Rusi „prepadli“ prístav Ismail na Dunaji a zničili obilie, ktoré prevážala grécka loď!
03 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Západ a Ukrajinci hľadali alternatívnu cestu pre ukrajinské obilie cez Dunaj. Obilie bolo prepravované z Odesy, aby bolo zachránené v najodľahlejšom prístave Ukrajiny. Ako skončilo?

Ohromujúcim úderom ruské ozbrojené sily pomocou riadených striel a bezpilotných kamikadze rakiet Geran úplne zničili obilie, ktoré bolo prepravované v gréckej lode (a dvoch ďalších obchodných lodí inej štátnej príslušnosti) do Ismailu v delte Dunaja, priamo na ukrajinsko-rumunskej hranici

Spolu so zásobami pšenice boli zničené aj palivové nádrže ukrajinských ozbrojených síl. Obilie bolo prepravované z Odesy, aby sa naložilo v najvzdialenejšom ukrajinskom meste.

Kyjev sa spoliehal na to, že Rusi neudrú tak blízko hranice krajiny NATO.

Poznamenáva sa, že tri obchodné lode patriace gréckej, izraelskej a turecko-gruzínskej spoločnosti v nedeľu zavítali do jedného z ukrajinských obilných terminálov v delte Dunaja, čím „prelomili“ ruské embargo.

V prístave Izmail horí sklad ropy
V Izmaile po útoku ruských bezpilotných lietadiel zachvátil požiar sklad ropy. Už sú známe aj ďalšie podrobnosti o dnešnom nočnom útoku na priemyselné a prístavné infraštruktúry v Odeskej oblasti, o ktorých informovali ukrajinské úrady. Správu... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Išlo o prvý vstup zahraničných obchodných lodí do ukrajinských prístavov od odmietnutia Ruska predĺžiť svoju účasť na Čiernomorskej obilnej dohode, na základe ktorej sa ukrajinské obilie dovážalo z ukrajinských čiernomorských prístavov k spotrebiteľom na celom svete.

Rusko po tomto rozhodnutí tiež varovalo, že všetky lode smerujúce do ukrajinských prístavov budú považované za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu.

Rusi nakoniec reagovali a reagovali veľmi rázne a riskantne.

Pokiaľ ide o palivo, Ukrajinci by ho buď použili na zásobovanie ukrajinskej armády v Besarábii, aby mohla niekedy v budúcnosti udrieť na malé ruské sily v Podnestersku, alebo na zásobovanie nejakého ukrajinského výsadku na Kryme.

Akokoľvek sa to považuje skôr za samovražednú misiu, Kyjev sa z nejakého dôvodu domnieva, že nikto nepochopil, že polostrov, na ktorom boli rozmiestnené silné ruské sily, a najmä s výlučne ruským obyvateľstvom, možno obsadiť.

Objavili sa správy, že Briti na tento účel cvičia na britskej pôde 2 000 členov ukrajinských kománd.

NATO ZÚRI! Na Ukrajina HORÍ najcennejšie západné vybavenie
Obrnené vozidlá NATO horia a Ukrajinské ozbrojené sily stratili aj jedinú stanicu Skyguard! Ozbrojené sily Ukrajiny síce prerušili protiofenzívu v Záporožskom regióne, ale obrnené vozidlá NATO naďalej horia. Nezávislý holandský projekt Oryx... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Diana Zaťková