Gabriela Matečná, niekdajšia ministerka pôdohospodárstva.

Prezidentská vláda chce Slovákov naučiť jesť GMO potraviny, SNS je proti
Slovenská národná strana (SNS) vyzýva prezidentku, aby odobrala poverenie poverenému ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozefovi Bírešovi, ktorý na Rade ministrov pôdohospodárstva v Bruseli podporil povolenie pestovania geneticky... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Vyjadrila sa aj Becíkova strana

„Hlas-SD je proti akémukoľvek povoľovaniu GMO plodín aj potravín. Slováci nemajú záujem o experimentovanie nadnárodných koncernov na ich zdraví. Je pre nás šokujúce, že minister bez dôvery vykonal v mene štátu rozhodnutie proti slovenským spotrebiteľom. HLAS – SD bude vo vláde aj v NR SR striktne proti akýmkoľvek legalizáciám GMO plodín aj potravín,“ zdôraznil Róbert Puci.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik